Maailman ihailluin maa

Kanada on hyvän maineen upea maa, josta miljoonat ihmiset ympäri maailmaa haaveilevat. Moni tänne muuttaakin, sillä väestömme kasvaa melkein 300 000 maahanmuuttajalla joka vuosi. Vaikka paperityö tänne pääsemiseksi onkin monesti raskas ja pitkä prosessi, on se kuitenkin kaiken sen vaivan väärti, sillä Kanada on todella upea maa asua. Ja nyt se on todettu myös virallisesti, sillä kansainvälisen Reputation Instituten tutkimuksen mukaan Kanada on maailman ihailluin maa.

55 maailman maan vertailussa selvitettiin nettihaastattelun avulla yli 48 000 ihmisen mielikuvia maailman eri maista, kattaen kaikki merkittävät länsimaat sekä G8-valtiot. Kyselyn kysymykset jaoteltiin 16 eri aihealueeseen, joissa ihmisten tuli rankata maat käsityksensä sekä mielikuviensa mukaiseen järjestykseen.

Kauneimman maan titteli meni ansaitusti monipuoliselle Kanadalle, Australian viedessä nautittavimman maan tittelin (Kanada tuli kolmanneksi). Kauniiden maiden listalla Suomi ponnisti yhdeksänneksi samoin kuin vetoavan elämäntyylin listalla, millä Kanada sijoittui kakkoseksi. Kanada vei potin myös ystävällisimmän ja vastaanottavimman maan tittelin, mikä ei ole yllätys maassa, jossa maahanmuuttoon liittyvät palvelut ja prosessit ovat niin pitkälle hiotuneita. Kanada on ollut maahanmuuttajien maa koko lyhyen ikänsä, joten maassa on pitkät perinteet toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi.

Myös Kanadan bisnesympäristö on vastaajien mielestä erittäin houkutteleva, seuraten tiukasti ykköseksi tulleen Sveitsin perässä. Sosioekonomisisissa olosuhteissa sekä kansainvälisessä avustamisessa avokätiset Ruotsi ja Norja veivät ykkössijat, Kanadan seuratessa jälleen tiukkana kolmosena.

Kanada on vastaajien mielestä myös äärimmäisen turvallinen maa, kuten Suomikin. Tämän kysymyksen kohdalla itseäni ihmetyttää hieman Japanin puuttuminen top10:stä kokonaan. Julkisten resurssien tehokkaassa käytössä sekä eettisyydessä pohjoismaat vievät kaikki ykkössijat ja jälkimmäisessä jopa Suomi sijoittuu yhden sijan Kanadan edelle. Saavutus on silti loistava molemmilta mailta.

Korkealuokkaisten tuotteiden listalla Kanada ja Suomi sijoittuvat kärkikymmenikön keskivaiheille ja tunnettujen brändien listalla Kanada jää monen suuren maan jälkeen sijalle yhdeksän. Suomi ei tällä listalla yllä edes kärkikymmenikköön. Myös kulttuurissa Italian ja Ranskan kaltaiset ikiaikaiset valtiot mielletään mielenkiintoisemmiksi kuin nuori Kanada, joka sijoittuu kuitenkin hieman yllättäen kuudennelle sijalle.

Koulutuksessa ja teknologiassa Japani jyrää vieden ykkössijat, mutta Kanada ja Suomikin mahtuvat kummatkin kärkikymmenikköön. Kaikki pohjoismaat kuten Tanska ja Ruotsi, pärjäävät kuitenkin hyvin näillä listoilla. Suomen maailman parhaisiin kuuluva PISA-menestys ei kuitenkaan näytä olevan laajasti ihmisten tiedossa tai vaikuttanut heidän mielikuviinsa, sillä koulutuksen korkeudessa maa jää kuudennelle sijalle.

Kyselyssä kaikille kysymyksille on annettu oma painoarvonsa minkä yhteenlaskussa Kanada sijoittuu maailman ihailluimmaksi maaksi ja yhteiskunnaksi. Australia ja Norja vievät seuraavat sijat ja Suomi sijoittuu hyvin kahdeksanneksi. Teknologiassa Kanada on viidenneksi edistynein ja Suomi jälleen kahdeksas, Japanin ja Saksan viedessä kärkisijat. Viimeisessä listauksessa hallinnon tehokkuudesta ja onnistumisesta ykkössijan vie maailman sosiaalitoimisto Ruotsi, Kanadan ollessa neljäs ja Suomi viides.

Vaikka tulokset perustuvatkin ihmisten mielipiteisiin ja mielikuviin, voi sitä kuitenkin pitää hyvin suuntaa-antavina ihmisten päätöksille uutta kotimaata valittaessa. Otoksen koko on kuitenkin sangen suuri ja monin paikoin tulokset ovat ainakin itseni odottaman kaltaiset. Kanadan maine ympäri maailman on loistava ja kyselyn mukaan ihmiset arvostavat kanadalaista rentoa meininkiä monella eri osa-alueella.

Vaikuttaakin siltä, että U2-yhtyeen keulahahmo Bono oli oikeassa sanoessaan vuonna 2003 lehtihaastattelussa, että maailma tarvitsee enemmän Kanadaa.

(Yhteensä 583 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.