Alkuvuoden kuulumisia

Pian edellisten vieraiden lähdettyä saimme heti juhannuksena vieraaksemme Berliinissä aiemmin työskennelleen naisen, jonka kanssa kiertelimme kaupunkia. Erityisen kiinnostava oli retki tutustumaan valtavaan maanalaiseen toisen maailmansodan aikaiseen väestösuojaan Gesundbrunnenin juna-aseman lähistöllä.

Berliner Unterwelten niminen yhdistys järjestää erikoisluvalla kymmenkunta erilaista kierrosta tutustumaan maanalaiseen Berliiniin ja monen kierroksen kohteet ovat perua sota-ajalta. Kierroksia tehdään monella kielellä ja ne ovat äärimmäisen kiinnostavia! Loistavat oppaat luovat retken aikana ahdistavan kuvan sodan viimeisistä hetkistä, jolloin Berliiniä pommitettiin kuukausikaupalla päivittäin. Jos olivat olosuhteet maanpinnalla pommitusten aikana helvetilliset, olivat ne sitä myös näennäisessä suojassa maan alla. Kaikki se epätoivo, pelko ja epävarmuus omasta kohtalosta ovat olleet jotain täysin musertavaa lukituissa bunkkeriosastoissa, jotka ovat olleet tupaten täynnä ihmisiä ilman tietoa ulospääsystä. Sodasta ovat kyllä tasan tarkkaan kärsineet kaikki osapuolet.

Maanalainen kierros oli kiehtova

Vierailua seuranneet heinäkuu ja elokuu olivat puolestaan työn täytteiset. Heinäkuussa työtahtia helpotti normaalin vuodenkierron mukainen koko Suomen oleminen kiinni, minkä tuntee myös täällä Saksan toimistolla. Berliinissähän lomat ajoittuvat ihmisillä pitkin vuotta, joten täällä toiminta ei seisahda täysin missään vaiheessa vuotta.

Vaikka kelit heinäkuussa olivatkin upeat, on kuukausi rauhallisempaa työtahtia oikein mukavaa itse kullekin. Keleistä kun pitänee jotain tässäkin mainita, niin mennyt kesä oli Berliinissä erittäin lämmin. Yli 30 asteen hellepäiviä mahtui tälle kesälle toistakymmentä ja yli 20 asteen päiviäkin riitti yli kuukauden jaksoksi. Viime kesänä kotiin ostamamme ilmastointilaite onkin ollut kullan arvoinen tänä kesänä! 😀

Kesä on Berliinissä lämmin

Syksyn aikana Berliinissä on kärsitty myös S-Bahn junien kaaoksesta, joka sai alkunsa jo alkukeväällä yhden paikallisjunan suistuttua raiteilta. Tutkimuksissa kävi ilmi, että kyseisen junatyypin kaikissa pyörissä on valmistusvika, joka saattaa johtaa pyörän pettämiseen. Matkustusturvallisuudesta huolissaan, paikallisjunaliikennettä Berliinissä harjoittava valtiollinen Deutsche Bahn aloitti junapyörien suurtarkastukset, jonka vuoksi vain kaksi kolmasosaa junista on ollut ajossa.

Tämän vuoksi monilla linjoilla on liikennöinyt junia vain parinkymmenen minuutin välein ja olipahan kaupungin halkova länsi-itä suuntainen pääraidekin toista viikkoa kokonaan suljettuna! Vaikka tilanne on sittemmin parantunut, jatkuu erikoistila silti vielä kuukausia. Viimeisimpänä myös junien jarruista on huhuttu löytyneen jotain ongelmaa, mikä saattaa edelleen pitkittää hankalaa tilanne. Onneksemme keskustassa asuvina pääsemme työpaikalle muillakin kulkuvälineillä tai vaikka kävellen, mutta tilanne ei ole kovin helppo lähiöissä asuville. 😕

Liikenteeseen liittyen Berliinissä oli 8. elokuuta juhlan paikka, sillä tuolloin avautui kaupungin kymmenes metrolinja, uusi ja upea U-55 jota kutsutaan myös nimellä Kanzlerlinie. Kyseessä on melkoinen minilinja jolla on asemia ainoastaan kolme ja matka-aika linjan päästä päähän vaivaiset 2 minuuttia ja 30 sekuntia. Satoja miljoonia maksanut uuden päärautatieaseman, hallintokorttelin ja Brandenburgin portin yhdistävä linja on ehditty jo moneen kertaan haukkua järjettömänä, mitä se tällä hetkellä onkin. Vuonna 2017 U55 tulee kuitenkin yhdistymään Alexanderplatzille saakka ja osaksi nykyistä U5-linjaa, jolloin se tarjoaa mukavan yhteyden halki kaikkien suosituimpien turistialueiden. Aivan tähän meidänkin vierelle aletaan ensi vuonna rakentaa Rotes Rathausin asemaa, tosin me emme liene sen palveluista enää nauttimassa. Tai, kuka sitä koskaan tietää.

Uusi metrolinjan nysä

Pari viikkoa sitten olimme myös kymmenen päivän vierailulla Suomessa. Etelä-Suomessa kävimme kaverini (ja bestmanini) häissä ja vierailimme Itä-Suomessa tuttujen luona. Kyseessä oli oikein mukava reissu, sillä Suomessa käynnistä olikin vierähtänyt aikaa. Tänä vuonna Suomessa ei ole tullut vietettyä paljoa aikaa, sillä helmikuussa olivat häämme ja toukuussa teimme matkan Kanadaan.

Häissä tuli humpattua

Tulevana perjantaina lähdemme viimein myös erittäin odotetulle häämatkallemme Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Tiedossa on varmasti ikimuistoiset neljä viikkoa todella kaukana kotoa, ihmettelemässä maailman menoa maapallon toisella puolella. Lyhyesti tiivistettynä lennämme perjantaina Lontoon ja Kuala Lumpurin kautta Sydneyhin, jossa olemme ensiksi viisi päivää. Sieltä matka jatkuu lentäen Uuden-Seelannin eteläsaarelle, jolla kierrämme autolla uskomattomissa maisemissa yhdeksän päivää. Tämän jälkeen lennämme takaisin Australiaan ja Melbourneen, josta matkaamme noin kahden viikon aikana noin 3000 kilometrin matkan Outbackin halki Keski-Australian kuumaan ytimeen. Sieltä lennämme lopulta takaisin Sydneyhin ja kotiin Eurooppaan. 😛

Seuraavaksi edessä suuri häämatka!

Edessä on siis melkoinen kuukauden mittainen kaukomatka, josta kertomiseen menee ihan varmasti koko talvi. Hyvää syksyä kaikille!

(Yhteensä 67 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.