Kanadan pisimmällä laiturilla

Tasan kuukausi sitten saimme allemme upouuden automme ja viikkoa myöhemmin hälvenneen paksun metsäpalosavun väistyttyä oli aika lähteä paljon odotetulle ensiajelulle. Kohteeksi valikoimme aivan Yhdysvaltojen rajalla sijaitsevan 20 000 asukkaan White Rockin, jossa emme ole käyneet pieneen hetkeen. Hiljainen pikkukaupunki ei ole kuitenkaan kovin hiljainen viikonloppuisin, jolloin ihmismassat saapuvat katsomaan kaupungin kuuluisaa Kanadan pisintä laituria.

Uuden auton ensiajolla

Linna ja mörskä

Vuonna 1914 valmistunut ja 470 metriä pitkä puinen laituri sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä White Rockille nimensä antanutta valkoista kivenlohkaretta. Alunperin höyrylaivojen ankkuripaikkana toiminut pitkä laituri ei johda mihinkään ja se työntyy kauas ulapalla sijaitsevalle aallonmurtajalle. White Rockin edustan rannikko on läheisen Centennial Beachin tapaan hyvin matala ja vielä puolenkin kilometrin päässä veden syvyys on vain metrin verran.

Kaupungin kuuluisa valkoinen kivi

Kanadan pisin laituri

Lauantainen merenranta oli rauhallinen, mutta aina näin ei kuitenkaan ole. Vancouverin seudulle iskee syksyisin ja talvisin voimakkaita myrskyjä, jollainen koettiin joulukuun 20. päivä vuonna 2018. Vietimme tuolloin ensimmäistä jouluamme Kanadassa ja muistan meidän tuolloin seuranneen myrskyn etenemistä uutisissa. Voimakas myrsky aiheutti tuhoja ympäri metropolialuetta, mutta erityisen paljon vahinkoa se aiheutti juuri White Rockissa.

Tuulen nimittäin onnistui irroittaa rantaveteen ankkuroituja veneitä, jotka paiskautuivat päin kaupungin kuuluisaa laituria. Paikalle myrskyn nostattamia korkeita aaltoja katsomaan tulleet ihmiset pystyivät vain katsomaan miten meri hakkasi veneitä laituria vasten kunnes laituri antoi lopulta periksi, jättäen jälkeensä 30 metriä pitkän aukon laituriin.

Kahden vuoden takainen myrsky

Laiturin päähän nalkkiin jäänyt mies jouduttiin evakuoimaan helikopterilla turvaan ja seuraavana päivänä whiterockilaiset heräsivät epätodelliseen tietoon siitä, että kaupungin kuuluisin nähtävyys oli vaurioitunut pahoin myrskyssä. Paikalliset vannoivat kuitenkin korjaavansa tuhon jäljet ja vain vuotta myöhemmin avautui 11 miljoonaa maksanut uusittu laituri. Samassa yhteydessä remontoitiin myös iso osa ympäröivää ranta-aluetta, joka on kesäisin täynnä raikkaasta meri-ilmasta nauttimaan saapuneita ihmisiä.

Laituri ulapalle

470 metriä laituria

Rauhallinen lauantai

Uusittu ranta on ollut nyt auki vuoden ajan ja ensiajomme tarjosi meille hyvän tilaisuuden ulkoiluun uudella laiturilla, jolla oli nyttenkin runsaasti ihmisiä. Laiturin remontti näyttääkin onnistuneen tehtävässään ja ihmiset ovat selvästikin löytäneet takaisin White Rockiin useimmiten rauhallisen meren äärelle.

Rannalla kulkee edelleen aktiivinen junarata

Uusiksi tehty ranta

(Yhteensä 319 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.