Brunssi 200 arvoauton keskellä

Miltä kuulostaisi sunnuntainen brunssi yli kahdensadan arvoauton keskellä? Berliinissä tämäkin on mahdollista Moabitin kaupunginosassa, jossa kävimme sunnuntaina Niinan ja kahden työkaverimme kanssa. Moabitistä ei aivan heti arvaisi, että sieltä löytää saman katon alta yli 30 punaista Ferraria ja kymmeniä muita harvinaisuuksia. Kaupunginosa kun on tunnettu lähinnä aivan sen itärajalla sijaitsevasta Berliinin päärautatieasemasta, sekä Spreen rannalla sijaitsevasta Saksan sisäministeriön suuresta toimistotalosta. Tietääpä joku sen siellä sijaitsevasta 130-vuotiaasta Berliinin suurimmasta tutkintavankilastakin.

Entisessä työläiskaupunginosassa asuu noin 70 000 berliiniläistä, joista ulkomaalaistaustan (yleisimmin turkkilaisen) omaa 26,1% (Berliinin keskiarvo on 14,1%). Tämä näkyy Moabitin keskustan hieman nuhjuisena katukuvana, vaikka löytyy Moabitistä myös arvokkaitakin asuinkatuja aivan Spreen varrelta.

Tätä taustaa vasten oli kiintoisaa matkustaa sunnuntaiaamuna bussilla Moabitin länsiosaan, jossa sijaitsee rakennus nimeltä Meilenwerk. Kyseessä on teollisuusalueella sijaitseva entinen raitiovaunuhalli, joka oli 1800-luvun lopulla 22 raiteellaan ja 384 vaunun kapasiteetillaan koko Euroopan suurin tarkoitukseen tehty rakennus. Pinta-alaa rakennuksella on yhteensä 12 000 neliömetriä. Raitiovaunut kuitenkin katosivat Moabitin katukuvasta toisen maailmansodan tuhojen jäljiltä ja sittemmin tämä suuri tiilirakennus toimi erilaisessa varastokäytössä. Vuonna 1999 tiloja kohtaan ilmeni kuitenkin uudenlaista kiinnostusta, sillä tietyissä piireissä syntyi idea ajamisen kulttuuria esittelevästä elämysmaailmasta. Berliinissä on tilastojen mukaan yli 15 000 oldtimer autojen harrastajaa, joten näyttelykappaleista ei ainakaan olisi pulaa! Niinpä syntyi Meilenwerk, joka avasi ovensa vuonna 2003. Sittemmin saman idean pohjalta on avattu Meilenwerkit myös Düsseldorfiin, Stuttgartiin sekä Zürichiin.

Meilenwerk


Nähtävillä on paljon oldtimereita

Noin puolet Meilenwerkissä esillä olevista yli kahdestasadasta autosta on monen merkkisiä oldtimereita. Tämän lisäksi Meilenwerk tarjoaa yksityisille ihmisille mahdollisuutta vuokrata arvoautolleen modernin säilytys- ja esittelytilan rakennuksen tiloista. Niinpä kymmenet berliiniläiset säilyttävätkin arvoautojaan Meilenwerkissä aina kun eivät autollaan ajele. Erityisesti talven keskellä Meilenwerk on täynnä kevättä ja kuivaa asvalttia odottavia urheiluautoja.

Meilenwerk ei ole erikoistunut mihinkään tiettyihin automerkkeihin. Samassa rakennuksessa toimii kuitenkin toinen Berliinin kahdesta Ferrari jälleenmyyjästä, joka edustaa myös toisen italialaismerkki Maseratin urheiluautoja. Niinpä Meilenwerkin tiloista löytyykin runsaasti näitä kahta merkkiä. Ferrareita laskin olevan näytillä yli 30 (joista kaksi harvinaista ja superkallista Enzo Ferraria!) ja Maseratejakin toistakymmentä. Ferrareista nähtävillä on oikeastaan kaikki 90- ja 2000-luvun mallit! Rakennuksessa toimii myös näiden kahden automerkin valtuutettu huolto ja olikin hassua nähdä 80-luvun Ferrari Mondial t nostettuna ilmaan ja puoliksi purettuna.

Ferrari 612 Scaglietti sekä yli miltsin Enzo Ferrari

Ferrarit 599 Fiorano sekä 458 Italia virnuilevat


Häijy Ferrari 458 Italia sekä uusi Ferrari California

Ferrareita kaikkialla!!

Ferrarikin tarvitsee huolta (Ferrari Testarossa ja Mondial t)

Ferrareiden ja Maseratien lisäksi yksityishenkilöt säilyttävät Meilenwerkissä muun muassa Bugatteja, Rolls-Royceja, Aston Martineita, Lamborghineja sekä monia muita harvemmin kaduilla näkyviä automerkkejä. Nähtävää siis riittää ja ei ihme että Berliinin Meilenwerkissä vieraileekin vuodessa noin 400 000 kävijää. Ja mainitsinko jo, että sisäänpääsy on ilmainen? 😯

Kaksi Maserati Gran Turismoa

Aston Martin V8 Vantage

Bugatti EB110

Bentleyn keulakoriste

Arvokas Bugatti Azure

Millä Meilenwerk sitten tekee rahansa ja kattaa kustannuksensa? Osin autopaikkojen vuokrista, osin rakennuksessa toimivista liikkeistä. Rahaa tuo myös rakennuksen keskellä sijaitseva ravintola, jossa järjestetään vuodessa yli 200 tapahtumaa. Erityisen suosittu on sunnuntain noin 12 euron runsas brunssi, jolle menneenäkin sunnuntaina oli saapunut ihmisiä talon täydeltä. Hyvän ruoan aikana voi nauttia paikalla esiintyvästä liveorkesterista, joka soittaa vanhanaikaista musiikkia. Ja syötyään voi tietenkin nauttia kaikista ympärillä olevista upeista autoista.

Sunnuntaibrunssilla

Koetun perusteella kyseessä on autoharrastahan must-see nähtävyys Berliinissä käydessä. Meilenwerkin syrjäisälle paikalle pääsee lähelle niin Ringbahnilla, kuin TXL-lentokenttäbussillakin.

Ainoa Meilenwerkistä mieleen jäävä kysymys onkin, miten ihmeessä yhteensävarmasti yli 100 miljoonan arvoiset luksusautot säilyvät Moabitin hämärällä teollisuusalueella? Varsinkin kun rakennuksen ympärillä ei ole kummoisiakaan aitoja saati vahvoja ovia. Kaipa siellä sitten on ympärivuorokautinen valvonta, että sen oman rolssinsa uskaltaa sinne jättää. 💡

(Yhteensä 664 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.