Provinssi tuli vuokralaisten avuksi

British Columbian kesällä aloittanut uusi hallitus ei ole kerännyt kehuja ensimmäisinä toimintakuukausinaan. Hallituksen ensimmäisiä päätöksiä oli lyhytnäköiseksi osoittautunut päätös poistaa tietullit Vancouverin silloilta, minkä kannatus suli heti ensimmäisellä viikolla, kun liikennemäärät pääväylillä räjähtivät käsiin, saaden monet aiemmin tulleja kiroilleet autoilijat kaipailemaan niitä takaisin.

Lokakuussa John Horganin johtaman hallituksen pisteet kuitenkin nousivat ainakin täällä Vancouverissa, kun hallitus ilmoitti puuttuvansa nopealla tahdilla vuokramarkkinoilla suurta vääryyttä aiheuttaneisiin porsaanreikiin, joita ahneet vuokranantajat ovat käyttäneet vuosia vuokrien nostamiseksi nykyiselle huipputasolle.

British Columbian uusi pääministeri John Horgan

Tänään voimaantullut uusi laki estää vuokranantajia nostamasta asunnosta pyydettyä vuokraa asukkaiden välillä vuosittain määriteltyä vuokrakattoa enempää. Tämä on erittäin tärkeä muutos, sillä joillain alueilla vanhojen vuokrasopimusten päättyminen on johtanut kymmenien prosenttien, jopa lähes 80% suuruisiin korotuksiin vuokralaisten välillä. Jatkossa asuntojen vuokrat on sidottu niiden nykyisiin hintoihin ja ne voivat nousta vain 2-4% vuodessa (vuoden 2018 määrä on 4%).

Muutos on erittäin positiivinen, vaikka se tuleekin myöhään. Vancouverin vuokramarkkinat ovat nimittäin nousseet pystysuoraan jo vuosien ajan ja ovat perstuntumalla arvioituna tuplasti kalliimmat, kuin vain viisi vuotta sitten. Nyt vuokrien nousu kohtuullistuu ja markkinoille jää ainakin joitain edelleen edullisia yksilöitä, joista tulee varmasti erittäin haluttuja vuokralaisten jossain vaiheessa vaihtuessa. 💡

Toinen tänään voimaantullut päätös liittyy tilanteeseen, jonka vuoksi mekin jouduimme muuttamaan ensimmäisestä asunnostamme ulos. Jatkossa vuokranantajat eivät enää pysty sisällyttämään määräaikaiseen vuokrasopimukseen ehtoa ulosmuutosta sopimuksen lopussa, mikä pätee myös takautuvasti voimassaoleviin määräaikaisiin sopimuksiin. Tämä tarkoittaa, ettei vuokralaisen tarvitse enää noudattaa sopimuksen loppumista, vaan se sopimus jatkuu viimeisen päivän jälkeen automaattisesti kuukausipohjaisena. Uudessakin sopimuksessa vuokranantaja voi nostaa vuokraa vain kerran vuodessa määrätyn enimmäismäärän (2-4%) verran.

Nämä ovat molemmat loistavia uutisia, sillä me olemme viime vuosina tavanneet paikallisilla vuokramarkkinoilla vain ja ainostaan määräaikaisia vuokrasopimuksia tällä ulosmuutto-ehdolla, mikä on mahdollistanut vuokranantajien nostaa vuokraa täysin vapaasti sopimuskausien välillä. Asuminen on ollut katkolla aina vuoden pätkissä, kun on ollut vaara vuokran räjähdysmäisestä noususta. Näin kävi juuri 2015, kun uusi ahne vuokranantajamme päätti nostaa vuokraamme 32%, mikä pakotti meidät muuttamaan asunnosta. 👿

Uuden vuokrasopimuksen laadinta on ollut stressaavaa aikaa

Ainoat poikkeukset uuteen lakiin ovat alivuokraus, jossa vuokraus on edelleen määräaikaista sekä tilanne jossa vuokranantaja itse tai tämän sukulainen aikoo muuttaa asuntoon. Tässäkään tapauksessa vuokralaisen ei  tarvitse automaattisesti suostua ulosmuuttoon, vaan vuokranantajan on osoitettava vuokransäätelyä harjoittavan Residential Tenancy Branchin kuulemistilausuudessa selkeästi ja todistetusti olevansa oikeasti muuttamassa asuntoon, jolloin nykyinen vuokralainen joutuu lähteä.

Tämä viimeinen jättää siis edelleen oven auki jonkinlaisille väärinkäytöksille, sillä esimerkiksi Vancouverin hienostoalueilla monia kartanoita asuttavat löyhästi todistetut ”sukulaiset” tai jopa palkatut henkilöt lakien ja sekä uuden tyhjien asuntojen veron kiertämiseksi. Veronhan on toivottu pakottavan sijoitusasunnon haltijat vuokraamaan tyhjät asuntonsa, minkä toimivuudesta ei ole vielä tarpeeksi dataa.

Jäämme kuitenkin toiveikkaina odottamaan josko uusi laki mahdollistaisi viimein asua vakituisemmin samassa osoitteessa ilman vuosittaista pelkoa ahneen vuokranantajan häädöstä. Aika näyttää mitä Vancouverin  hulluilla vuokramarkkinoilla seuraavaksi tapahtuu… 😮

(Yhteensä 340 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.