Provinssivaaleissa enemmistöhallitus

Rajan eteläpuolen presidentinvaalien mediamyllytyksen tuoksinassa kovin pienelle huomiolle ovat jääneet täällä British Columbiassa eilen lauantaina järjestetyt provinssivaalit. Vaalitaistoon käytiin provinssin pääministeri John Horganin ilmoitettua syyskuussa ennenaikaisista vaaleista, joissa Horganin johtama Uusi demokraattinen puolue NDP toivoi voittavansa enemmistöhallituksen.

British Columbiassa on eletty vuoden 2017 edellisten provinssivaalien jälkeen täpärässä tilanteessa, jossa NDP:llä sekä Liberaalipuolueella on ollut molemmilla samat 41 paikkaa Victoriassa kokoontuvassa hallituksessa. Niinpä vaa’ankieliasemassa ovatkin olleet kaksi paikkaa omanneet Vihreät, joiden kanssa sovitun vaaliliiton avulla Horgan on hallinnut provinssia.

Paikalliset puoluejohtajat

Reilut kolme vuotta NDP:n valtaa on tuonut mukanaan melko onnistunutta politiikkaa, jonka avulla puolue on kasvattanut suosiotaan samaan aikaan kun kansallinen NDP koki rökäletappion viime vuoden parlamenttivaaleissa. Suosiota on satanut NDP:n poistettua tietullit sekä avusta vuokralaisille, jotka ovat olleet viime vuodet ahdingossa. Suosittuja ovat olleet British Columbian toimet koronaepidemian hallitsemiseksi, vaikka epidemia onkin ollut viime aikoina kiihtymään päin.

Päätöstä pikavaaleista perusteltiinkin juuri koronalla, sillä NDP:n on ollut vaikeaa hallita pelkän vaaliliiton kautta. Mukana on myös roima annos puhdasta vaalitaktiikkaa, sillä taloustilanteen ennakoidaan näyttäytyvän lähitulevaisuudessa paljon nykyistä huonompana, kun liittovaltion antelias rahankäyttö päättyy. Niinpä mandaatin uusiminen ennen huonoja uutisia on poliittisesti järkevä veto vaikka ihmisten pakottamista äänestämään epidemian keskellä onkin kritisoitu.

Vaalitulos selvisi nopeasti

Lopullista tulosta lasketaan vielä tovi

Taktikointi näyttää myös toimineen, sillä ääntenlaskennan ollessa vielä käynnissä, näyttää siltä että NDP:n onnistuu kasvattaa paikkamääräänsä ainakin kymmenellä, Liberaalipuolueen kustannuksella. Lopullista vaalitulosta ei tiedetä vielä muutamaan viikkoon, sillä vaaleissa on äänestetty poikkeuksellisen  runsaasti postiäänestyksen kautta. Kun yleensä vain noin kymmenen prosenttia 3,5 miljoonasta äänestysoikeutetusta äänestää vaaleissa kirjeitse, on äänestyskirjeitä postitettu tällä kertaa lähes 750 000 kappaletta. Äänien palautumisesta postin kautta äänestyspaikoille laskettavaksi kestää kuitenkin useita päiviä, jonka jälkeen jokainen ääni vielä tarkastetaan sen varalta, ettei äänestäjä äänestänyt kahteen otteeseen.

Kirjeäänestäminen oli helppoa

Meille kyseessä olivat ensimmäiset provinssivaalimme, sillä niihin osallistuminen vaatii Kanadan kansalaisuutta. Mekin päädyimme tilaamaan äänestyslipukkeemme postitse ja kirjeen saatuamme yllätyimme hieman äänestysalueellamme olevien kandidaattien äärimmäisen rajatusta määrästä – vain kolme henkilöä. Kaikilla puolueilla ei ole jokaisella äänestysalueella ehdokasta ja valinta pitikin tehdä kolmen vasemman laidan ehdokkaan väliltä. Tilanne on siinä mielessä mielenkiintoisa, että liittovaltiotasolla sekä myös suurimmassa osassa Kanadan provinsseja Konservatiivit ovat merkittävä puolue ja vieneet useita vaalivoittoja. British Columbiassa puolueella ei ole kuitenkaan juuri yhtään ehdokasta, eikä siten myöskään yhtään paikkaa hallinnossa.

Ei montaa vaihtoehtoa

NDP:n vaalivoiton sekä enemmistöhallituksen ollessa selvä jo ennen lopullistakin vaalitulosta, katseet keskittyvätkin nyt siihen mitä puolue aikoo tehdä vahvalla mandaatillaan. On pakko myöntää, että puolue on tehnyt hyviä ja arjessa avustavia päätöksiä, mutta hutejakin on mahtunut listalle. Puolue ei ole esimerkiksi pystynyt avustamaan kaupunkeja vakavan huumeaallon hoidossa ja jättimäisen George Massey Bridgen kuoppaaminen pelkästään Liberaaleille kettuilun vuoksi on aiheuttanut jopa miljardin dollarin kustannukset. Liikenne onkin ehkä NDP:n heikoin osa-alue, joskin vaalien alla vahvistettu Millennium Linen jatko on hyvä päätös.

Kaksien vaalien jälkeen seuraavat vaalit ovat British Columbian kuntavaalit vuonna 2022, johon on vielä tovi aikaa. Niissä vaaleissa punnitaankin sitten puolueiden paikallistason kannatus ja kiintoisaa onkin nähdä miten niissä tulee aikanaan käymään.

(Yhteensä 334 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.