Hyvän olon Ravintola Olo

Viikko sitten päättyneen Suomen joululomamme kaksi viimeistä päiväämme kuluivat Helsingissä, jossa tutkimme hieman kaupunkia sekä nautimme hyvästä ruoasta. Helsingin ravintolatarjontaa on nimittäin kehuttu viime vuosina runsaasti ja päätimmekin kokeilla kaupungin yhtä Michelin-palkittua ravintolaa ydinkeskustan alueella.

Helsingistä löytyy yhteensä kuusi Michelin-ravintolaa, joista kullakin on hallussaan yksi tähti. Kahden tähden ravintolaa kaupungissa ei ole ollut sitten Hans Välimäen kuuluisan Chez Dominiquen lopettamisen vuonna 2013, joka on Suomen ainoa koskaan kaksi tähteä saanut ravintola. Yksittäisiä tähtiä on silti saatu pääkaupunkiin tasaiseen tahtiin ja valitsimme kuudesta vaihtoehdosta illallispaikaksemme vuodesta 2011 saakka tähden pitäneen Ravintola Olon.

Ravintola Olo

Olo sijaitsee aivan Kauppatorin kulmalla ja siihen oli lyhyt kävelymatka Hotel Havenilta. Sijainti Presidentinlinnan naapurissa on loistava ja vanhan arvotalon sisällä on keittiö sekä kolme ruokatilaa.

Sisältä pieni ravintola

Pöydässä meitä odotti kauniisti aseteltuna illan viisiosainen maistelumenu, joka tarjoillaan kaikkiin pöytiin. Pöydän kulmassa jökötti myös illalliseen kuuluva leipä, jonka hiiva tuotu hauskana yksityiskohtana kohoamaan pöydällemme.

Leipä kohoamassa

Illallisen aloitti pienessä kupissa tarjoiltu keltapyrstöpiikkimakrilli voin heralla. Perään tarjoiltiin viiriäisen muna sieniliemessä, mikä ei näytä valokuvassa liemen seassa erikoiselta, mutta oli kerrassaan suussa sulava.

Illallisen aloitus

Ensimmäisen osan päätös olivat puisilla alustoilla tarjoillut kolme pientä suupalaa. Näistä ensimmäinen oli siianmätiä ja Mangalitza-villisian rasvaa, parinaan raakakypsytettyä härkää sekä maa-artisokkaa. Kolmas herkku oli vuohenjuustoa punaisten marjojen sisällä. On sanomattakin selvää, että jokainen tarjoiltu herkku maistui erinomaiselta.

Herkkulautasia

Pieniä alkupaloja

Illallisen seuraavan osan aloitti mielestäni eräs illan maistuvimmista annoksista, herkullinen Chawanmushi kera lohen sekä lohen mädin. Tätä täydennettiin vielä ankanmaksalla ohessaan vadelmaa ja punajuurta, mikä ei maistunut ollenkaan hassummalta.

Lohta ja ankanmaksaa

Kolmannen osan muodosti nyt paistettu leipä, joka palasi pöytäämme kauniin ruskeana. Leivän päälle oli tarjolla erilaisia särpimiä, joita pystyi voitelemaan pienen leivinpaperin päällä. Leivän jälkeen meille tarjoiltiin hieman ruokalistan järjestyksen vastaisesti jo seuraavaan neljänteen osaan kuuluva ensimmäinen pääruoka grillattu merikrotti aromisella kanaliemellä. Se katosi parempiin suihin niin nopeasti, että minulta unohtui kokonaan ottaa siitä valokuva!

Leivän herkullinen comeback

Niinpä ohessa on kuva seuraavaksi tarjoilluista puikulaperunoista herajuustolla, jolla meitä valmisteltiin toiseen pääruokaan, joka oli peuraa sitruunatimjamilla. Annos oli pienestä koostaan herkullisen lihaisa ja sitäkin täydennettiin hyvällä kastikkeella, joka tuntui kuuluvan Olon kaikkiin annoksiin.

Paluu ruokajärjestykseen

Peura oli lihaisaa

Jälkiruokaan siirtymisen olisi voinut aloittaa erillismaksusta juustolautasella, mutta olimme jo sen verran täynnä, että siirryimme suoraan jälkiruokiin. Näistä ensimmäinen oli omenaa ja rosmariinia, joka näyttää kuvassa vain ruskealta keitolta. Se oli kuitenkin maukasta, kuten myös seuraavana pöytään tuotu kaunis ruusu yuzulla ja hapankermalla. Päälle oli vielä ripoteltu jonkin nyt jo unohtuneen kasvin siitepölyä, jonka vaikutus makuun jäi kuitenkin mysteeriksi.

Jälkiruokarintamalla oli hyvä edustus

Pitkän kolmituntisen illallisen päätti vielä kunnianosoitus jälkiruoille, joka oli kaksi pientä sinertävää leivosta. Iltamme oli kaiken tämän jälkeen melkoisen täydellinen ja jaksoimme vain vaivoin kävellä takaisin hotellille.

Illan viimeinen herkku

Olo tuotti nimensä mukaisesti yltäkylläisen ja hyvän olon, ja ravintola ansaitsee kyllä tähtensä. Kokemuksemme mukaan ruoka voisi olla kahdenkin tähden veroista, mutta palvelu jäi jälkeen maailmalla vierailluista paremmista ravintoloista. Palvelu oli kyllä perushyvää, mutta ei mitenkään ihmeellistä ja ehkä jopa hitusen suomalaisen jöröä. Kokemuksemme oli silti positiivinen ja ehkäpä ehdimme joskus toiste Helsingissä vieraillessamme kokea myös jonkin toisen ravintolan tarjonnan!

Ravintola Olo
Pohjoisesplanadi 5
00170 Helsinki-Kruununhaka

(Yhteensä 727 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.