Uusi normaali

Viikon tuleminen loppuun tarkoittaa, että takana on jo viisi viikkoa kotoa työskentelyä. Edessä on myöskin näillä näkymin ainakin vielä toinen mokoma, kun Kanadassa aletaan sopeutumaan koronan aiheuttamaan uuteen normaaliin. Muun maailman tapaan tauti jyllää myös Kanadassa ja koko maan tapausten määrä on viimeisten kahden viikon aikana kaksi ja puoli kertaistunut 33 922 vahvistettuun tapaukseen ja 1506 kuolemaan.

Tilanne Kanadassa tänään

Molemmista noin puolet on todettu epidemiasta pahiten kärsineessä Quebecissa ja Ontariossakin ohitettiin loppuviikosta merkittävä 10 000 tapauksen raja. Näihin kahteen verrattuna muu Kanada on pärjännyt hyvin ja Albertan 2562 tapausta sekä Bristish Columbian 1618 ovat kertaluokkaa pienempiä. Lukemien kasvu on lännessä myös hidasta ja Vancouverissa tapausten määrä on kasvanut viimeisten kahden viikon aikana ainoastaan 400:lla. Päiväkohtaiset uusien tapausten määrä on ollut jo viikkojen ajan 15-45 tapauksen välillä ja aktiivisesti sairastavien määrä on jämähtänyt noin 500 tienoille. Parantuneiden määrä on sekin kohonnut yli 60%, mikä kertoo provinssin onnistuneen litistämään kasvukäyrän.

Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, sillä esimerkiksi naapuriprovinssi Albertassa oltiin vielä viikko sitten vakaalla käyrällä, kunnes tapauksia alkoi ilmaantumaan äkillisesti satoja lisää. Tämä on harmillista, sillä provinssi on ollut valveutunut epidemian suhteen ja on yksi parhaiten siihen valmistautunut. Alberta esimerkiksi hankki suojavälineitä runsain mitoin heti alkuvuodesta ja onkin viime viikkoina lähettänyt apua muille provinsseille. Toivottavasti epidemia ei pääsekään pahentumaan Albertassa, jota kurittaa jo poikkeuksellisen hankala taloustilanne.

Nuoretkin sairastuvat mutta kuolleiden keski-ikä on 86 vuotta

Naiset ovat sairastuneet herkemmin

Meillä täällä British Columbiassa on siis syytä optimismiin, mutta nähtävänä on vielä viikon takaisen pääsiäisviikonlopun vaikutus numeroihin. Upea jopa +18 asteen kevätkeli on hellinyt Vancouveria jo viikkojen ajan niin että puissa alkaa olla jo lehdet. Sää onkin saanut monet vancouverilaiset ulkoilemaan, mikä lisää tartuntojen riskiä. Ihmiset noudattavat silti ohjeita tunnollisesti ja kaupungilla pidetään etäisyyttä toisiin. Kaikkia silti mietityttää milloin aloitetaan paluu kohti normaalia?

Upea, upea keli

Vaikka aiempi normaali onkin vielä kaukainen haave, on mahdollista että provinssissa aletaan avaamaan joitain toimintoja toukokuun puolivälissä. Koronaryhmää johtava ja runsaasti kunnioitusta kerännyt tohtori Bonnie Henry haluaa provinssin pelaavan varman päälle ja on korostanut kaiken riippuvan taudin etenemisestä sekä kurissa pysymisestä.

Tohtori Henry on ihailtu

Itse olemme keskittyneet pääasiassa kotona olemiseen, mutta aloimme viikko sitten satunnaisesti tilaamaan noutoruokaa muutamista ravintoloista näiden toimintaa tukeaksemme. Ruokalähetit ovatkin todella näkyvä osa tyhjentynyttä katukuvaa ja toivottavasti moni ravintola onnistuu selviytymään vakavasta taloustilanteesta.

Noutoruokaa uskaltanee nyt tilata

Kanadan valtio on rientänyt muiden maiden tapaan yritysten avuksi ja erilaiset yrityslainaohjelmat ovat saaneet kymmeniätuhansia hakemuksia. Tässä yrityksiä on auttanut myös Niinan henkilökohtainen työpanos, sillä tämän työnantajan liiketoimintaa on pienyritysten yrityslainotus,mille on ollut viime aikoina runsaasti kysyntää.

Samaan aikaan kuitenkin työttömien ja lomautettujen määrä on noussut arvioiden mukaan ainakin kaksi miljoonaa, joskin esimerkiksi lentoyhtiöt ovat alkaneet lisäämään lomautettuja takaisin palkkalistoilleen valtion suostuttua maksamaan seuraavien kuukausien aikana 75% työntekijöiden palkasta. Valtion tukea saavat myös esimerkiksi työnsä menettäneet, pienituloiset sekä kriittisillä aloilla työskentelevät. Tuki tulee monelle tarpeeseen, sillä monet eivät pystyneet maksamaan vuokraansa kuun vaihteessa. Pelkoa häädöstä ei kuitenkaan ole, sillä provinssit ovat tällä hetkellä jäädyttäneet vuokranantajien mahdollisuuden häätöihin.

Vuokralaisille on monia helpotuksia

Käytännön arjessa elämä onkin asettautunut uuteen normaaliin, eivätkä asiat kuten kaupassa käynti ole viime viikkoina juuri muuttuneet. Kaupoista löytyy nyt pääsääntöisesti kaikkia tuotteita ja vaikka ostorajoitukset ovat edelleenkin voimassa, on niitä myös ajoittain poistettu joidenkin tuoteryhmien osalta. Normaaliksi on tullut kuitenkin asiakasmäärien säännöstely ja kaikkialla jonotetaan kun ihmiskontaktien määrää yritetään säädellä. Tällä onkin suuri merkitys, sillä arvioiden mukaan pienikin lisäys kontaktien määrässä voisi saada koronatapausten määrän jälleen nousuun.

Linja-autoissakin pysytään erillään

Kaiken tämän keskellä tuntuu täysin poissuljetulta että tänä vuonna tulisi lomailtua ainakaan ulkomailla. Hyvä jos tänä jouluna pääsee edes Suomeen, sillä syksyn ja ensitalven tilannetta ei voi kukaan aavistaa. Lomapäiviä ei tällä erää tulekaan käytettyä kun odotamme parempaa tietoa siitä josko lomailu tulee olemaan mahdollista edes Kanadassa tai oman provinssin alueella. Kenelläkään ei ole vielä vastausta, sillä uusi normaali pakottaa katsomaan miten asiat kehittyvät tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

(Yhteensä 121 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.