Kiivasta rakentamista Downtownissa

Vancouverissa tulee käytyä tätä nykyä melko harvakseltaan paitsi viimeisen vuoden koronarajoitusten, mutta myös kaupungissa rehottavan rikollisuuden johdosta. Edellisestä rakennustyömaiden katsannostani olikin ehtinyt kulua jo pidempi tovi ja niinpä olikin paikallaan käydä katsastamaan miten Vancouverin kaupunkikuva jatkaa voimakasta muuttumistaan.

Reilussa vuodessa ehtii tapahtua runsaasti ja moni viime kerralla vasta aluillaan ollut projekti on kohonnut viime keväästä melkoisesti, osan saavuttaessa jo harjakorkeutensa.

💡 Tuoreimmat Vancouverin rakennuskuvat löytyvät Instagramistani.

Tällaisia ovat esimerkiksi Downtownin itälaidan suuret toimistoprojektit, kuten Amazonille rakennettava The Post Vancouver, jonka kaksoistornit ovat nyt harjakorkeudessaan entisen Canada Postin logistiikkakeskuksen ja tulevan kauppakeskuksen yläpuolella.

The Post on kohonnut nopeasti

Amazon on kompleksin tuleva vuokralainen

Vierellä myös konsulttiyhtiö Deloittelle rakennettava 23-kerroksinen lasitorni on saavuttanut nyt harjakorkeutensa. Työt jatkuvat vielä tornin moniosaisen julkisivun parissa sekä sisätiloissa, ennen projektin valmistumista ensi vuonna.

Deloitte Summit harjakorkeudessa

Samaa aikataulua noudattaa myös korttelin päähän kohoava Vancouver Centre II nimeä kantava  32-kerroksinen toimistotorni. Upealla kattoterassilla varustettuun torniin tulee päävuokralaiseksi peliyhtiö Kabam sekä liuta muita yrityksiä, joille äärimmäisen keskeinen sijainti aivan Downtownin ytimessä ja kahden SkyTrain-linjan äärellä on varmasti kilpailuetu.

Toimistotorni aivan keskustassa

Hieman tästä etelään sijaitsee puolestaan 36-kerroksinen 8X on the Park, joka on nyt viittä vaille valmis. Ulkoa tämä kookas asuinrakennus on valmis näyttävine sivuristikoineen ja rakennus seisoo ylväänä Emery Barnes Parkin reunalla. Rakennuksen asunnoista onkin varmasti hienot maisemat yli koko ympäröivän Yaletownin.

Satojen ihmisten uusi koti

Aivan Downtownin etelälaidalla Granville Bridgen seutu jatkaa muuntumistaan. 39-kerroksinen Grosvenor Pacific on valmistumassa aivan lähiaikoina ja vierelle kohoava 40-kerroksinen 1335 Howe Street on sekin saavuttanut jo harjakorkeutensa. Alue onkin tiivistynyt merkittävästi ja jatkaa tällä linjalla, sillä sillan kaartuvien ajoramppien alue on seuraava mylläyksen kohde vähintäänkin neljällä uudella tornilla varustettuna.

Granvillen alue on muuttunut melkoisesti

Alueen taustalla kohoaa keskustan tämänhetkinen korkein pilvenpiirtäjäprojekti, 54-kerroksinen ja 168 metriä korkea Burrard Place. Korkeasta tornista on jo muodostunut eteläisen Downtownin uusi maamerkki, joka kohoaa jopa lähellä sijaitsevaa kaartuvaa Vancouver Housea korkeammalle. Pilvenpiirtäjän huipulla sijaitsee kaksikerroksinen ja yhteensä 706 neliömetrinen jättimäinen kattohuoneisto, jonka jokaisesta huoneesta aukeaa todennäköisesti kaupungin paras näkymä.

Burrard Placen huipulla kelpaa

West Endin puolella hulppea perhospilvenpiirtäjä on päässyt nyt muutaman kerroksen korkeuteen, mutta sillä on vielä pitkä matka 57 asuinkerroksen sekä 179 metrin korkeuteen. Yleensä tornitaloista tulee mielenkiintoisia seurata vasta niiden päästyä useamman kerroksen korkeuteen jolloin niiden muotoa alkaa hahmottua, mitä The Butterfly tulee tekemään tämän syksyn aikana.

Perhospilvenpiirtäjä alkaa kohota

Tämän hetken kaikkein mielenkiintoisin projekti löytyy kuitenkin West Endin ja Coal Harbourin asuinalueiden rajalta, läheltä Stanley Parkia. Tälle tulevalle arvoalueelle on suunnitteilla lukuisia wow-arkkitehtuurin jättiprojekteja, joista ensimmäisenä kohoaa kuuluisan japanilaisen arkkitehdin Kengo Kuman suunnittelema 42-kerroksinen ja 133 metriä korkea Alberni by Kengo Kuma.

Tulossa näyttävä torni

Veitsellä veistetty torni

Näyttävä tornitalo ammentaa voimakkaasti vaikutteita arkkitehdin kotimaasta Japanista ja hyödyntää tämän tavaramerkiksi muodostunutta puumateriaalia kaikissa yksityiskohdissa, erityisesti asunnoissa sekä yhteistiloissa. Asukkaiden ilona on muun muassa hulppea allasosasto sekä erikoinen sammalpuutarha, jollaista ei löydy mistään muusta kaupungin asuinrakennuksesta. Rakennuksen tiloihin tulee myös japanilaisen Michelin-tähtikokin ravintola, jossa pitää joskus tulevaisuudessa poiketa illallisella.

Monta erilaista näkymääHuikean erilaista arkkitehtuuria

Mieletön allasosasto

Rakennuksen näyttävin ominaisuus on kuitenkin sen katseenvangitseva ulkomuoto, jossa kaksi rakennuksen kulmaa on avattu kuin veitsellä veistäen, asuntojen kaartuessa ulospäin ylöspäin mentäessä. Muodossa sekä käytettävissä materiaaleissa on yhtäläisyyttä vuosi sitten valmistuneeseen Vancouver Houseen, mikä ei ole yllättävää, sillä molempien rakennuttaja on vancouverilainen Westbank.


Todellisia luksusasuntoja

Kävelykierrokseni kääntyi täältä kohti Waterfrontin asemanseutua, jossa on myöskin meneillään useita hankkeita. Keskustan uusi korkein toimistotorni The Stack on esimerkiksi saavuttanut nyt puolivälinsä noin 80 metrin korkeudessa. Pilvenpiirtäjä sijaitsee kuitenkin korkeiden rakennusten välissä, minkä vuoksi se ei näy vielä niin merkittävästi keskustan katukuvassa.

The Stack puolivälissä

Näkyvä uusi torni on sen sijaan pelkästään osoitteellaan 320 Granville Street tunnettu 32 kerrosta korkea toimistotorni, joka lähestyy huippuaan. Se, sekä samaiseen kortteliin jo aiemmin kohonnut 25-kerroksinen 601 West Hastings, ovat jo nyt muokanneet ympäröivää aluetta täysin, tehden siitä huomattavasti aiempaa tiiviimmän. Alueelle on olemassa vielä runsaasti lisäsuunnitelmia, joten sen kehittymistä onkin ilo seurata.

Waterfrontin muuttuva alue

Näkemäni perusteella Downtownin rakennusprojeilla on jatkettu työskentelyä täydellä vauhdilla koronavuodesta huolimatta. Ja nyt kun asuntomarkkinat ovat jälleen piristyneet pienen notkahduksen jäljiltä, lähtee lähitulevaisuudessa vielä runsaasti uusia projekteja käyntiin. Vaikka keskustan projektit eivät ylläkään lähiöissä rakennettaviin korkeuksiin, on niissä kuitenkin usein monipuolisempaa ja lähiöitä uskaliaampaa arkkitehtuuria, mitä on miellyttävä katsoa.

(Yhteensä 182 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.