Nestejäähdytys pöytäkoneeseen

Viimeisen kuukauden aikana bloggaamiseni on jäänyt vähemmälle. Syynä on ollut muuttomme Kanadaan, jota edeltäneet maaliskuun kaksi viimeistä viikkoa olivat melko intensiivistä asunnonmetsästystä. Muuttoa seuranneet viikot ovat puolestaan kuluneet uuteen asuntoon asettautuessa ja vaikka muuttolaatikot purettiinkin pääosin jo pääsiäisenä, on blogin pariin palaaminen ollut hidasta siksi ettei asunnossamme ole pöytää! Muuttotavaroidemme mukana kun tuli ainoastaan kaksi huonekalua: nojatuoli ja telkkaritaso.

Tai oikeammin ongelma ei ole ollut pöydän puuttuminen, sillä keittiössämme on kyllä suuri keittiösaareke, mutta meillä ei ole ollut yhtään tuolia millä istua sen vieressä. Tämä puute korjaantui kuitenkin viime viikolla, kun kävimme ostamassa itsellemme kolme keittiöjakkaraa.

Nyt kun asunnossa on viimein paikka jossa syödä ja työskennellä, purin maanantaina muuttolaatikoista pöytäkoneeni, jolla näitä juttuja yleensä kirjoitan. Kone ei ole keittiön kaunistus, mutta ennen kunnollista työpöytää on keittiön saareke ainoa paikka minne koneen pystyi laittamaan. Ilahduttavasti tietokoneen sai toimimaan ilman ongelmia, sillä tietokoneromppeet tukevat yleensä lähes kaikkia ympäri maailman käytössä olevia sähköjännitteitä. Ongelmia kuitenkin aiheutti jo etukäteen huonoksi tietämäni tietokoneen prosessorituuletin, joka kyllä pyöri normaalin oloisesti, mutta ei kuitenkaan pystynyt jäähdyttämään suoritinta alle +85 asteen. Liekö jäähdytyssiilen ja prosessorin välinen piitahna kuivahtanut lopullisesti pitkällä merimatkalla, mutta tuollaisella lämpötilalla konetta ei uskaltanut käyttää hetkeäkään. Niinpä aloinkin tutkailemaan pöytäkoneelleni uutta vaihtoehtoista jäähdytysratkaisua…

Surkea perustuuletin

Surkean perusjäähdytyksen vaihtaminen on ollut suunnitelmissani jo yli kaksi vuotta, mutta vasta nyt tilanne pakotti minut tuumasta toimeen. Mieltäni on jo pitkään kutkuttanut ajatus nestejäähdytyksestä, jota kehutaan sekä hiljaiseksi että tehokkaaksi. Aiemmin sellaiset ovat kuitenkin olleet lähinnä harrastajien erillisosista kasaamia suuria laitoksia koneen ulkopuolella ja vaatineet jatkuvaa huoltoa. Viime vuosina tilanne on kuitenkin parantunut, sillä valmistajat ovat havainneet uuden markkinaraon ja tuoneet markkinoille täysin huoltovapaita valmiita järjestelmiä.

Yksi tällainen on Corsairin H80, joka koostuu kotelon sisälle asennettavasta 120 x 152 x 38 millimetrin kokoisesta lauhduttimesta, kahdesta siihen kiinnitettävästä 120 x 120 millimetrin tuulettimesta sekä prosessorin päälle asennettavasta jäähdytyselementistä. Yksinkertainen toimintaidea on, että kahden lauhduttimen ja jäähdytyselementin välillä kulkevan letkun sisällä kiertää nestettä, joka kuljettaa prosessorin tuottaman lämmön lauhduttimen kautta kotelon ulkopuolelle.

Corsair H80 nestejäähdytys

Koska H80 on täysin suljettu systeemi, ovat kaikki sen osat kiinni toisissaan jo paketista otettaessa. Letkujen sisällä on valmis tislatun veden ja jäähdytysnesteen muodostama seos, jota ei siis tarvitse täydentää tai vaihtaa koko laitteen elinikänä. Jotta järjestelmä olisi tehokas, on lauhduttimen oltava sangen kookas haihduttaakseen letkujen lämmön nopeasti. Tämän vuoksi H80:sen ostajan onkin syytä kiinnittää huomiota kokoonpanon mittoihin ja että se mahtuu kotelon sisälle. Oman CoolerMaster Storm Sniper koteloni sekä Asus P6T Deluxe emolevyni kanssa H80:sen mahtumisen kanssa ei kuitenkaan ollut mitään ongelmia. Kuitenkin H80:sen kotelon yläosaan asennettava isoveli H100 ei olisi välttämättä mahtunut kotelooni, minkä vuoksi päädyin ostamaan juuri pienemmän H80:sen. Kokoonpanon hinta oli paikallisesta verkkokaupasta noudettaessa veroineen 101 dollaria (76 euroa, huhtikuu 2012).

Kokoonpanon asentaminen oli helppoa. Ensiksi vanha prosessorituuletin pois ja sitten emolevyn taakse tuleva tukilevy paikalleen. Lauhdutin ja tuulettimet paikalleen, ja lopuksi jäähdytinelementti kiinni prosessorin päälle. Kone kiinni ja virrat päälle – toimi kuin laakista! 🙂

Kaikki osat paikallaan

En ole ajanut laitteistolla sen suurempia testejä, mutta lämmöt tuntuvat olevan luvatuissa lukemissa ja varsinkin tuulettimien ”low” asennolla melutaso on alhainen. Tietokoneeni prosessori on kellottamaton Intel i7 940, jonka saa kyllä viileäksi pienemmälläkin jäähdytyksellä. Nestejäähdytykseen siirtymisessä olikin mukana kokeilun halua, mutta ei sitä siltikään voi huonoksi ratkaisuksia sanoa. Kone on nyt varmasti viileä ja todella hiljainen, mikä on kaikki mitä projektilta halusinkin.

Kaiken kaikkiaan Corsair H80 on hyvä ja erittäin helppo nestejäähdytysratkaisu, jota voi suositella kenelle tahansa konetta kasaavalle. Ajatus nesteen virtaamisesta tietokoneen sisällä on toki aluksi mieltä kutkuttava, mutta käytönnössä suljetulla järjestelmällä homma on täysin huoletonta. Letkut ovat niin jäykkiä ja valmistuslaatu sen verran hyvää, etten ainakaan itse usko minkäänlaiseen vuotoon (eikä niitä lopulta melkein 7 vuoden aikana ilmennytkään). 💡

(Yhteensä 853 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

7 vastausta artikkeliin “Nestejäähdytys pöytäkoneeseen”

 1. Aika outoa et lämmöt alkaa yhtäkkiä noin vaan nousemaan. Kyllähän se piitahna tietty jollain aikavälillä kuivaa, mutta lieköhän ollu prossutuuletin vaan pölyn kyllästämä.

   
  1. En tiedä mistä tuollaiset lämmöt, sillä vanha tuuletin oli kyllä tiukasti paikoillaan ja eipä se Berliinissä aivan noin kehno ollut. Noh, joka tapauksessa minulla oli kiinnostus näitä nestejäähdytyksiä kohtaan, joten sellaisen kokeilu oli vain mukavaa. 😉

    
 2. Nestejäähdytykseen siirtymisestä on kulunut nyt kolme kuukautta ja täytyy sanoa, että hyvin on toiminut! Asensin koneeseeni välittömästi uuden jäähdytyksen hankittuani hajautettua laskentaa suorittavan BOINC ohjelmiston, joka kuormittaa koneeni kaikkia 8 ydintä jatkuvasti 100%. Mitään ongelmia lämpöjen kanssa ei ole ollut ja lämmöt ovat pysyneet vakaalla tasolla näin keskikesän helteilläkin. Järjestelmä on melkein äänetön ja tehokas, joten ei tätä voi kuin lämpimästi (tässä tilanteessa ehkä paremmin sanottuna viileästi) suositella!

   
  1. Jep, kyseessä on tosiaan neliydinprosessori Hyperthreadingilla. Tämä BOINC ohjelmisto osaa kuitenkin ottaa kaiken hyödyn irti jokaisesta ytimestä (virtuaalisistakin), joten softaa aina taustalla ajettaessa jäähdytys on koko ajan 100% kuormalla. Hyvin tuo on silti toiminut! 😛

   Itselläni ei ole tätä enempää kokemusta nestejäähdytyksestä ja erilaisista vaihtoehdoista, mutta oman kokemukseni perusteella en voi kuin suositella Corsairin laitteita. Jäähdytyksestä ei lähde oikeastaan mitään ääntä ja ainoat melunlähteet ovat kotelotuuletus sekä varsinkin näytönohjain, joka käy kuumana.

    
 3. Nestejäähdytys on ollut nyt käytössä kolme vuotta ja minkäänlaisia ongelmia ei ole esiintynyt tuona aikana. Lämmöt ovat pysyneet kurissa, eikä laite ole vaatinut minkäänlaista huoltoa tai ylläpitoa.

  Kokemukseni perusteella en kyllä tule enää koskaan hankkimaan pöytäkonetta tuulettimilla. 🙂

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.