Perusteellinen kierros joulumarkkinoilla

Mennyt viikonloppu meni meillä Suomesta tulleiden vieraiden kanssa Berliinin tämänvuotista joulumarkkinatarjontaa kierrellen. Kyseinen tuttavapariskuntamme on vieraillut luonamme jokaisena edeltävä jouluna, joten tämä oli heille järjestyksessään jo neljäs peräkkäinen joulumarkkinamatka.

Ymmärrän oikein hyvin heidän halunsa saapua vierailulle juuri joulumarkkinoiden aikaan, sillä ne ovat erittäin tunnelmallinen tapahtuma värikkäine valoineen, erikoisherkkuineen sekä suurine ihmisvirtoineen. Ja monesti joulumarkkinoilta löytää myös aina jotain sellaista lahjatavaraa jouluna annettavaksi, mitä ei Suomesta edes saa.

Markkinakatsauksemme alkoi heti perjantaina Rotes Rathausin edessä sijaitsevalta markkina-alueelta. Nämä joulumarkkinat ovat asuntoamme lähimmät, mutta omasta mielestäni ne ovat myös yhdet kaupungin parhaimmista joulumarkkinoista. Kooltaan markkinat ovat keskikokoiset, mutta pienehkö alue on yleensä hyvin käytetty ja kauniisti koristeltu. Alueelta löytyy kaikenlaisia herkku- ja lahjakojuja, poniratsastusta, maailmanpyörä sekä suosittu luistinrata.

Alue on keskeisen sijaintinsa vuoksi varsinkin viikonloppuiltaisin sangen ruuhkainen, mutta tätä uhmaten sukelsimme ihmismassojen sekaan juuri perjantai-iltana. Tänäkin vuonna onnistuimme löytämään monenlaista erikoista joulumarkkinaherkkua hiukopalaksemme ja hauskasti satuimme myös näkemään Rotes Rathausin markkinoilla esiintyvän joulupukin, joka kirjaimellisesti lentää halki taivaan!

Vilinää Rotes Rathausin markkinoilla, sekä eräs joulumarkkinaherkku

Neptunus markkinoiden keskellä

Lentävä joulupukki!

Rotes Rathausille paikallaan antaa jälleen kerran hyvät pisteet ja siitä oli hyvä suunnata seuraavaksi tarkastamaan läheiset Alexanderplatzin markkinat. Perinteisesti varsinaisen Alexanderplatzin aukiolla sijaitsevat joulumarkkinat ovat sangen pienet, mikä piti paikkansa myös tänä vuonna. Puuttomalla kaupunkiaukiolla järjestettävät perinteisyyteen pyrkivät markkinat eivät kuitenkaan oikein toimi. Sijainti on kyllä keskeinen ja käytävät väljät, mutta joulumarkkinat eivät onnistu olemaan kovin tunnelmalliset. Erityispisteitä pitää silti antaa curling-radasta, joka taitaa olla kaupungin ainoita. Alexanderplatzin markkinat ovatkin lähinnä loistava paikka napata jotain herkullista aina aukion kautta kulkiessa, mutta varta vasten niitä ei kannata saapua katsomaan.

Ensimmäisen illan joulumarkkinat olivatkin sitten siinä. Heti lauantaiaamuna otimme suunnaksi Berliinin läntisen Spandaun kaupunginosan, jonka keskustan kaduilla järjestetään yksi Berliinin tunnetuimmista joulumarkkinoista. Spandaun joulumarkkinat tunnetaan yhtenä koko Saksan suurimmista ja perinteisesti mittatikkuna käytettyjä myyntikojuja on alueella yli 400 kappaletta. Alue onkin suuri ja levittäytyy Spandaun kaupungintalon edustalta aina koko kävelykeskustan alueelle. Koristuksiin on panostettu ihan mukavasti ja ihmiskuhinaa riittää. Spandaun joulumarkkinat ovat juuri suuren kokonsa vuoksi kuuluisat ja niinpä turistitkin löytävät tänne ulkokaupungille saakka, vaikka matkustusaika kaupungin eri osista sinne onkin noin 30-60 minuuttia.

Spandaun joulumarkkinat

Joulupukki katolla

Asvaltilla täytetyt tarpeettomat rullaportaat

Spandaun markkinat olivat meistä ihan kivat ja muutamat vanhat rakennukset Spandaun keskustassa, erityisesti kirkon lähettyvillä, lisäävät hyvin tunnelmaan. Vierailumme tapahtui päiväsaikaan, mikä on aina joulumarkkinatunnelmasta pois, kun pimeys ja valot puuttuvat, mutta olimme silti tyytyväiset matkaamme. Vieraamme nauttivat Spandaussa Glühweinit eli hehkuviinit (glögi) ja lunastivat samalla itselleen muistoksi hauskan joulumarkkinamukin.

Monet joulumarkkinoista tuottavat ihan omat teemamukinsa, jotka ovat joskus sangen erikoisiakin muotoilultaan. Monesti mukit on myös varustettu vuosiluvulla, joten joka vuosi on mahdollista kerätä uudet mukit. Joskus mukit ovat samanlaisia vuodesta toiseen, mutta joskus design muuttuu vuosien välillä. Glühwein-mukillisen hintaan sisältyykin aina muutaman euron mukipantti, joten on juojasta kiinni haluaako pantin lunastaa, vai pitääkö mukin mielummin muistonaan.

Lämpöä Glühweinista

Spandausta jatkoimme U7-metrolla Charlottenburgiin, jossa Charlottenburgin linnalla edustalla järjestetään perinteiset joulumarkkinat. Markkina-alue on keskikokoinen ja hyvin selkeästi järjestetty. Kunnon ruokailukin onnistuu alueella hyvin, sillä tarjolla on isojen telttarakennusten suojaa ja lämpöä. Keli tuona oli viime viikonloppuna sangen viileä, joten jokainen lämmin hetki tuli kyllä tarpeeseen.

Charlottenburgin markkinoilla mukavaa on upea sijainti tämän kauniin linnan edustalla, mutta ovat markkinat muutenkin miellyttävät. Tämä oli meille ensimmäinen kerta näillä markkinoilla ja varmaan sen vuoksi näimme ensimmäistä kertaa erikoisen kojun, jolla myytiin upeita talomaisia linnunpönttöjä. En tiedä tohtivatko linnut pesiä edes näin hienoissa ja värikkäissä taideteoksissa. Harmillisesti kojun pitäjä oli hyvin tarkka siitä, ettei hänen pönttöjään saanut valokuvata, joten kuvat jäivät ottamatta.

Markkinat linnan edustalla

Charlottenburgilta palasimme kotiimme, mutta poikkesimme vielä iltasella Potsdamer Platzilla, jossa on myös jokavuotiset joulumarkkinat. Markkinat eivät ole kauhean suuret, mutta ne levittäytyvät laajalle alueelle. Paikan päällä on aina ruuhkaista, sillä alue on muutenkin vilkasta turistialuetta. Niinpä mieleen jäävä vaikutelma onkin ruuhkainen ja kiireinen. Markkinoilta löytyy niin luistinrata, kuin myös valtava liukumäki, jota liu’utaan alas isoilla renkailla. Hieno oli tänä vuonna Sony Centerin keskelle ripustettu valtaisa neon-sininen joulukello, vaikkakin ehkä myös hieman mauton.

Potsdamer Platzin alueen jouluvaloja

Sunnuntai valkeni hieman kosteana. Laiskan aamun jälkeen vetreydyimme vasta iltapäivästä matkustamaan Prenzlauer Bergiin, jossa sijaitsee pienesti legendaarinen The Bird -ravintola. Ravintola oli pitkään TripAdvisorin numero ykkönen, mutta on kokenut sittemmin TA:n kirouksen ja pudonnut suosion myötä joitain sijoituksia. Silti tämän sangen syrjässä sijaitsevan ravintolan burgereita on kehuttu niin paljon, että ne oli aivan pakko käydä toteamassa itse. Ravintolan menu on hauskan vitsikäs ja ne paljon mainostetut burgerit todellisia rasvapommeja! Omasta mielestäni ravintola ei ole ehkä kaupungin paras purilaispaikka, mutta mielenkiintoinen kokemus none the less.

Rasvainen burgeri

Illasta kävimme vielä tarkastamassa Alexa-kauppakeskuksen ympärille joka vuosi rakennettavat joulumarkkinat, joilla perinteiset markkinakojut ovat kuitenkin pienessä osassa. Suurin juttu Alexan markkinoilla on valtava tivolialue, joka viihdyttää niin nuoria kuin vanhojakin koko joulukuun ajan. Naapurissa asuvia tivoli ei kuitenkaan niin viihdytä ja naapurissa 16. kerroksessa asuva kollegamme onkin sanonut joulukuun olevan täyttä piinaa, kun kaikki illat saa kuunnella tivolialueelta kantautuvaa kiljuntaa iltakymmenen saakka.


Tungosta Alexan tivolilla

Melkoisen hurja laite tivolissa

Meistä Alexan tivoli oli sangen vinha paikka sillä tarjolla on hieman rajumpiakin laitteita. On esimerkiksi ketjujen päässä killuvaa karusellia noin 40 metrin korkeudessa, maailman suurimmaksi väitettävää mobiilia maailmanpyörää sekä monenlaista rajua kieputinta. Itse en ole huvipuistolaitteiden ja kieputtimien perään, joten skippaan ne suosiolla, mutta tivolialueella on silti mukava vierailla hurjapäisiä ihmisiä katsomassa.

Tungos alueella on kuitenkin melkein aina valtava, sillä kyseessä on selkeästi kaupungin suurimmasta joulumarkkinativolista erittäin keskeisellä paikalla. Varsinkin ilta-aikaan tivolialueella on melkein mahdotonta liikkua, mutta juuri silloin tivolin miljoonat valot ovat kaikkein näyttävimmillään. Lehtijuttujen mukaan tungoksen keskellä liikkuu myös taskuvarkaita, joten erityisesti Alexan tivolilla kannattaa pitää huoli lompakostaan (kuten tietysti kaikkialla muuallakin).

Yli 60-metrinen maailmanpyörä

Toinen vieraistamme sekä Niina kokeilivat myös tivolin valtaisaa maailmanpyörää sekä yhtä rajun näköistä kieputinta. Jälkimmäisen kieputuksen jälkeen kummatkin olivat hetken aikaa sangen hiljaista kaveria, mutta kuitenkin yhtä hymyä!

Tivolin kieputtimia maailmanpyörästä nähtynä

Tällainen oli sangen perusteellinen joulumarkkinakatsauksemme tämän vuoden joulumarkkinoihin täällä Berliinissä. Toki vierailulistastamme jäi uupumaan vielä monta merkittävää joulumarkkinaa, merkittävimpinä Opernpalaistin, Gendarmenmarktin sekä Länsi-Berliinin markkinat. Näillä olemme kuitenkin vierailleet aiempina vuosina ja tulemme varmasti vierailemaan myös tulevina vuosina, joten niistä enemmä jossain toisessa kirjoituksessa.

Perusteellinen opas Berliinin joulumarkkinoille löytyy nykyisin täältä.

(Yhteensä 518 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.