Thomas Jefferson Building

Washington on ollut Yhdysvaltojen vallan ja hallinnon keskus jo yli kahdensadan vuoden ajan. Tuossa ajassa kaupunkiin on ehtinyt muodostua runsaasti arvokasta rakennusarkkitehtuuria. Aina vanhaa ja kaunista ei ole osattu myöhempinä aikoina arvostaa ja vaalia, kuten vanhan postitalon kohdalla kerroin, mutta onneksi kaupungista löytyy myös valtavasti toisenlaisiakin esimerkkejä. Yksi tällainen on kansallisaarteeksi laskettava kongressin kirjaston päärakennus Thomas Jefferson Building.

Tämä vuonna 1897 yleisölle avautunut julkinen rakennus on ollut washingtonilaisten rakastama ensimmäisestä päivästä saakka. United States Capitolin naapurissa seisova suuri kirjastorakennus rakennettiin tarjoamaan lisää säilytystilaa alati laajentuville arkistoille, jotka eivät enää mahtuneet Capitolin tiloihin. Kirjaston kokoelmat ovat sittemmin hajaantuneet yhteensä kolmeen erillisrakennukseen.

Thomas Jefferson Building ulkoa

11 vuotta rakenteilla ollut Thomas Jefferson Building ei ole ulkoa Washingtonin näyttävin julkinen rakennus ja moni Capitolilla vieraileva saattaakin sivuuttaa sen epähuomiossa kokonaan. Rakennus on kuitenkin sisältä kertakaikkisen upea ja varsinkin suuri aula on näkemisen arvoinen. Suuri aula on kuin ranskalaisesta palatsista konsanaan, eikä marmorista ole säästelty rakennusvaiheessa. Tila on hieman hämärästi valaistu, mikä tekee valokuvaamisesta hieman haastavaa, mutta eri kulmista tilasta saa hyvän käsityksen.


Rakennuksen upea suuri aula

Aulan yksityiskohtia

Toinen vierailun arvoinen tila on suuri lukusali rakennuksen keskellä. Valitettavasti saliin pääsy vaatii erillisen luvan hankkimista, joten turistit joutuvat tyytymään näkymään toisen kerroksen parvelta. Jostain syystä salin valokuvaaminen on kiellettyä, mutta Wikipediasta löytyy hyvä kuva siitä.

Kaksikerroksisessa kirjastorakennuksessa järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja erikoisnäyttelyitä. Tällä kertaa näytteillä ei ollut mitään erityistä, mutta yksi pysyväiskokoelma kannattaa kuitenkin tarkastaa. Rakennukselle nimensä lainannut Yhdysvaltojen kolmas presidentti Thomas Jefferson oli tunnettu älykkö ja omisti valtaisan kirjakokoelman. Washingtonin jouduttua brittien (ja kanadalaisten) polttamaksi vuoden 1812 sodassa, lahjoitti Jefferson sodassa pahasti tuhoutuneelle kongressin kirjastolle koko henkilökohtaisen kokoelmansa – yhteensä 6487 kirjaa. Kokoelma on nykyisin nähtävissä rakennuksen ylemmässä kerroksessa. Kirjoihin ei tietenkään pääse käsiksi eikä huonetta saa kirjojen säästymisen vuoksi valokuvata, mutta valtaisa kirjakokoelma on silti vaikuttava näky.

Aulan yksityiskohtia

Rakennuksen näkemiseen ei tarvitse kuin puolisen tuntia ja siellä kannattaa piipahtaa osana United States Capitolin vierailua. Rakennusten välillä on maanalainen käytävä, jota käyttämällä joutuu läpäisemään turvatarkastuksen vain kertaalleen jos kirjastoon saapuu Capitolin suunnalta. Itse tein juuri näin ja kaikkineen voin suositella vierailua tässä upeassa rakennuksessa.

(Yhteensä 372 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.