Berliinin huonot puolet

Jokaisella kaupungilla on hyvät ja huonot puolensa. Berliinin kaltaisella suurkaupungilla molempia on luonnollisesti enemmän ja ne ovat monesti pieniä kaupunkeja vakavampia. Yli kolme vuotta kaupungissa asuneena tiedän kyllä hyvin oman mielipiteeni kaupungin ongelmista, mutta oli silti kiintoisaa bongata Tagesspiegelin nettisivuilla äänestys kaupungin ongelmista. 32 997 äänestäneen mukaan Berliinin suurimmat arkipäivän ongelmat ovat alla luetellut.

Berliinin ongelmien top5

Ykkösenä listalla, 33% osuudella, on kaupungin melusaaste. Eli muun muassa liikenteestä, rakennustyömaista sekä normaalista kaupunkielämästä aiheutuva melu. Aihe on varmaankin saanut hieman normaalia enemmän ääniä, sillä se on ajankohtainen nyt kun uuden suurlentokentän suunniteltuja laskeutumispolkuja esiteltiin kuukausi sitten julkisuudessa. Kuten arvata saattoi, saivat suunnitelmat eteläberliiniläiset liikkeelle ja kymmenettuhannet ovat esittäneet mieltään kaupungintaloilla asian puolesta pitkin loka- ja marraskuuta. Itse olemme kuitenkin siitä onnellisessa asemassa, että asuntomme sijainti on erittäin rauhallinen, eikä esimerkiksi liikenteen ääni kuulu meille ollenkaan (lukuunottamatta äänekkäitä hälytysajoneuvoja). Kun naapureitakin on käytännössä vain yksi, ei melu ole meille ongelma.

Toiseksi eniten, 30% osuudella, berliiniläisiä ärsyttävät koirien jätökset kävelyteillä, leikkipuistoissa sekä viheralueilla. Pariisi on tästä ihan kansainvälisesti tunnettu, mutta tämä on Berliinissäkin ongelma. Saksalaiset rakastavat koiria ja eivät rajoita näiden liikkumisia saati tekemisiä juuri mitenkään. Niinpä koirat paskovat minne sattuvat ja vain harva korjaa jätökset talteen. Jälleen kerran tämä ei onneksi ole ongelma kotikorttelissamme, mutta esimerkiksi työpaikkamme luona liukumiinoja saa väistellä päivittäin.

Sijalta kolme löytyy, 19% osuudella, vandalismi. Sijoitus on hieman yllättävä, sillä aiempina vuosina olen lukenut berliiniläisten tuskailevan kaikkein eniten juuri kaupunkinsa likaisuutta, jossa laajalle levinneellä vandalismilla on merkittävä rooli. Tulen kertomaan tästä vielä jossain vaiheessa erikseen, mutta todettakoon jo nyt, että tämä on itselleni Berliinin suurin ongelma. Vandalismi julkisissa kulkuvälineissä sekä katukuvassa on erittäin laajamittaista ja sitä näkee joka matkallaan. En nyt tarkoita itse vandalismin harjoitusta, vaan sen jälkiä. Berliini on suoraan sanoen likaisimpia tietämiäni länsimaisia suurkaupunkeja. Suuri harmi koko kaupungille.

Neljäntenä ja viidentenä, samalla 9% äänisaaliilla, tulevat sekä töykeä palvelu että alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla. Tämä lienee henkilökohtaista, mutta itse en ole saanut Berliinissä huonoa palvelua kovin montaa kertaa. Ainahan sitä joskus sattuu kohdalle joku, kellä ei ole se paras päivä tai asenne on palveluammattiin väärä, mutta nämä ovat ihan yhtä harvassa kuin missä tahansa muuallakin. Kuitenkin työkaverini päivitteli aihetta minulle taannoin, joten päinvastaisiakin kokemuksia löytyy. Tähän voi tosin vaikuttaa myös sellaiset tekijät, kuin ulkomaalaisuus ja kehno kielitaito, jotka saattavat joskus johtaa perus sakemannia huonompaan palveluun. Tällainen syrjintä on kyllä erittäin harvinaista omasta mielestäni.

Alkoholin nauttiminen julkisilla alueilla on koko Saksassa yleinen ilmiö. Ei ole mitenkään epänormaalia nähdä työmiehen tai vaikka pukumiehen nappaavan töistä lähtiessään matkaolusen, jota sitten naukkaillaan esimerkiksi ratikan kyydissä. Viikonloppuisin, erityisesti urheilutapahtumien aikaan (esimerkiksi jalkapallo), on aivan normaalia nähdä kaupungilla ja liikennevälineissä ihmisiä olutta nauttimassa. Yleensä tämäkään ei ole ongelma ja siitä aiheutuu vain melua. Rähinää syntyy Suomeen verrattuna erittäin harvoin. Kaiketi nämä 9% äänestäneistä paheksuvatkin kaikkein eniten Berliinin ”kapinallisia” punkkareita, jotka maleksivat esimerkiksi Alexanderplatzilla suurella joukolla kesät talvet ja kittaavat olutta ja viinaa minkä kerkiävät. Näistäkään ei yleensä ole rähinän aineksiksi, mutta rahaa ohikulkijoilta pummatessaan nämä ovat ärsyttäviä. Alexanderplatzillakin on vieläpä voimassa alkoholin nauttimiskielto, mutta tätä ei valvota mitenkään. Ainakaan itse en ole koskaan nähnyt Ordnungsamtin työntekijöiden häätävän ketään aukiolta.

Toki kyseessä on täysin epätieteellinen listaus Berliinin ongelmista ja tarjolla olevat vastausvaihtoehdot ovat Tagesspiegelin valmiiksi määrittelemät. Silti ne antavat hieman osviittaa kaupungin asukkaiden mietteistä ja 32 997 ihmisen ääntä voi pitää jo tilastollisesti hyvinkin merkittävänä.

Jos listaa pitää jatkaa omilla vaihtoehdoilla, lisäisin listaan täälläkin hyvin yleiset romanikerjäläiset sekä feissaajat, jotka ovat raivostuttavia. Tiettyihin kaupunginosiin keskittynyt huono maahanmuuttaja-aines on kytevä ruutitynnyri ja aiheuttaa ongelmia. Pitkin kaupunkia tyhjillään seisovat autiotalot ja tyhjät tontitkaan eivät ole mikään kaunistus. Lisäksi  kaupungin köyhyys on harmillista, sillä se rajoittaa isojen projektien toteutumista. Kaupungilla ei myöskään ole Saksassa sellaista ekonoomista asemaa, kuin sillä pääkaupunkina ja suurimpana kaupunkina voisi olla. Työttömyys on Saksan suurkaupungeista sieltä korkeimmasta päästä. Myös suorat mannertenväliset lentoyhteydet kaupungista ovat valtavista turistivirroista huolimatta harmillisen vähäisiä.

Onhan näitä siis monia, kun ajattelemaan alkaa. Tasapainon vuoksi lienee paikallaan kertoa lähiaikoina myös Berliinin hyvistä puolista.

(Yhteensä 1 863 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Berliinin huonot puolet”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.