Lapsiperhe vierasilla

Syksy on ollut kiireistä aikaa, joten en ole vielä ehtinyt kirjoittaa mukavasta viikonlopusta syyskuulta. Tuolloin saimme vieraaksemme ensimmäisen lapsiperheen, kun Niinan veli perheineen saapui luoksemme kolmeksi päiväksi. Perheeseen kuuluvat 3- ja 5-vuotiaat pojat, joten viikonlopun ohjelmamme oli hieman normaalista vierailusta poikkeava.

Vieraamme saapuivat lauantaiaamuna Finnairin koneella Helsingistä. Olimme vieraita vastassa kentällä ja sangen ripeästi konkkaronkkamme selvisi kentältä asunnollemme. Muutaman tunnin paikkoja ihmeteltyämme lähdimme iltapäivän ratoksi lähistöllä sijaitsevalle leikkikentälle. Tämä U2-metrolinjan Märkisches Museum aseman lähellä sijaitseva leikkipuisto on siitä kiva, että sen luona sijaitsee pieni aitaus, jossa asustaa kaksi karhua. Karhut ovat näytillä kaiketi Berliinin tunnuksena, sillä karhu löytyy niin Berliinin lipusta kuin vaakunastakin. Viereinen museo on maakunnan historian sekä kulttuurin museo, missä syy karhuille keskellä kaupunkia. Hieman orvolta nämä kaksi karhua pienessä avoaitauksessaan kuitenkin näyttävät, mutta ainakin näissä riitti ihmettelyä pienillä vieraillamme.

Laivoja Spreeltä lähteävällä kanavalla

Itäsaksalainen asuntoauto

Karhut aitauksessaan

Leikkipaikalla pojilla oli tietenkin hauskaa, vaikka paikka ei laitteiltaan kovin moderni olekaan. Hauskaa oli myös huomata, miten lapset eivät vierastaneet yhtään olla tekemisissä paikan päällä olleiden saksalaisten lasten kanssa, vaikka yhteistä kieltä ei tietysti ollutkaan.

Leikkikentältä palasimme asunnollemme, jossa oli tietenkin illan aikana kokeiltava rallipenkkiäni. Pojat eivät vielä oikein polkimille yltäneet, joten Niinan veli ja minä saimme toimia vauhdinsäätelijöinä. Poikia tämä ei haitannut, sillä pelkkä ratin kääntely oli heille jo huippua puuhaa.

Avustettua ajoa

Sunnuntai valkeni erittäin kauniina syyskuun päivänä ja heti aamupäivästä suuntasimme länsikeskustaan. Siellä vierailimme Berliinin eläintarhassa (Zoo Berlin), joka on kuuluisa maailman lajirikkaimpana sekä yhtenä Euroopan suurimpana että vanhimpana eläintarhana. Yhteensä tarhassa oli menneenä vuonna asukkeina 17133 eläintä, jotka edustivat 1554 eri lajia. Berliinissähän on kaksi eläintarhaa, niin länsi- kuin itäpuolellakin, joten näitä ei tule sekoittaa. Itäpuolen eläintarha (Tierpark Berlin) on pinta-alaltaan isompi (160 hehtaaria), mutta 7461 eläimellään (884 lajia) pienempi.

Karhu on Berliinissä monen tunnus

Olemme Niinan kanssa vierailleet länsipuolen eläintarhassa aiemminkin, joten tiesimme että sen 34 hehtaarin kokoisella alueella kuluu runsaasti aikaa. Lisäksi noin kolme miljoonaa vuosittaista kävijää tarkoittaa, että alueella on paikoin ruuhkaistakin. Onneksi tuona sunnuntaina ei kuitenkaan ollut vaan pääsimme heti liput ostettuamme alueelle. Eläintarhan sisällä on aluksi syytä hieman pohtia, miten meinaa sen kiertää, sillä mitään merkittyä reittiä ei ole. Me päädyimme ensiksi vuorikauriiden, norsujen sekä kirahvien keskelle.

Eläintarha on ikäisekseen (perustettu vuonna 1844) toteutettu loistavasti ja aitoja ja häkkejä on vain harvoin paikoin. Yleensä ainoastaan syvät ja jyrkät vallihaudat pitävät eläimet omilla alueillaan, joten esimerkiksi valokuvaaminen onnistuu loistavasti. Jotkin lintulajit saavat jopa lennellä täysin vapaasti eläintarhan alueella, tosin isommilla linnuilla siivet lienee typistetty jotta nämä pysyvät alueillaan.

Kirahveja ja norsuja

Nämä linnunpöntöt on tehty kestämään!

Kuten aina, Apinatalossa ja Kissaeläinten talossa kului paljon aikaa kymmeniä erilaisia apinoita ja gorilloja katsellessa. Vilkkaat apinat heiluivat pitkin häkkiään, mutta kissapedot ottivat pääasiassa rennosti. Musta puuma tosin oli aamulenkillään ja kuljeskeli pitkin häkkinsä reunoja. Eläintarhan kuuluisa jättiläispanda Bao Bao puolestaan vietti aikaansa untenmailla, katsojista vähät välittämättä. Kyseessä on ainoa jättiläispanda koko Saksassa, minkä lisäksi Bao Bao on maailman vanhin vangittuna elävä panda. Bao Bao on syntynyt vuonna 1978 ja on pysyvässä lainassa Kiinalta.

Apinoilla riittää vauhtia

Eläintarhan kaksi vanhaa gorillaa

Lämpöä koko joukolle

Kissaeläimistä vain puuma jaksoi liikkua

Sarvikuonot, kengurut sekä strutsit jaksoivat viihdyttää meitä pitkään. Pingviinit eivät turhia hötkyilleet ja merileijonatkin keskittyivät auringonottoon. Harmaasusilla näytti olevan hauskaa laumansa keskuudessa, sillä nämä juoksentelivat pitkin isoa aitaustaan toisiaan jahdaten. Monenmoiset karhut lähinnä löntystelivät aitauksissaan ja virtahevotkaan eivät juuri vaivautuneet nousemaan altaistaan kuivalle maalle.

Sarvikuonoja ihmettelemässä

Eläimiä arkipuuhissaan

Erikoinen eläin

Karhu ja leikkisä susilauma

Kahdenlaisia pingviinejä

Vuonna 2007 maailmanmaineeseen noussut jääkarhu Knut on sittemmin kasvanut pörröisestä pikkukarhusta suureksi jääkarhuksi. Julkisuudessakin olleiden naurettavien lakitaisteluiden jäljiltä Knut on edelleen nähtävissä Berliinissä. Tosin Knutin erottaminen muutamasta muusta eläintarhan jääkarhusta on hieman hankalaa, sillä kaikki aikuiset jääkarhut näyttävät hyvin samalta. Yhtä kaikki vieraamme pitivät eläintarhan vierailusta kovasti ja varsinkin pojille se jäi varmasti mieleen.

Isoksi kasvanut Knut

Maanantaina kävimme Niinan kanssa normaalisti töihin, millä välin vieraamme kävivät ostoksilla. Iltapäivällä minä lähdin Niinan veljen kanssa katsastamaan berliiniläisiä kalastusliikkeitä (veli kun on kova kalamies), joita netistä etsittynä löytyikin monia. Sillä aikaa muu porukka vieraili Potsdamer Platzilla sijaitsevassa Lego Discovery Centerissä, joka on eräänlainen pieni muotoinen legomaailma. Ja mitä Niinalta jälkikäteen kuulin, kyseessä ei ole mistään aivan pienestä paikasta, vaan maan alta löytyy monenlaisia legoihin liittyviä paikkoja. Onpa siellä rakennettuna Berliinin nähtävyyksiäkin legoista.

Legoisa kahviseuralainen

Berliini legoista

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen lapsiperheen vierailu luonamme meni oikein hyvin ja kaikilla oli hauskaa. Meille vierailu tarkoitti hieman eri paikoissa käyntiä, mikä oli mukavaa vaihtelua. Nämä normaalit Brandenburgin portit ja tv-tornit kun alkaa olla nähty aika monta kertaa. Lapsivieraita meille on tulossa todennäköisesti tänä vuonna lisää, joten lapsille sopivia vierailupaikkoja tulee varmaan kierreltyä vielä uudemman kerran.

(Yhteensä 1 133 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Lapsiperhe vierasilla”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.