Sateen jumalat laupeina

Ylistettyjä olkoon sateen jumalat! Kolmen rutikuivan hellekuukauden jälkeen voi jo vancouverilainenkin todeta, että onpahan virkistävää nähdä kaksi kunnollista sadepäivää keskellä kesää. Toukokuun alun jälkeen Vancouverissa on saatu sadetta vaivaiset 10 millimetriä, mikä ei ole riittänyt alkuunkaan vesivarastojen täydentämiseksi tai edes pitämään ruohikkoja vihreänä. Kaupunki onkin näyttänyt hyvin oranssiselta viimeisten kuukausien ajan.

Kolmen kuukauden kuivuus näkyy kaikkialla

Metsäpalot ovatkin roihunneet Länsi-Kanadan alueella valtoimenaan ja monin paikoin vesivarat ovat laskeneet poikkeuksellisen alhaiselle tasolle. Vancouverin vesivarannot olivat heinäkuun keskivaiheilla noin 65% tasolla, mille tasolle ne laskevat normaalisti vasta kuivan kesäkauden lopussa syyskuussa. Koska kesää on vielä jäljellä jopa kaksi kuukautta, on kaupunkialueella pitänytkin asettaa voimaan tiukat rajoitukset veden käytölle, kieltäen esimerkiksi autojen pesun sekä ruohikoiden kastelun.

Päivittäinen vedenkäyttö Vancouverin alueella

Rajoitukset ovat paikallaan, sillä Kanadassa haaskataan normaaliolosuhteissa vettä runsaasti. Koska vettä on normaalisti saatavilla melkeinpä rajatta, ei kotitalouksissa ole edes vesimittareita ja vedestä maksetaankin vain pieni könttäsumma varsinaisen käytön sijaan. Tämän vuoksi vedenkäyttö metropolialueella nousikin ennen rajoituksia peräti 1,7 miljardiin litraan päivässä, mikä sai asiantuntijat huolestumaan vedes riittävyydestä. Rajoitusten avulla kulutusta saatiin leikkattua 1,2 miljardiin litraan, millä saatetaan selvitä syksyn sadekauden alkuun saakka.

Virkistävää sadetta

Näin poikkeuksellisen hellekauden jälkeen olikin mahtava herätä tänään sateisen harmaaseen päivään. Vaikka tämän viikonlopun sateella ei tulekaan olemaan suurta vaikutusta vesivarastojen tilanteeseen, tuovat ne silti apua ruohikoille ja auttavat pienentämään metsäpalovaaraa British Columbian alueella. Sateesta onkin syytä nauttia, varsinkin kun lämpötilojen ennustetaan palaavan jälleen loppuviikosta +30 asteen tasolle mahdollisesti aina syyskuun loppuun saakka.

 

(Yhteensä 193 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Sateen jumalat laupeina”

  1. Sadetta saatiin viikonlopun aikana 31.3 millimetriä, joka palautti vesivarastot 69% tasolle. Vaikuttaa siis että sateella oli merkitystä ja se piristi huomattavasti jälleen helteeseen palaavaa kaupunkia. 🙂

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.