Dortmundin joukkoliikenteestä sekä retki Florianturmiin

Neljäs päivä alkaa olla lopuillaan täällä Dortmundissa. Tänään olikin aika tylsä päivä, sillä sateiseen säähän ei viitsinyt lähteä liikkumaan ja näin sunnuntaina kaikki kaupatkin ovat kiinni. Kauppojen aukioloajat ovat muuten suurien kauppojen kohdalla melkein järjestään kello 8-20 maanantaista lauantaihin.

Eilen tulikin sitten liikuttua. Päivällä hurautettiin metrolla keskustaan. Dortmundin metro on laaja, sillä verkostoon kuuluu neljä tai viisi linjaa (en ole ihan vielä hahmottanut). Sitä sitten täydentävät ratikat, paikkarit ja bussit, jotka yhdistyvät toisiinsa monitasoisissa ja monesti maan alla olevissa risteysasemissa. Kalusto näyttää ulkoa vanhalta, mutta sisältä on ihan pätevän näköistä. Sotkujahan on vähän kaikkialla, varsinkin paikallisjunat ovat saaneet huligaaneilta osansa. 😕

Julkisissa minua on kummastuttanut (ehkä jo olen maininnutkin) vuorojen vähyys. Liekö sitten sitä, että täällä on vieläkin ainakin osaksi lomakausi vai mikä, mutta metrojen vuorovälit ovat 2-5 minuuttia ja lähijunilla jopa 20 minuuttia. Se kuulostaa ainakin minusta paljolta ja siihen seuraavaan vuoroon haluaa todellakin ehtiä! Katsotaan nyt toki pidemmän ajan kanssa, miten tuo toimii. Voihan olla, että tähän vuoden aikaan ajetaan vain harvennettuja vuoroja.

Dortmund kuuluu nk. Ruhrgebieteen, eli Ruhrin alueeseen, johon kuuluu monia suurkaupunkeja lännen Düsseldorfista aina idän Dortmundiin. Koko tämä alue on VRR:n julkisen liikenteen piirissä. Tämä on kätevää, sillä tarjolla on (ja meille yliopisto kustantaa) matkakortteja, joilla voi matkustaa koko alueen kaikilla liikennevälineillä rajoittamattomasti. Tälläinen kortti maksaa noin 80€/kk. Jos tyytyy pienemmän alueen kattavaan ~55€/kk maksavaan korttiin, pystyy silti joka arkipäivä kello 19, sekä kaikkina viikonloppuina, matkustamaan rajatta myös koko alueella! Eli liikkeelle kyllä pääsee ja tätä on tarkoitus hyödyntääkin ahkerasti tulevina aikoina.

220-metrinen Florianturm

Eilen tuli myös käytyä Dortmundin 220 metriä korkealla tv-tornilla, kuten aiemmin suunniteltua. Hissillä pääsi 150 metriin, jossa on näköalatasanne, benji-tasanne sekä pyörivä ravintola. Maisemat ylhäältä olivat huikaisevat, tosin utu (savusumu) rajoitti näkyvyyttä kaupunkia kauemmas.

Näkymät yli länsi-Dortmundin sekä keskustaan

Benji-tasanne on paraikaa poissa käytöstä, sillä jokin aika sitten siltä oli tehty laiton base jump -hyppy. Tapahtuneen vuoksi nykyisin myös kaikkien tornissa vierailijoiden reput tutkitaan tarkasti ennen hissiin pääsyä, sillä hyppääjät olivat onnistuneet piilottamaan aikeensa repuissaan. Korkeuksista katsottuna täytyy näitä hyppääjiä pitää melko hulluina, sillä sen verran korkealla Floriaturmin näköalatasanne sijaitsee. Itselläni ei ainakaan vatsa kestäisi ajatusta hypystä sieltä alas. 🙄

Käytöstä poistettu benji-tasanne

(Yhteensä 218 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.