Vancouverin tulevat portinvartijat

Kirjoitin viime vuoden keväänä tuolloin vielä muotoaan ottavasta 52-kerroksisesta Vancouver House nimellä tunnetusta pilvenpiirtäjästä, jota rakennetaan parhaillaan keskustan eteläosaan. 151,5 korkean rakennuksen erottaa normaalista pilvenpiirtäjästä sen poikkeuksellinen pohjaratkaisu, jossa lähes kolmionmuotoisella tontilla sijaitseva korkea torni kaartuu ylöspäin mentäessä nelikulmaiseksi, jättäen yhden rakennuksen reunoista roikkumaan korkealla Granville Bridgen yläpuolella.

Kymmenisen kerrosta huipulle

Rakennus on osa Granville Bridgen ympäristön suuria suunnitelmia, jonka myötä alueelle on viime vuosina noussut lukuisia korkeita tornitaloja. Uudet rakennukset täydentävätkin loistavasti tällaista muutoin hankalasti hyödynnettävää aluetta, jota halkovat sillalle johtavat suuret moottoritierampit. Alunperinhän Granville Bridgen oli määrä olla keskustaan etelästä tulevan suuren moottoritien päätepiste, mutta vain silta tuli ja moottoritie jäi rakentamatta. Nyt ramppien väleihin nousee matalia toimistotaloja ja siltakannen alapuolelle visioidaan ravintoloita sekä julkista taidetta.

Edellisen kerran rakennuksesta kirjoittaessani sen tulevaa muotoa ei voinut vielä täysin nähdä, mutta nyt viimeisten kerrosten häämöttäessä sen kaartuva muoto tulee hyvin esiin. Huomattavasti ympäristöään korkeampana Vancouver House ottaa selvästi paikkansa maamerkkinä ja kiinnittää siltaa ylittävien katseen etenkin, kun muoto tulee kunnolla esiin vasta lähempänä.

Muoto tulee esiin vasta lähempää

Rakennusprojekteissa havainnekuvat ovat aina kauniita maisemia täynnä, mutta ainainen pelko varsinkin keskeisissä projekteissa on viimeistelyn laatu sekä käytetyt pintamateriaalit. Huojentavasti Vancouver Housesta näyttää kuitenkin tulevan alusta loppuun saakka korkealuokkainen, eikä rakennuksen ulkopinnoissa nähdä halpaa lasitusta. Ulkomuoto on todella ainutlaatuinen, jopa maailman mittakaavassa ja vancouverilaiset kyllä tietävät mistä rakennuksesta on kyse kun siitä tulee puhetta.

Käytetyt materiaalit ovat korkealuokkaisia

Vaikka kerroksia puuttuukin vielä jonkin verran, voi rakennuksesta jo povata mestariteosta, joka tulee esiintymään lukuisissa Vancouverista otetuissa valokuvissa. Huippuarkkitehtuuria on tulossa lähivuosina kuitenkin Vancouveriin lisää, sillä erityisesti Coal Harbourin länsipäähän rakentuvan alueen suunnitelmat ovat melkoisen hurjia.


Todellinen katseenvangitsija

Myös paljon lähempänä, vain siltakannen toisella puolella, tulee pian tapahtumaan, sillä tällä hetkellä vasta 601 Beach Crescent nimellä tunnetulle tontille on esitelty tuleva uudisrakennus. Arkkitehtiensä mukaan tanssista inspiraatiota ammentavasta 163-metrisestä ja 52-kerroksisesta sirosta pilvenpiirtäjästä tulee Vancouver Housea aavistuksen korkeampi ja toteutuessaan hyvä pari keskustan etelälaidan sisääntuloportiksi.

Tanssiva pilvenpiirtäjä

Upea pari portinvartijoiksi

Melkoisen kiintoisia aikoja on siis tiedossa meille kiehtovia rakennusprojekteja suurella kiinnolla seuraaville!

(Yhteensä 400 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.