Viehättävä Fort Langley

Nopeaa vauhtia kasvavassa Vancouverissa moni rakennus ja asuinalue on vastikään valmistunut, joten historiallinen rakennuskanta on sangen harvassa. Metropolialueella sijaitsee kuitenkin muutamia pieniä pitäjiä, joihin ripeä rakentaminen ei ole vielä ulottunut ja joissa tarjoutuu mahdollisuus rauhalliseen kävelyyn historiallisissa maisemissa. Yksi tällainen on pikkutaajama on päivämatkaajien suosima Fort Langley.

Fraser Riverin rannassa sijaitseva Fort Langley

Fort Langleyn historia juontuu vuoteen aina 1827 saakka ja siihen liittyy Kanadassa laajoja maa-alueita tuolloin hallinnoinut Hudson’s Bay Company. Nuoren Yhdysvaltojen sekä hajanaisen Länsi-Kanadan välinen rajaviiva oli 1800-luvun alussa vielä sopimatta ja yhtiön johdossa kannettiinkin huolta, että raja saatettaisiin piirtää Portlandin lähellä sijaitsevan Columbia Riverin sijaan ylös pohjoiseen 49. leveyspiirin kohdalle. Näin kävikin vuonna 1846, mitä ennakoiden yhtiö perusti Fort Langleyn linnakkeen pitämään alue brittiläisen siirtokunnan hallussa, mistä on muistuttaa kylän kyljessä sijaitseva museokylä.


Fort Langleyn viehättävä kylä

Olemme ajaneet Niinan kanssa Fort Langleyn poikki useamman kerran, mutta kylä on viikonloppuisin usein niin kiireinen, ettemme ole viettäneet siellä aikaa kävellen. Viime viikonlopun kauniina lauantaina päätimme kuitenkin kokeilla onneamme ja ajoimmekin koko perhe tutkimaan pittoreskia Fort Langleytä.

Hevoskastanjojen varjostama pääkatu

Kylää halkoo Glover Roadin pääkatu, jonka varren vanhoissa puutaloissa sijaitsee monia liikkeitä ja ravintoloita. Katua reunustaa molemmilla puolilla pitkä rivistö yli satavuotiaita hevoskastanjoita, jotka tarjoavat helteisenä kesäpäivänä mieluisaa varjoa. Kadun reunalla sijaitsee useita hienosti entisöityjä asuintaloja sekä vuonna 1931 rakennettu kylätalo, joka on esiintynyt monissa Fort Langleyssä kuvatuissa Hollywood-elokuvissa sekä televisiosarjoissa.

Historiallinen kylätalo on nähty elokuvissa

Lähellä Fraser Riveriä Glover Road risteää pienemmän Mavis Avenuen kanssa, joka johtaa entisen linnoituksen museokylälle. Söimme risteyksen kulmauksessa sijaitsevan ravintolan terassilla tukevan aamiaisen, minkä jälkeen jatkoimme kävellen läheiseen jokirantaan.

Aamiaispaikkamme on myös kirjakauppa

Mavis Avenuen kadunvartta

Keskellä jokea sijaitsee muutaman kilometrin pituinen McMillan Islandin vehreä saari, jolla olemme käyneet aiemmin kävelyllä. Saaren erottaa Fort Langleystä matala Bedford Channelina tunnettu sivu-uoma, joka on rauhallinen paikka meloa tai jopa kastautua sameavetiseen Fraser Riveriin.

Bedford Channel erottaa McMillan Islandin

Vain kivenheiton päässä sijaitsee 2000-luvun alussa rakennettu uusi asuinalue, joka erottuu kylän muusta rakennuskannasta. Rakennukset on rakennettu paikalla aiemmin sijainneen ja myöhemmin lakkautetun sahan paikalle. Uudisalue on omalla tavallaan viehättävä, mutta todella tiiviisti rakennettu, muodostaen peräti kolmanneksen kylän asukasluvusta.

Uudenaikainen asuinalue ei sovi tyyliin

Yllätykseksemme lauantai oli erinomaisesta säästään huolimatta rauhallinen Fort Langleyssä, eikä aiempina kertoina nähdyistä ihmislaumoista ollut tietoakaan. Se oli meistä yllättävää, sillä lauantai oli kylässä kuitenkin kiireinen markkinapäivä ja alueella järjestettiin lähekkäin peräti kahdet eri markkinat täynnä paikallista ruokaa ja antiikkiesineitä.

Sivukadun pienet antiikkimarkkinat

Lauantain torimarkkinat

Retkemme Fort Langleyhin oli vain muutaman tunnin mittainen mukava päivämatka. Erityisen innoissamme olimme alueen aamiaistarjonnasta ja tänne pitääkin palata uudelleen, mahdollisesti joidenkin vieraiden kanssa, katsastamaan myös kylän kuuluisa aikalaismuseo, joka jäi tällä kertaa kokonaan näkemättä.

(Yhteensä 97 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.