Kesäretki Barnston Islandille

Kuukausi sitten vierailemamme Vancouverin metropolialueen uusin puisto Surrey Bend Regional Park tutustutti meidät samalla matkalla kiintoisaan pieneen sopukkaan aivan puiston vieressä. Keskellä Fraser Riveriä sijaitsee Barnston Islandina tunnettu asuttu saari, jonne on pääsy metropolialueen viimeisellä jokilautalla.

Vehreä uusi puisto

Palasimmekin paikalle kuukautta myöhemmin tutkimaan tätä monille tuntematonta saarta, jonne on Surreyn puolelta viiden minuutin lauttamatka. Itse lautta on hinaajan liikuttama karu ponttoonitasanne, jonka kyytiin mahtuu kerrallaan kuusi ajoneuvoa ja 52 matkustajaa. Lautan pienuuden vuoksi saarelle ei kannata tuoda omaa autoa ja jätimmekin automme parkkiin Surreyn puolelle.

Metropolialueen viimeisellä lautalla

Lyhyt matka saarelle

Koko päivän operoiva lautta on ilmainen ja nousimme kyytiin polkupyörinemme. Muutamassa minuutissa olimmekin jo saarella, joka on saanut nimensä Hudson’s Bay Companyn työntekijältä George Barnstonilta, joka yhdessä James Millanin kanssa perusti hieman ylävirtaan sijaitsevan Fort Langleyn. Sen edustalla sijaitsee toisen herran mukaan nimetty McMillan Island, josta löytyy mukava kävelypolku.

Vastarannan satama

Barnston Islandilla

Barnstonin lautta on tosiaan viimeinen jokilautta metropolialueella. Toiseksi viimeinen oli Fort Langleyn Maple Ridgeen yhdistänyt vilkasliikenteinen Albion Ferry, joka lopetti toimintansa vuonna 2009 kun viereinen Golden Ears Bridge avautui liikenteelle. Tätä ennen lauttaa käytti vuosittain uskomattomat 1,5 miljoonaa ajoneuvoa ja yli neljä miljoonaa matkustajaa.

Vilkasliikenteinen Golden Ears Bridge

Itse Barnston Island on tasainen ja suurimmaksi osaksi maanviljelysvaltainen saari. Saarella asuu lähteestä riippuen noin sata ihmistä, josta suurin osa eteläkärjen intiaanireservaatissa. Saaren ympäri johtaa tasan kymmenen kilometriä pitkä maantie, jota pitkin pyöräilimme lämpimässä kesäkelissä.


Kymmenen kilometrin kierros

Saarella ei ole sen suurempaa nähtävää tai edes turistitoimintaa, mutta sen pohjoiskärjessä on pienen pieni puisto, josta avautuu kaunis näkymä Fraser Riverille. Idässä kohoavat Golden Earsin 1716 metriä korkeat vuorenhuiput näkyvät hyvin saarelta ja saaren eteläpäässä maiseman täyttää 6-kaistainen Golden Ears Bridge. Sillan valmistumisen jälkeen Fraser Riverin ylitys on ollut vain muutaman minuutin ajomatka, mutta on jännä miten keskeinen yhteys oli lautan varassa vielä seitsemän vuotta sitten.

Hiljaa virtaava Fraser River

Eteläkärjen maisemat

Vierailu Barnston Islandilla oli meistä kiehtovaa juuri sen pienen erikoisuuden vuoksi, joskaan mikään turistikohde se ei todellakaan ole. Jännä pikku kuriositeetti kuitenkin, jonka olemassaolosta harva kaupunkilainen edes tietää.

(Yhteensä 182 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.