Virtuaalilammikoita CeBITissä

Hannoverin kaunis kaupunki Keski-Saksassa on joka maaliskuu huomion kohteena, kun kaupungissa järjestetään CeBIT nimellä tunnetut maailman suurimmat tietokonemessut. Mieleni on tehnyt lähteä näille messuille jo kahtena vuotena, mutta aina on ollut jotain muuta tekemistä, eikä Niinakaan ole ollut järin innostunut lähtemään nörttimäisille tietokonemessuille. Tänä vuonna onnistuin kuitenkin järjestämään messuviikonlopulle vapaata ja houkuttelemaan mukaan työkaverini, jonka kanssa matkasimme lauantaina junan kyydillä Hannoveriin.

Juna Berliinistä Hannoveriin kulkee suurnopeusrataa pitkin ja kestää vain puolitoistatuntia. Kyseessä oli toinen vierailuni Hannoveriin, sillä vierailimme Niinan kanssa kaupungissa keväällä 2007. Vanhasta muistista minun olikin helppo navigoida rautatieasemalta kaupungin laidalla sijaitsevalle messualueelle. Perillä oli valtava määrä muitakin messuvierailijoita, mutta koska sisäänpääsy oli järjestetty saksalaismaisen jämptisti, emme joutuneet jonottamaan lainkaan.

CeBIT pääsisäänkäynti

Hannoverin messukeskus on valtava alue, johon kuuluu peräti 27 messuhallia. Näiden yhteispinta-ala on melkein puoli neliökilometriä, mikä tekee Hannoverista maailman suurimman messukaupungin. Vaikka tiesinkin paikan mitat jo ennalta, tuli messualueen koko silti yllätyksenä, eikä aivan kaikki tila ollut edes messujen käytössä! 😯 Kierrettävää riitti silti vähintäänkin tarpeeksi, mutta miellyttävästi alueella oli mukavan väljää. Ennätysvuonna 1995 messuilla vieraili yli 755 000 kävijää, mutta sittemmin keskimääräinen kävijämäärä on laskenut noin puolen miljoonan tienoille. Sekin on valtava määrä ja suosituimmilla alueilla muodostuikin ajoittain jonoja.

Messualueen rakennuksia

Messuilla esitellään kaikkea mahdollista tietokoneisiin ja kulutuselektroniikkaan liittyvää, aina yksittäisistä tietokoneen osista villeihin tulevaisuuden visioihin saakka. Jotkut esittelytilat ovat pieniä ständejä, mutta joidenkin yritysten tilat täyttävät jopa kokonaisen suuren huoneen.

Messujen monia erilaisia osastoja

Armeijalle suunniteltuja pomminkestäviä tietokoneita

Omasta mielestäni mielenkiintoisia nähtäviä olivat tämän hetken uusimmista osista kootut pelitietokoneet, joissa oli kussakin kaksi, paikoin jopa kolmekin näytönohjainta tai yhteensä jopa 16 prosessoriydintä samassa laitteistossa. Selvästi erottuva trendi olivat myös suuret näytöt, kolmiulotteinen tietokonekuva sekä erilaiset kosketusnäytöt ja -pinnat, jotka tekevät kovasti tuloaan. Monet valmistajat esittelivät myös laseihin perustuvaa 3D-pelaamista, joka oli todella makean näköistä puuhaa pienestä ruudustaan huolimatta.

Runsaasti näytönohjaimia ja ytimiä

Tuulahdus tietokoneiden historiaa

Terminaattorikin oli saapunut paikalle

Todella jänniä olivat puolestaan interaktiiviset kosketukseen ja liikkeeseen reagoivat pinnat sekä näytöt. Näytteillä oli esimerkiksi vain muutaman millimetrin paksuinen lasiseinään kiinnitetty näyttöpinta, jonka kuvaa pystyi koskettelemaan samaan aikaan kun siitä näki myös lävitse. Tekniikan kehitys on huimaa ja juuri tällaisia näyttöjä on visioitu olevan tulevaisuudessa kaikkialla. Vielä näyttöjen kuvanlaatu ei ole kovin hyvä, mutta oli silti huikeaa nähdä käytännössä toimiva konsepti jo tänä päivänä. Samaa voi sanoa myös muutamista hologrammi-näytöistä, joita esiteltiin esimerkiksi prosessorivalmistaja Intelin osastolla.

Läpinäkyviä hologramminäyttöjä

Ehkä kaikkein suurimman huomion keräsivät teleoperaattori T-Mobilen valtavalla osastolla olleet valtavat multi-touch näytöt. Näistä näyttävin oli epäsäännöllisen muotoinen noin kymmenen metrin mittainen virtuaalinen lampi. Lammessa uiskenteli virtuaalisia kaloja sekä kellui videoruutuja, joita pystyi suurentamaan ja siirtelemään vapaasti sormillaan. Veteen pystyi myös piirtämään aaltoja, mikä näytti hyvin aidolta. Ehkä kaikkein ällistyttävintä oli, että lampea pystyi käpälöimään samaan aikaan jopa toistakymmentä ihmistä, kaiken toimiessa silti moitteettomasti. Uskomatonta kosketustekniikkaa, joka kyllä keräsi jatkuvasti uteliaita ihmisiä koskettelemaan!

Virtuaalinen lampi oli jännä kosketeltava

CeBIT oli mielestämme todella kiehtova messu, jossa vietimme tuntikausia. Ennen kotiinpaluuta meillä oli vielä muutama tunti aikaa, jonka tapoimme kiertelemällä Hannoverin keskustassa. Kierroksemme vahvisti ensimmäisen vierailuni käsitystä siitä, että Hannover on mukava ja kiintoisa kaupunki. Ehkäpä sinne tuleekin palattua taas uudelleen joskus tulevaisuudessa, kenties joidenkin messujen merkeissä. 🙂

Hannoverin kuuluisa raatihuone

(Yhteensä 223 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.