Rakennusprojekteja Alexanderplatzin alueella

Mennyt lauantai oli upean poutainen ja lämmin, joten lähdin keskipäivällä ulkoiluttamaan itseäni sekä kameraa. Kohteeksi otin Alexanderplatzin lähiseudut, jossa on menossa lukuisia rakennusprojekteja. Käytännössä valmis on aivan aukion tuntumaan, osoitteeseen Karl-Liebknecht-Straße 32, valmistuva uusi massiivinen rakennus, johon sijoittuvat ketjuhotellit Ramada ja H2. Sangen ankean DDR:n aikaisen rakennusmassan keskelle valmistunut hotelli on omasta mielestäni sangen onnistunut, sillä julkisivun kaarevat muodot tuovat rakennukselle persoonaa. Lisäksi sangen maltillinen värimaailma sopii rakennukselle. Tasaisen tyylikästä nykyarkkitehtuuria, joka sopii voimakkaasti modernisoituvaan Alexanderplatzin lähiseutuun hyvänä täyterakennuksena.


Uusi Ramada ja H2 hotelli

Hieman edempänä, osoitteessa Torstraße 1, seisoo vuonna 1928 tavaratalona valmistunut, näyttävä Bauhaus-arkkitehtuuria edustava rakennus. Toisen maailmansodan aikana rakennus oli natsihallinnon käytössä, minkä jälkeen se toimi aina vuoteen 1956 saakka kommunistisen puolueen päämajana. Tämän jälkeen, aina Berliinin muurin murtumiseen saakka, rakennus toimi samaisen puolueen arkistojen säilytyspaikkana. DDR:n romahtamisen jälkeen rakennus palautui alkuperäisten omistajien jälkeläisille, mutta kesti kaksikymmentä vuotta ennen kuin rakennus kunnostettiin entiseen loistoonsa, mikä tapahtui valmistui viime kesänä.

Tyylikäs Soho House

Nykyisin tässä upeassa rakennuksessa sijaitsee Soho Housena tunnettu yksityisklubi, joka toimii Berliinin lisäksi New Yorkissa, Länsi-Hollywoodissa sekä Miamissa. Kyseessä on 40 sviittiä käsittävä eksklusiivinen klubi/hotelli. Hotelliin pääsee rahalla, mutta klubiin liittyminen on erittäin rajoitettua. Klubin jäseniksi kelpuutetaan yleensä vain trendikkäitä henkilöitä kulttuuri- ja mediapiireistä. Kuriositeettina kerrottakoon, että Sinkkuelämää-sarjan yhdessä jaksossa Samantha yritti päästä New Yorkin klubin jäseneksi kovilla ponnisteluilla. Klubin nettisivuilta saa pientä käsitystä sisätilojen yleellisen trendikkäästä sisustuksesta.

Soho Houselta on vain pieni matka kurkistamaan, mitä kuuluu aiemmin kertomalleni Königstadt-Carréelle. Toimistotorni on viittä vaille valmis ja pian siihen pääsevät muuttamaan Mercedes-Benz Bankin 450 työntekijää Stuttgartista. Kyseinen pankki välittää muun muassa autolainoja, sekä Mercedes-Benzin leasing-sopimuksia.

Valmis Königstadt-Carrée

Daimler-konsernin, johon Mercedes-Benzkin kuuluu, toimitilat Berliinissä ovat suurten myllerrysten keskellä. Kun Berliini saa Mercedes-Benz Bankin, muuttaa noin 400 työntekijän Daimler Financial Services -yksikkö Berliinistä Stuttgartiin. Tämän lisäksi Daimler ilmoitti juuri rakennuttavansa Friedrichshainin kaupunginosaan, Spreen rannalle, uuden toimistokompleksi, johon puolestaan muuttavat vuoteen 2013 mennessä Potsdamer Platzilla nykyisin työskentelevät yhtiön noin 1200 työntekijää. Muutolla haetaan säästöjä, sillä Potsdamer Platzin alueen vuokrataso on huomattavasti muuta Berliiniä korkeampi. Alemman vuokratason lisäksi Daimler pystyy muutolla kaupungin itäpuolelle muuttamaan aiemmin tiettyjä etuoikeuksia nauttineiden työntekijöiden etuja. Esimerkiksi viikottainen työaika nousee sopimuskikkailujen myötä aiemmasta 35 tunnista 38 tuntiin.

Daimlerin muutto on hankala asia muutenkin sangen pienellä käyttöasteella olevalle Potsdamer Platzin alueelle. Muutto on paitsi vuokra- ja imagotappio, sen myötä päättyy myös osa Berliinin historiaan. Daimler oli nimittäin ensimmäinen merkittävä vuokralainen 90-luvulla nousseella valtavalla Potsdamer Platzin alueella.

Koska hotelleista on Berliinissä näemmä yhä edelleen pulaa (vaikka koko ajan rakenteilla tai suunnitteilla onkin 20-30 hotellia), on aivan Alexanderplatzin kupeeseen, das Haus des Reisensin taakse, alettu rakentaa uutta massiivista rakennusta, johon tulee sijoittumaan ainakin pari uutta hotellia. Myös tämä Alexander Parksidena tunnettu uudisrakennus tulee hyvin täydentämään aluetta, jolla sijaitsi aiemmin pahainen parkkipaikka. Uusien hotellien hyvä puoli on se, että ne tuovat aina hieman eloa ympäristöönsä. Tämän vuoksi onkin hienoa, että Königstadt-Carréeseen kylkeen avautui myös juuri uusi edullinen Etap-hotelli.

Rakenteilla oleva Alexander Parkside

Myöskään Alexander Parkside ei tule esittämään mitään normaalia ihmeellisempää arkkitehtuuria, mutta havainnekuvat näyttävät silti ihan päteviltä. Hieman harmillista on, ettei viimeisen kuvan ehdotus päätynyt valituksi vaihtoehdoksi. Se oli nimittäin Berliinin kaupungin kannattama vaihtoehto, joka ei kuitenkaan kelvannut rakentamisen rahoittaville tahoille. Niin tai näin, tämä projekti on silti hyvä lisä alueelle.

Jos Berliinissä rakennetaan paljon hotelleja, niin rakennetaan sitä myös kauppakeskuksia. Vuonna 2007 auennut, Berliinin toiseksi suurin kauppakeskus, Alexa, saa ensi vuonna viereensä/taaksensa uuden 17 000 neliömetrin kokoisen Galerie Voltaire -kauppakeskuksen. Siitä, sekä sen viereen suunnitellusta tornitalosta, tulee molemmista hyvä lisä alueen eteläpäähän. Ja tottahan lähettyville rakennetaan myös uusi Holiday Inn Express -hotelli, kuinkas muutenkaan.

Uusi kauppakeskus Galerie Voltaire

Aktiivisia rakennusprojekteja on Alexanderplatzin alueella siis todellakin melkoisesti. Tosin ne ovat vielä pieniä siihen nähden, millaisia visioita alueelle on ollut aina jälleenyhdistymisestä asti. Pitääpä kertoa näistä suunnitelmista joku toinen kerta.

(Yhteensä 156 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.