Ismo Leikolan keikalla

13 vuotta ulkomailla on vaikuttanut ainakin siihen, että olen itse melko kuutamolla kotimaan tuoreimmista ilmiöistä sekä lähes kaikesta suomalaisesta viihdetuotannosta. Esimerkiksi Yle Areena hyvin näkyi vielä Saksassa asuttaessa, mutta täällä EU-alueen ulkopuolella saatavilla olevan sisällön määrä on paljon rajatumpaa.

Suomalaisen median lisäksi suomalaisista viihdeohjelmista ja -taiteilijoista ei myöskään kuule paljoa maan rajojen ulkopuolella, joten minulle oli melko tuntematon tuttavuus lähteä torstai-iltana katsomaan sangen kuuluisan suomalaisen stand up -koomikko Ismo Leikolan esiintymistä täällä Vancouverissa.

Ismolla on sana hallussa

Leikola on Wikipedian tietojen mukaan ponnahtanut suomalaisten tietoisuuteen 2000-luvun puolivälissä eli juuri samoihin aikoihin kun muutimme Suomesta. Siitä lähtien Leikola on kerännyt kuuluisuutta sekä suomalaisissa stand up -piireissä kuin hiljalleen myös ulkomaisilla klubeilla. Leikolan todellinen läpimurto oli suuren yleisön tietoisuuteen tapahtui kuitenkin vasta vuonna 2018, kun tämä esiintyi Conan O’Brienin myöhäisillan showssa. Showhun pääseminen oli monen vuoden työn huipennus, sillä Leikola on asunut vaimonsa kanssa Los Angelesissa vuodesta 2016 saakka ja esiintynyt ahkerasti paikallisilla komediaklubeilla.

Illan suomalaistähti

Minulle Ismo oli silti lähes tuntematon tuttavuus, mutta stand upin suurena ystävänä lähdimme Niinan kanssa ystäväpariskuntamme mukaan katsomaan Ismon keikkaa paikallisella Yuk Yuk -klubilla.

Leikolan englanninkielinen show nojaa vahvasti tämän pieniin havaintoihin ihmisten arjessa sekä erityisesti puhuttuun kieleen ja miten yksi sana voi tarkoittaa erilailla ja eri kontekstissa ilmaistuna täysin muuta kuin logiikka sanoisi. Leikolan kuuluisimmat pätkät ovatkin sanojen ass ja shit ympäriltä, joista ensimmäinen oli juuri Conanissa nähty sketsi.

Tupa täynnä suomalaisia

Show sujui englanniksi

Sana Ismon keikasta oli levinnyt laajalti Vancouverin suomalaispiireissä ja show oli loppuunmyyty. Yleisöstä varmasti yli 90% oli suomalaisia, mutta tästä huolimatta Leikola suoritti settinsä englanniksi. Ismo ei itseasiassa ottanut esityksen aikana suomalaisyleisöönsä minkäänlaista kontaktia, vaan veti settinsä totutunlaisesti. Esityksen jälkeen Ismon kanssa pystyi kuitenkin juttelemaan ja ottamaan kuvia eteisessä.

Shown jälkeen Ismo oli tavattavissa

Netistä Leikolan tuotantoa nähneenä tällä on ihan hauskaa settiä, joka on vahvasti suomalaisittain värittynyttä. Suomalaisena vitsien juju kyllä aukeaa, mutta ei käy kieltäminen että suuri osa vitseistä on puujalkavitsejä, joiden toimivuus nojaa osittain Ismon tarkoituksella tönkköön ilmaisuun. Irtonaisina vitseinä nämä kyllä naurattavat, mutta en kokenut torstaina hetkeä jolloin olisin röhöttänyt kyyneleet valuen. 😕

Iltamme oli silti ihan mukava ja tilaisuus suomalaisen koomikon näkemiseen Vancouverissa on sen verran harvinaista, ettei show jäänyt harmittamaan. Varsinkin kun kaksikymppiä lipuista oli sangen sopuisa hinta ja tuohon hintaan Ismon setti kannattaa kyllä käydä katsastamassa.

(Yhteensä 611 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.