Hyvästit kylmille varpaille

Laskettelu on mukava harrastus näin talvella ja kuten blogini lukijat hyvin tietävät, olemme Niinan kanssa sangen innokkaita laskettelijoita. Mäkeen on yleensä päästävä sään niin salliessa ja vain yli 20 asteen pakkanen saa meidät pysymään poissa rinteestä – eikä aina sekään. Onneksi näin äärimmäisiä lämpötiloja kohtaa täällä länsirannikolla vain harvoin, mutta 10 asteen pakkanen on silti sangen normaalia korkealla vuoristossa sijaitsevissa laskettelukeskuksissa.

This post is also available in English.

Vaikka pakkanen tarkoittaakin yleensä hyvää pakkaslunta laskea, pakottaa hyytävä ilma pitämään taukoja naaman ja raajojen jäätyessä viimassa. Berliinistä aikoinaan erittäin hyvään hintaan ostamamme Peak Performancen untuvatakki ja housut pitävät kyllä pakkasen ulkopuolella sopivalla kerrospukeutumisella täydennettynä, mutta laskettelumonoihin on vaikea laittaa yksiä sukkia enempää ilman, että monoista tulee epämukavat jalassa. Tämä on ongelma varsinkin itselleni, sillä minulla jäätyvät usein varpaat, joita saa käydä sulattelemassa jopa 3-4 laskun välein.  Tämä puolestaan pilkkoo ikävästi mahtavaa laskettelupäivää, eikä kohmeisten varpaiden sulattelu ja pistely ole kovin mukavaa.

Asia on harmittanut minua jo pitkään, eikä siihen ole auttaneet laadukkaat sukat tai erilaisten lämmitettävien nestepussien asettaminen jalkapohjaan. Kaikki ratkaisut ovat osoittautuneet joko epämukavaksi jalassa tai sitten tehottomaksi pakkasta vastaan. Olen kuitenkin jatkanut vaihtoehtojen kartoittamista ja kiinnostuinkin nyt alkuvuodesta nettikaupoista löytyvistä lämpeävistä sukista.

Aluksi ajatus paristolla tai akuilla lämmitettävistä sukista tuntui hölmöltä ja eri sukista lukemani arviot antoivat niiden toiminnasta sekä luotettavuudesta erittäin vaihtelevan kuvan. Joillakin ne tuntuivat ratkaisevan kaikki ongelmat, kun taas monilla sukat lopettivat toimimasta muutaman käyttökerran jälkeen. Itse en ollut nähnyt tällaisia sukkia omin silmin ennen kuin muutama viikko sitten, kun törmäsin sellaisiin paikallisessa laskettelutarvikeliikkeessä.

Siellä myynnissä olleet Lenz Heat Sock 1.0 (slim fit) sukat ovat uutuus, jota on alettu tuomaan Kanadaan vasta tänä vuonna. Lenz Products on itävaltalainen valmistaja, joka on erikoistunut lämpeäviin vaatteisiin. Yrityksen valikoimista löytyy sukkien lisäksi myös hanskoja ja liivejä, joita markkinoidaan talvilajeja harrastaville, metsästäjille, pilkkijöille sekä muuten vain kylmistä raajoista kärsiville.

Lämpösukkien eri versiot

Asiaa enemmän tutkittuani alkoi näyttää siltä, että Lenzin tuotteet ovat alan parhaimmistoa ja heidän tuotteitaan käyttävät monet huippu-urheilijat. Ainakin tuotteet kuuluvat hintahaitarin kaikkein kalleimpaan päähän ja minulla olikin nikottelemista maksaa sukkaparista veroineen 330 dollaria. Ja minulla kävi tuuri, sillä sukkien hinta nousi juuri samalla viikolla viidellä kympillä, joskin sain omani vielä vanhaan hintaan!

Voivatko mitkään sukat olla 330 dollarin arvoiset? Mietin asiaa todella pitkään, mutta koska jäätyvät varpaat ovat niin jatkuva ongelma päätin, että ne olisivat hintansa arvoiset jos ne toimisivat luvatulla tavalla. Kanadassa saatavilla oli sukkien 1.0 versiota, mutta valikoimaan kuuluvat myös versiot 3.0 ja 5.0. ”Versionumerot” ovat äärimmäisen hämääviä, sillä suurempi numero ei automaattisesti tarkoita uudempaan tai korvaavaa versiota, vaan kyse on hieman erilaisista sukkamalleista. Versioiden väliset erot ovat äärimmäisen pieniä ja tieto valmistajan omillakin nettisivuilla osin ristiriitaista. Sukkia yhdistää kuitenkin perusratkaisu, jossa sukan varteen kiinnitetään akku, josta sukan rakenteeseen neulotut virtakaapelit kuljettavat virran sukkien pohjassa olevaan lämmityspintaan. Akkuja on olemassa kolmea eri tehoa, joista yleisin on rcB 1200 -mallimerkinnällä varustettu versio, jossa B-kirjain tarkoittaa Bluetoothia.

Lämmönlähteenä toimii ladattava akku

Akut ladataan mukana tulevalla laturilla, jonka jälkeen ne kiinnitetään sukkien varressa oleviin liittimiin ja käännetään sukan reunan alle. Näin ne pysyvät paikoillaan laskettelumonojen ulkopuolella. Akuissa on nappula, jolla vaihdetaan kolmen lämpötehon välillä sekä laitetaan sukat pois päältä. Elämme todellakin tulevaisuudessa, sillä sukkien lämpöä voi nappulan lisäksi kontrolloida myös älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella! Kuulostaa hullulta, mutta tämä on sangen kätevähköä akun ollessa vaatekerrosten alla ja haluttaessan muuttaa sukkien lämpötehoa tilanteen mukaan.

Akku kiinnittyy kätevästi sukanvarteen

On pakko sanoa, että olin jopa itse skeptinen ostokseni järkevyyden suhteen, mutta olin myös kiinnostunut näkemään miten hyvin sukat toimisivat. Heti kotiin päästyäni laitoinkin sukat jalkaani koko illaksi. Jalassa sukat tuntuvat erittäin mukavilta, eivätkä ne ahdista monoissakaan. Jalkapohjassa voi tuntea pienesti kaksi aluetta, joidenka sisällä lämmityspinnat sijaitsevat. Mitään johtoja ei kuitenkaan tunnu, eikä pohjan lämmitysalue tunnu mitenkään epämukavalta.

Pitkät sukat on neulottu merinovillasta, joten ilman akkuja ne vastaavat normaaleja hyvälaatuisia sukkia. Ja kun sukkiin kytkee virran, tuntuvat ne… ei miltään. Olin yllättynyt, sillä en pystynyt tuntemaan sukkien lämpeämistä millään lämpöasetuksella. Luulinkin jo, että sukat ovat rikki, sillä en pystynyt tekemään eroa ilman virtaa olevan ja lämpeävän sukan välillä. Kiroilinkin jo heittäneeni rahani kankkulan kaivoon, mutta muistelin netistä lukemiani kommentteja, joissa sukkien lämpeämisen sanottiin olevan niin hienovaraista, että sitä on mahdotonta aistia, varpaiden vain pysyessä lämpiminä. Tätä oli kuitenkin mahdotonta kokeilla kotona, mutta huomasin että sukat tuntuvat hitusen lämpimiltä niiden ollessa poissa jalasta täydella teholla ja kokeillessani niitä kädellä. Vaikutti siis siltä, että ne toimisivat kuitenkin.

Hellästi lämmittävät lämpösukat

Varsinaiseen tositestiin päästiin vasta edellisviikon suurella Kalliovuorten hiihtolomallamme, jolla vietimme kuusi päivää rinteessä. ”Valitettavasti” kelit olivat kuitenkin kylmimmillään vain -10 astetta Kicking Horsen ensimmäisenä päivänä, joten en päässyt testaamaan sukkia todella kylmissä olosuhteissa. Käytin kuitenkin sukkia jokaisena päivänä, vaihdellen eri asetusten välillä ja varpaani pysyivät lämpiminä. En tuntenut niiden lämpeämistä, mutta ne eivät myöskään kylmänneet. Pystyimmekin laskemaan niin pitkään kun halusimme, mikä oli mahtavaa.

Pienimmällä asetuksella varpaat kylmenivät hitaasti kaikkein kylmimpinä laskupäivinä, mutta tehon nostolla ne lämpenivät pian. Kaikki tämä tuntui oudolta, sillä lämmityksen alkamista tai maksimointia ei vain tunne mitenkään. Ainoa hetki jolloin lämmön tuntee on, jos niitä pitää pitkään täysillä ja ulkona ei ole niin kylmä. Tällöin jalkapohjassa alkaa tuntua pieni polte, joka katoaa kääntämällä lämpöä asteen pienemmälle. 1 ja 2 asetuksilla lämpöä ei tunne ikinä ja varpaat vain pysyvät lämpiminä.

Sain lisävahvistusta hiihtolomalla tekemilleni havainnoille myös menneenä viikonloppuna Whistlerissä, jossa oli aamulla 14 astetta pakkasta ja iltapäivälläkin lähemmäs kymmenen astetta. Normaalisti näissä olosuhteissa joudun pitämään taukoa 3-4 mäen välein, mutta laskimme iloisesti aina ruokataukoon saakka. Pidin sukkia päivän mittaan asetuksilla 2 ja 3, jotka pitivät varpaani sulana.

Sukilla on reilusti pituutta

Kaiken tämän perusteella voinee siis todeta, että sukat tosiaan toimivat kuten mainostettua. Olen edelleen hämmästynyt miten ne ”vain toimivat” ilman että lämmitystä huomaa. Kiistatta niistä on apua, enkä ole enää palauttamassa niitä liikkeeseen. Asia mikä vaatii kuitenkin edelleen pidempään tarkastelua on sukkien ja akkujen kestäminen vuodesta toiseen, sillä joka vuosi en ole valmis laittamaan satoja dollareita tällaiseen luksustuotteeseen. Päivitänkin tätä kirjoitusta tulevina vuosina kokemusteni pohjalla.

Ainoina huonoina puolina voi mainita lähinnä törkeän hinnan, sillä kyse on kuitenkin vain sukista. Akuissa, Bluetoothissa tai sukissa ei ole mitään sellaista avaruustekniikkaa, jolla hinnan voisi täysin perustella, eikä kyse ei ole mistään käsityöstä. Kaikkein surkuhupaisinta on myös, että 330 dollarin hinnalla saa vain pääsyn sukkasovelluksen ilmaisversioon, joka on erittäin karu ja siksi melkein turha. ”Parempi” täysversio sovelluksesta maksaa 5 dollaria, mikä on naurettavaa 330 dollarin sukkien päälle ja osoittaa melko totaalista tilannetajuttomuutta. Paremmassa versiossa sukkia voi kontrolloida erikseen (”vau”) ja lämpötehoja on kolmen sijaan kymmenen. Todellinen killerisovellus!

Kaksi kännykkäsovellusta on riistoa

Koska itselläni ei ole kokemusta halvemmista lämpeävistä sukista, en osaa sanoa kannattaako kaikkein kalleimpiin investoiminen, mutta kokemukseni pohjalta Lenzin sukat toimivat ja ovat laadukkaat. Jos sukat säilyvät toimintakuntoisina 3-5 vuotta, ovat ne minusta hintansa väärti. Suuremmalla käyttömäärällä plussien määrä tietysti vain kasvaa. Suosittelen siis sukkia varovasti jos kylmät varpaat ovat ongelma, mutta lämpimät varpaat eivät tule halvalla.

(Yhteensä 4 758 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

5 vastausta artikkeliin “Hyvästit kylmille varpaille”

 1. Hei !
  Kokemukset sukista vastaavat edelläkuvattua. Luisteluhiihto onnistuu nyt hyvin 10-15 asteen pakkasessa. Aiemmin oli hankalaa. Usein riittää ykköstason lämpötila-asetus.
  Harkitsen saman valmistajan rukkasten osto. Kun vaihtoehtona on hiihtämisen lopettaminen, niin korkean hinnan kärsii, jos tietää että tulee apua. Näistä tulee.

   
 2. Hei, kiitos kirjoituksesta, tämä kirjoitus oli viimeinen niitti sille, että laitan tilaukseen omat Lenz lämpösukat! Mikä sukkien tilanne on nyt, vieläkö näiden vuosien jälkeen käytät Lenz lämpösukkia? Kestivätkö silloin ostamasi sukat pitkään vai onko ne kenties yhä käytössä?

   
  1. Hei Taru,

   Kiitos kommentista sekä kysymyksestä! Sukat ovat edelleen käytössä, joskin koronan sekä tänä vuonna syntyneen tyttäremme vuoksi sekä kuluva että edellinen laskettelukausi ovat jääneet meiltä tyystin välistä.

   Ostin sukat vuonna 2017 eli olen käyttänyt niitä kolmen talvikauden ajan ja laskettelupäiviä on tuolta ajalta joku 25-30. Sukat ovat olleet käytössä kauden jokaisena päivänä ja niitä on pesty aktiivisesti, enkä ole huomannut minkäänlaista kulumista. Kangas on siis laadukas ja akutkin ovat pitäneet hyvin pintansa, vaikka ne onkin syytä ladata ennen jokaista laskettelupäivää. Näin oli uutenakin, mikä on ymmärrettävää, sillä päivälle tulee helposti mittaa 6-8 tuntia.

   Aivan ihmeisiin lämpösukatkaan eivät pysty ja muistan joinain todella kylminä ja tuulisina päivinä kaivanneeni hieman enemmän lämpöä aivan varpaiden kärkiin. Lämmityselementti on nimittäin jalkapohjassa sekä varpaiden alla, joten joskus lämmön välitys ei aivan riitä. En tiedä olisiko tähän parempaa ratkaisua, mutta samaan aikaan joutuisin ilman näitä sukkia pitämään tiuhaan taukoja, kun nyt lasketella voi edelleen pitkiä aikoja. Eli niistä on näinäkin päivinä hurjasti apua!

   En tiedä onko Lenziltä tullut sittemmin uudempia malleja, joten kannattaa tehdä hieman tutkimusta sen suhteen. Raportoihan takaisin jos löydät jotain vielä parempaa tai jos päädyit sittenkin Lenzin sukkiin!

    
   1. On ollut jo joitakin vuosia sukka, jossa ”toe cup”, versio 5.0. Minulla on kolme paria, versiot 3.0, 4.0 ja 5.0. Ekat ostin v.2013 ”pääkallonpaikalta”, Itävallasta. Akkujen kestoa joudun moittimaan, ne on toki sieltä vuodelta -13. Pitäisi ehkä hankkia uusi akkupari, 1800 mAh

     
    1. Terve Leo,

     Uusimmissa 5.0, 6.0 ja 7.0 malleissa näyttää tosiaan olevan toe cap, mikä kuulostaa lupaavalta. Täällä Kanadassa myytiin aiemmin vain 1.0 mallia ja näemmä nykyisin 5.0 mallia eli saatavuudessa on vaihtelua eri maittain.

     Itse en kuitenkaan näe tarvetta päivitykseen ennen kuin nykyiset 1.0 sukat lopettavat toimimasta, mitä ei ole vielä tapahtunut, mutta uusia sukkia nyt ostaessa kääntäisin katseen noiden uusien mallien puoleen.

      

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.