Vänkä Playstation Move

Kotoamme löytyy moderni PC, mutta silti melkein kaikki pelaamiseni keskittyy Playstation 3:lle. Sillä kaikki on vain niin vaivatonta ja helppoa PC:hen verrattuna, sillä PC:tä tarvitsee aina säätää jossain määrin vain pelaamaan päästäkseen. Niinpä esimerkiksi Playseats Evolution ”rallipenkkini” onkin lähes poikkeuksetta kiinni pleikassa.

Pleikkarille on koko kesä odotettu mielenkiinnolla uutta liikeohjainta, Playstation Movea, joka tuli myyntiin syyskuun aikana. Kyseessä on Nintendo Wiin kaltainen, mutta kehittyneemmällä teknologialla varustettu, liiketunnistusohjain kaikille Playstation 3 malleille. Itse en ole koskaan pelannut Wiillä, eivätkä minua yleisesti nappaa urheilupelit, joissa jonkinlaista liikeohjainta pitää vatkata ja heiluttaa. Kuitenkin kuultuani, että muutamista pleikkarin suosituista peleistä tehdään Move-versiot, alkoi kiinnostukseni ohjainta kohtaan herätä. Loistavaksi kehutun Heavy Rain -trillerin Move-version ilmestyminen kauppoihin 39 euron hintaan olikin se viimeinen niitti ja kävin ostamassa peli sekä koko ohjain-setin perjantaina.

Koko setti pelillä varustettuna

Nyt hieman ohjaimella pelailtuani, täytyy sanoa että hommassa on imua ja teknisesti järjestelmä toimii hyvin. Ensimmäiseksi järjestelmään tarvitaan PlayStationEye -kamera, joka seuraa Move-ohjaimen liikettä näkökentässään. Kamera mahdollistaa myös koko ylävartalon asennon tarkkailun (esimerkiksi nyrkkeilypelissä) toimintoa tukevissa peleissä. Kameralle on myös käyttöä ensi kuussa, kun silloin viimeinkin ilmestyvä Gran Turismo 5 -peli hyödyntää sitä head-tracking toiminnallisuuteen.

Itse Move-ohjain on käteen mukavasti sopiva muovinen kapula, jonka näkyvin osa on iso valkoinen muovipallo ohjaimen päässä. Pallo on käytössä valaistu ja tunnistamisen vuoksi väri on eri jokaisella pelaajalla (jos ohjaimia on siis monta). Valaistun pallon idea on, että peli pystyy arvioimaan sen sijaintia ja etäisyyttä kamerasta pelin jokaisella hetkellä. Näin ollen peleihin on mahdollista toteuttaa kaikkiin suuntiin (sivuille, ylös, alas, eteen, taakse, viistoon, jne.) tapahtuvia toimintoja. Esimerkiksi pelissä laatikon avaaminen vaatii Move-ohjaimen liikuttamista kamerasta ulospäin, ikään kuin laatikkoa vetäen. Move-ohjaimessa on myös Wiin Remoten kaltaisesti kallistussensorit, joten peli tuntee paitsi ohjaimen sijainnin ja etäisyyden lisäksi sen asennon (onko pystyssä vaiko kallistettuna johonkin suuntaan). Lisäksi ohjaimessa on värinätoiminto tunnelman lisäämiseksi tiukoissa pelitilanteissa.

Ohjaimet kädessä

Move-ohjain on oikeakätisellä oikeassa kädessä ja vasenkätisellä vasemmassa. Vasempaan käteen on ostettavissa erikseen (ja itse suosittelenkin ostamaan) Playstation Navigation Controller -ohjain. Kyseessä on toinen kapulan mallinen ohjain pelihahmon liikuttamiseen sekä katseen liikuttamiseen peleissä (katsetta voi joissain peleissä kääntää myös Movella osoittaen). Ilman navigointi-ohjaintakin voi pelata Move-pelejä, mutta silloin Move-ohjaimen parina joutuu vasemmassa kädessä pitämään tavallista ohjainta, mikä ei ole kovin ergonomista saati luonnollista. Siksi tällä hetkellä (lokakuu 2010) noin kolmenkympin navigointi-ohjain on melkein pakollinen lisä Move:n (hinta kameran kanssa 59€, lokakuu 2010) kaveriksi.

Playstation Move, Playstation Navigation Controller ja PlaystationEye

Millaista pelaaminen Movella sitten on? Hauskaa, erittäin hauskaa. Kuten Wiin menestys on osoittanut, on alkeellisellakin liiketunnistuksella pelaaminen hyvin erilaista ja tuo peleihin uudenlaista imua. Ja ehkä siinä pelatessa tulee harrastettua hieman liikuntaakin sohvalla makoilun sijaan, sillä Moven luonnollinen käyttäminen melkeinpä vaatii seisaaltaan pelaamista. Istualtaankin se onnistuu, mutta silloin käsillä on hankalampi sohia ohjaimella haluttuun suuntaan, ainakaan yhtä nopeasti.

Kaikki mahdolliset Playstation Move -kysymykset on käsitelty tässä perusteellisessa FAQ:ssa. Alla on vielä pieni random videoni Heavy Rainista Move-ohjaimella pelattuna.

(Yhteensä 1 105 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Vänkä Playstation Move”

  1. Kahden vuoden perusteella voi sanoa, että ainakin itselläni Playstation Moven hankinta oli melko turhaa. Laite toimii kyllä teknisessä mielessä ihan ok:sti, mutta Move-pelit eivät ole vain jaksaneet innostaa itseäni. Yleensä noita pelejä pelaa ihan yhtä hyvin normaalilla ohjaimelle ja peli saattaa sujua jopa huomattavasti paremmin.

    Vaikka minulle Playstation Move onkin ollut melko turha, on se varmasti hyvä hankinta Move-pelejä aktiivisesti pelaavalle. Koko laitehan tuli markkinoille Nintendon Wiin menestyksen myötä melko myöhään ja ei varmaan siksi vakiinnuttanut asemaansa samalla tapaa kuin Wii. 😐

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.