Hackesches Quartier

Berliinissä rakennetaan paljon ja kiintoisia projekteja on jatkuvasti käynnissä. Yksi sangen kiintoisa oli tässä aivan lähistöllämme kuukausi sitten valmistunut Hackesches Quartier, joka on kokonaan uusi kortteli Mitten alueelle. Sodan jälkeen joutomaatonttina sekä parkkipaikkana toimineella tontilla aloitettiin työt uuden toimisto- ja ajanvietetiloja yhdistävän kaksiosaisen korttelin parissa vuonna 2008. Valmista piti tulla jo tämän vuoden alkutalvesta, mutta vuoden 2009 ankara talvi haittasi valutöitä siinä määrin, että kortteli avautui kokonaisuudessaan vasta huhtikuussa.

Työmaa kesällä 2009

Uusi kortteli sijoittuu sangen keskeiselle paikalle Hackescher Marktin trendikkään alueen sekä Mitten päänähtävyyksien välille, joten sen kautta on sinällään sangen luontaista kulkea Hackescher Marktille mennessään. Korttelin luona sijaitsee yksi Berliinin vilkkaimpia raitiovaunupysäkkejä, josta lähtevät syvälle Itä-Berliiniin kulkevat linjat M4, M5 ja M6:kin. Itse kuljemme korttelin vierestä joka päivä töihin M6:lla, joten projektin etenemistä on tullut seurattua rakennusaikana.

Uusi hotelli ja leipomo

Ilmassa oli pienesti kiinnostusta siitä, mitä valmiiseen kortteliin lopulta sijoittuisi, mutta lopputulos oli pieni pettymys. Maantason liiketiloihin on muuttanut muutaman toimiston sekä hotellin lisäksi muutama kahvila, ravintola, leipomo sekä apteekki. Viimeeksi mainittu on sentään kätevä lisä, ollen kotimatkamme varrella. Kortteliin olisi toivonut ruokakauppaa, sillä se olisi ollut erittäin kätevästi kotimatkan varrella. Suurkaupungissa oppii kaiketi liian hyvälle, sillä korttelia lähimmät ruokakaupat sijaitsevat vain 200m päässä, minkä lisäksi aivan työpaikkamme luona sijaitsee peräti kaksi ruokakauppaa. Mutta silti kauppa tällä paikalla olisi ollut mainittuja kätevämpi laiskoille kaupunkilaisille.

Käytävä läpi korttelin

Mitä korttelia on ehtinyt viime viikkoina seurata, eivät ihmiset näytä vielä täysin löytäneet sitä. Läpikulkuliikenne lisääntyy kyllä jatkuvasti, mutta on silti pientä itse Hackescher Marktin ihmisvirtoihin verrattuna. Saapa nähdä miten eloisa korttelista sekä sen edustalle rakennetusta pienestä Litfass Platzin aukiosta saadaan.

Uusi Litfass Platzin aukio

Mitä tulee korttelin arkkitehtuuriin, niin se yhdistää sangen monenlaisia tyylejä iloisen sekaisinn. Punertava tiilirakennus sekä kaareva harmaa rakennus ovat selvästi hienoimmat, mutta omasta mielestäni korttelin muutkin rakennukset ovat ihan mukiinmeneviä. Hyvin perus-arkkitehtuuria, mikä sopii paikalleen kahden valtavan DDR:n asuintalon juurelle ihan passelisti. Ei riitele, mutta ei prameilekkaan.

Kaareva päätyrakennus

Projektin ehdottomasti paras puoli on kuitenkin se, miten se poisti kaupungin keskustasta jälleen yhden joutomaatontin. Paikoin sangen harvaan rakennettu itäinen kaupunki sai täten jälleen hyvää täydennystä. Alla on vielä hieno timelapse, jonka aivan projektin vierellä asuva berliiniläinen on kuvannut.

(Yhteensä 164 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.