Paluu koronahuippuihin

Kesäkuun lopussa ja kesälomien kynnyksellä juhlittiin British Columbian siirtymistä yhteiskunnan jälleenavautumisen kolmanteen vaiheeseen. Kehoitukset matkailun välttämisestä provinssin sisällä poistuivat ja lähes kaikki liiketoiminta konsertteja ja suurtapahtumia lukuunottamatta sallittiin. Ihmiset ottivat uutiset positiivisina vastaan ja monet lähtivät huolettomina kesälaitumille, sillä uusien päivittäisten tartuntojen määrä oli vain noin kymmenen. Covid tuntui selätetyltä.

Viranomaiset tiesivät kuitenkin että lisääntyvä liikkuminen ja ihmisten välinen kanssakäyminen saisivat tartunnat kasvuun ja ensimmäisiä tartuntaryppäitä alkoi ilmetä heti Canada Dayn jälkeen. Sen jälkeen ryppäitä on ilmaantunut yhä enemmän ja isoa osaa niitä yhdistää juhlimaan kokoontunut nuoriso. Lehtijutuissa on kerrottu älyttömistä useiden kymmenien toisilleen tuntemattomien ihmisten juhlista joissa korona on levinnyt juhlijoiden välillä. Vancouverissa erästä sadan hengen kattohuoneistojuhlaa lopettamaan saapuneista poliiseistakin kolmella todettiin koronatartunta pari päivää tapahtuman jälkeen mikä on aiheuttanut someraivoa.

Nopeasti lisääntyneet tartunnat

Tilanne on aiheuttanut suurta närää vastuuttomia juhlijoita kohtaan, mutta säädösten puuttuessa lainvalvonnalla ei ole keinoja puuttua tilanteeseen. Viranomaiset ovat yrittäneet vedota yleiseen huomaavaisuuteen ja muistuttaneet taudin vaarallisuudesta nuoria, mutta varoitukset ovat menneet monelta ohi korvien. Ihmisiä myös väsyttää jo puoli vuotta jatkunut uusi normaali, varsinkin näin upeiden kesäkelien keskellä.

Nuorisoa on kehotettu vastuulliseen juhlimiseen

Viime päivinä britishcolumbialaiset ovatkin saaneet tottua uutisiin yli 80 päivittäisestä tartunnasta, joka on lähes yhtä paljon kuin epidemian alkuvaiheessa maaliskuussa. Kasvu on ollut eksponentiaalista kun lukemat ovat tuplaantuneet joka viikko. Todettujen tapausten kokonaismäärä on nyt 4358 ja aktiivisia tartuntoja on 629, mikä on lähes kolminkertaisesti heinäkuun alkuun verrattuna.

Aktiiviset tartunnat ovat lisääntyneet

Miksi provinssissa ei siis ole lähdetty vähentämään vapauksia ja sulkemaan kaikkein ongelmallisimpia toimialoja kuten yökerhoja? Syynä on sairaalatapausten ja erityisesti kuolleiden erittäin alhainen määrä, joka ei ole muuttunut tapausten noustessa. Vaikka lukemat tulevatkin todellista tilannetta jäljessä, ei koronatartunta näytä olevan tällä hetkellä niin vaarallinen asia kuin se oli vielä keväällä. Osasyynä on tartuntojen keskittyminen tällä hetkellä nuoriin, sillä keväällä korona teki tuhoa kymmenissä vanhainkodeissa, jotka ovat tällä erää säästyneet toiselta aallolta.

Nuoriso on tartunnoissa yliedustettuna

Ylöspäin osoittavat käyrät ovat kuitenkin huolestuttavia ja tässä on alkanut itsekin välttää jälleen turhaa liikkumista julkisilla paikoilla. Kuten Suomessakin, myös täällä on käyty kovaa keskustelua maskipakosta, mutta sellaiseen ei olla päädytty ja niiden käyttöä lähinnä suositellaan esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Tämä näyttää riittävän ainakin omalla asuinalueellamme, jossa suurin osa ihmisistä käyttää kasvomaskeja ollessaan ihmisten ilmoilla. Mekin olemme alkaneet käyttämään kangasmaskeja aina kaupassa sekä esimerkiksi hississä. Kyseessä on pieni teko mikä ehkä kannustaa muitakin maskin käyttöön.

Suurin osa nyt todetuista tapauksista on paikallisia tai provinssin sisäisen matkustelusta saatuja. Myös provinssien välinen matkailu on avautunut kesän aikana enemmän, minkä mukana tartuntoja on tullut lisää. Matkailu on silti edelleen pientä ja ulkomaanmatkoilta palatessa täytyy jokaisen eristäytyä 14 päivän ajan joko kotonaan tai omaan piikkiin tarkoitukseen varatuissa majoituspaikoissa.

Jonot testaukseen ovat olleet pitkiä

Eristäytyminen ei myöskään ole mikään Suomen kaltainen suositus ilman valvontaa, vaan sitä seurataan viranomaisten toimesta puhelinsoitoilla sekä toisinaan myös vierailuilla. Eristyksestä poistumisesta on säädetty myös voimakkaat seuraamukset, jotka ovat maksimissaan 750 000 dollarin sakko tai kuuden kuukauden vankeusrangaistus. Tiedossa ei ole, onko asiasta langetettu tuomioita, mutta viesti ja pelote ovat vahvoja.

Ehkäpä juuri sen vuoksi ulkomaille jäljitettyjä tartuntaketjuja on vain harvoja. Provinssi on panostanut valtavasti ketjujen jäljitykseen ja tartunnansaaneiden altistamien ihmisten eristykseen, minkä vuoksi suuri osa ketjuista tunnetaan hyvin. Tämä on myös yksi syy siihen miksi rajoituksia ei ole lisätty tartuntojen  nyt lisääntyessä, joskin jäljityksen määrälläkin on varmasti ylärajansa.

Tilanne Kanadassa tänään

Koronatestauksen määrää on lisätty hiljalleen noin 12 000 testiin per viikko, mikä on monien mielestä edelleen paljon vähemmän kuin kysyntä. Testauspaikoilla onkin nähty tuntien mittaisia jonoja samalla kun 1,93% tehdyistä testeistä on positiivisia. Kriittisen R-lukeman arvioidaan olevan tällä hetkellä 1,6 minkä vuoksi tartuntojen määrä on voimakkaassa kasvussa.

R-luku on noussut liikaa

Suuria kysymyksiä ovat tällä hetkellä koulujen alku syyskuussa, jonka lykkäämisen puolesta on ollut paljon vetoomuksia. Poliitikkojen mukaan koulut halutaan silti avata vaikka se lisääkin kanssakäymistä ja tartuntoja.

Nykyiset 70% kanssakäymisiä ovat liikaa

Hyvin sujuneen kevään sekä alkukesän jälkeen terveysviranomaiset ovatkin paineen alla kritisoinnin lisääntyessä. Kritiikissä on myös paljon voimakkaampia sävyjä kuin aiemmin, mutta Kanadan talous on kärsinyt rajoituksista niin paljon, että paine talouden auki pitämiselle on kova.

Itse tässä ei voi paljon muuta tehdä kuin toivoa tilanteen kääntymistä parempaan viimeistään kun kesäkelit päättyvät ja ihmisten liikkuminen vähenee. Siinä vaiheessa kuolemien määrä voi kuitenkin kääntyä jälleen nousuun kun flunssakausi palaa ihmisten harmiksi koronan päälle, joten ratkaisuksi siitäkään ei ole.

(Yhteensä 231 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.