Rikosaalto hienostoalueilla

Vancouverin alati paheneva asuntomarkkinatilanne saa yhä vain hullumpia muotoja. Asuntojen keskimääräinen hinta kaupunkialueella oli viime kuussa peräti 1,3 miljoonaa dollaria, mikä on 11,2% enemmän kuin vuosi sitten. Edullisimpia ovat edelleen kerrostaloasunnot (keskihinta $888K), toiseksi halvimman asuinmuodon ollessa hieman tilavammat townhouset ($1,3M). Kaikkein kallein asumisen muoto on yhä omakotitalo, joka on Vancouverissa jo täysin tavallisilta ihmisiltä karannut unelma, sillä niiden keskimääräinen hinta on 2,6 miljoonaa.

Nämä ovat todella huikeita keskimääräisiä hintoja, mutta hurjia ovat myös erot eri kaupunginosien välillä. Kun Vancouverin itäisissä kaupunginosissa asuntojen keskihinta on noin $750K, huitelee se kaikkein ylellisimmällä Shaughnessyn hienostoalueella peräti 7,1 miljoonassa – siis keskihinta! Shaughnessyssä jopa 50-luvulla rakennetut täysin purkukuntoiset homemörskätkin maksavat yli 5 miljoonaa, sillä kaikki arvo on tonteissa, itse talon ollessa arvoton.

Shaughnessy on erittäin viihtyisä asuinalue hieman keskustan eteläpuolella. Alueen tontit ovat pääsääntöisesti suuria ja sijaitsevat vehreiden puistokatujen varsilla. Alue on hyvin pittoreskia ja sieltä löytyy lukuisia Vancouverin mittapuulla vanhoja 1900-luvun alun kartanoita. Harva nykyinen omistaja laskee tälle kuitenkaan mitään arvoa ja todellisuudessa historiallinen rakennus on rasite, sillä se estää rakennuksen purkamisen upouuden lukaalin tieltä.

Shaughnessy on kauniin vehreää aluetta

Tämän vuoksi Vancouverin hienostoalueilla onkin koettu mystisten asuntopalojen aalto, jossa miljoonatalot ovat palaneet poroksi ”sähkövikojen” ja ”vandalismin” vuoksi. Viimeisin tapaus oli vastikään juuri Shaughnessyssä sijainneen 14 miljoonan dollarin historiallisen kartanon tulipalo, jota poliisi pitää epäilyttävänä. Talon osti muutama vuosi sitten ulkomainen sijoittaja, jonka jälkeen se on ollut asumaton. Jos tulipalo tuhoaa rakennuksesta yli 60%, voidaan se kaupungin säännöstön mukaan purkaa uuden tieltä, mikä on tosiaan kannustanut ahneita miljonäärejä kirjaimellisesti polttamaan talonsa.

Tosin kaikkia kaupungin säännöstö ei estä tekemästä mielensä mukaan ja West Vancouverissa puidaan paraikaa tapausta jossa rikas ulkomaalainen rakennutti itselleen valtavan lukaalin ilman rakennuslupia tai -tarkastuksia. Nyt asiaa puidaan oikeudessa ja uhkana on vastavalmistuneen talon purku säännösten vastaisena. Kuulostaa hullulta, mutta härskisti toimiville rikkaille ei tule antaa mitään erioikeuksia.

Huikeasta hintatasosta voisi siis päätellä, että Shaughnessyn kaltaiset hienostoalueet ovat erittäin haluttuja asuinalueita. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä asumisen sijaan alue on erittäin haluttua omistaa asunto. Vancouverista on tullut viime vuosina ulkomaalaisten miljonäärien temmellyskenttä, jolle on ollut hyvä piilottaa miljardikaupalla kotimaiden verotusta ja epävakautta pakenevaa omaisuutta. Suuri kysyntä onkin johtanut hintatason ennennäkemättömään nousukierteeseen, joka on ollut jo vuosia kaksinumeroinen. Tämä on mahdollistanut tehdä sijoituksella huikeita tuottoja, kun miljoonalukaalin on voinut flipata muutaman vuoden kuluttua kymmenien prosenttien voitolla.

Tyhjät kodit ovat hienostoalueenkin tuho

Juuri tästä syystä alueille on noussut prameita huviloita ja kartanoita, joissa ei kuitenkaan asu ketään. Hullun kalliit asuinalueet seisovat nyt tyhjillään, omistajien asuessa ulkomailla ja nauttiessa vain sijoituksensa arvonnoususta. Joskus asunnoissa saattaa asua joku omistajan sukulainen tai Kanadaan yksityiseen yliopistoon opiskelemaan tullut lapsia, jotka asuvat näissä hulppeissa asunnoissa samaan aikaan, kun ilmoittavat verottajalle nollatuloja. Härskeimmät jopa nostavat ”tulottomina” sosiaalitukia, koska miksipä ei!

Uudet lukaalit ovat hulppeita

Tyhjät asunnot ovat johtaneet myös suureen rikosaaltoon ja esimerkiksi Shaughnessyssä asuntomurtojen määrä on kasvanut 128%. Kun alueella ei asu ketään, on murtovarkaiden huoletonta murtautua asuntoihin ja tyhjentää ne arvokkaista kalusteista. Tyhjät asunnot houkuttelevat myös puoleensa laitapuolen kulkijoita ja suurilla tonteilla on nähty kodittomien telttoja ja kartanoissa järjestetty luvattomia ja kaikki paikat hajottavia juhlia.

Tilanne on täysin pähkähullu ja kertoo rikkaiden omistajien rajattomasta ahneudesta sekä täydellisestä välinpitämättömyydestä. Asia on kuitenkin ongelma alueella vanhastaan asuville, joille entisestä hienostoalueesta on tullut turvaton. Lisäksi alueen palvelutaso on romahtanut, kun kouluihin ei riitä oppilaita ja liikkeet ovat sulkeneet ovensa asiakkaiden puutteessa. Myös kaikki yhteisöllisyys on kadonnut, kun rikkaat pitäytyvät omissa oloissaan silloin tällöin harvoin vieraillessaan.

Hienostoalueiden tyhjyydestä kertoo pienentynyt väkiluku

Asiaan saattaa kuitenkin olla tulossa muutos, sillä Vancouverin uusi tyhjien asuntojen vero näyttää purevan. Uuden veron mukaan asuntoaan yli puoli vuotta tyhjillään pitävän on maksettava vuosittain 1% lisävero asunnon arvosta, mikä tarkoittaa 10 miljoonan asunnon kohdalla 100 000 dollaria. Tämä on saanut ainakin jotkin omistajat pistämään asuntonsa vuokramarkkinoille veron välttääkseen.

On vielä epäselvää, riittääkö tämä palauttamaan ihmiset Shaughnessyn kaltaisille hienostoalueille. Vancouverin asuntomarkkinat eivät ole enää aikoihin noudattaneet minkäänlaista logiikkaa, mutta ilman kuplan puhkeamista kovin suuria muutoksia on tuskin tiedossa.

(Yhteensä 608 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Rikosaalto hienostoalueilla”

 1. Moi..täällä Suomessa pyörii ohjelma love or list it..oonki ihmetelly pitkään noita järjettömiä hintoja sekä aivan ihmeellistä lainsäädäntöä…ohjelman teossa on aikamoista draamaa kun joka jaksossa on aina valtavasti ongelmia. Ei tulisi mieleen ostaa sieltä vanhaa taloa

   
  1. Terve Kimmo,

   Näin käy tosiaan, kun rikkaiden ulkomaalaisten annetaan rajattomasti keplotella asunnoilla pelkkänä sijoituksena eikä kotina. Tilanne on tavallisen pulliaisen kannalta aivan hullu, mutta kovin suurta muutosta ei ole näkyvissä, koska poliittista tahtoa puuttua asiaan kunnolla ei ole.

   Love It Or List It on tosiaan ihan hauska tosi-tv ohjelma, jossa näkee Vancouverin maisemia. Koska kyseessä on kuitenkin tv-ohjelma, on siinä esiintyvä draama isoin osin lavastettua. Kyse on kuitenkin viihteestä ja sellaisena se kyllä toimii.

   Itse en ostaisi nykyisen hintatason vuoksi uutta tai vanhaa asuntoa, joten vuokraus on tällä hetkellä ainoa realistinen ratkaisu. Tosin sekin on alkamassa käydä monin paikoin kalliiksi… 😐

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.