Kulta-automaatti

Kullan hinta on noussut viime vuosina huippuunsa, kun sijoittajat ovat siirtäneet varojaan heiluvilta osakemarkkinoilta perinteisesti turvallisena pidettyihin arvometalleihin. Tämä on merkinnyt hyviä aikoja muun muassa saksalaiselle TG Gold-Super-Markt yritykselle, joka myy kultaa kauppakeskuksissa, luksushotelleissa ja lentokentillä sijaitsevien GOLD to Go nimisten automaattiensa kautta. Ensimmäinen testilaite avattiin Frankfurtin lentokentällä vuonna 2009, mutta tunnetuksi nämä kulta-automaatit tulivat vasta vuoden 2010 keväällä, kun ensimmäinen laite avautui Abu Dhabissa sijaitsevan luksushotellin tiloissa. Yhtiöllä on automaatteja tätä nykyä 32 kappaletta, joista seitsemän Arabiemiraateissa ja peräti 21 Saksassa. Yksi automaatti löytyy myös Berliinistä, Friedrichstraßen hienosto-ostoskadulla sijaitsevan ranskalaisen Galeries Lafayette -tavaratalon tiloissa.

Kulta-automaatti

Satuin eilen kävelemään Galeries Lafayetten ohitse ja poikkesin samalla katsomaan tuota automaattia. Kulta-automaatti on löytynyt tavaratalon tiloista vuoden 2010 lokakuusta saakka, mutta sitä on hieman hankala löytää tavaratalon sisältä. Automaatti sijaitsee kakkoskerroksen vaateosastolla, rullaportaiden läheisellä seinustalla. Päältä lehtikultainen automaatti on pomminkestävä, mikä lienee tarpeen, sillä sen sisältämä kulta on helposti lähemmäs sadantuhannen arvoista. Laitteesta voi ostaa käteisellä ja luottokortilla pieniä 10-250 grammaisia kultalaattoja, joiden hinta tänäisellä kurssilla vaihtelee 389 ja 9640 euron välillä (yksi gramma on päivän kurssilla 38,59 euron arvoinen). Ostoksien määrä on rajoitettu kolmeen päivässä rahanpesun estämiseksi, minkä lisäksi suuremmat ostokset vaativat ostajan passin skannausta. Ostoksella on kymmenen päivän palautustakuu.

Laitteen simppelin käyttöliittymä

En ostanut itse kultaa, mutta olihan tuollainen laite hauska nähdä livenä. Kullan ostaminen on tehty hyvin helpoksi automaatin kautta, mutta samaan aikaan ei voi välttyä miettimättä millaisen huolen helposti tuhansienkin eurojen arvoisen kultalaatan kotiinkuljettaminen aiheuttaakaan. Uskoisinkin, että laite onkin tehty enemmänkin tavallisille tallaajille, jotka voivat ostaa siitä vaivattomast pieniä kultalaattojai muistoksi taikka lahjaksi. Siihen tarkoitukseen automaatti vaikuttikin erittäin pätevältä.

Kulta-automaatin esittelyvideo

(Yhteensä 752 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Kulta-automaatti”

 1. Satuitko kattomaan monenko karaatin kultaa se myytävä kulta oli? Jos se oli 24 karaatin niin sitten tuo hinta kuulostaa jopa halvalta. Kun kattoo mitä kullasta maksetaan 24 karaatin osalta (näkee esim täältä: http://www.myykultasi.fi/kullan-hintavertailu/) niin se pyörii tuolla 42 euron paikkeilla grammalta. Eli jos ero ois ollu tosiaan noin kova ja tuolta varmasti sais aitoa ja puhdasta kultaa, niin aivan hetkessä nettois hirveät summat. Tietysti jos lähtee hieman isommin ostamaan esim kilon kerralla tarvitsee lähes 40 000 käteistä. Vähän myös riski tuoda kulettaa sellaista määrää kultaa mukana. Toinen juttu sitten on saisko sitä edes rajan yli tuotua. Käteistäkään rahaahan ei saa viedä maasta toiseen määräänsä enempää.

   
  1. En muista tuollaista yksityiskohtaa, mutta eiköhän tuolta palvelun sivuilta käy ilmi.

   Veikkaan kyllä että suuren kultamäärän kuljettaminen Saksan ja Suomen välillä on erittäin hankalaa, jollei sitten meinaa autolla ”salakuljettaa”. Suuren määrän ostoon tällainen automaatti nyt ei edes sovikaan ja siihen tarkoitukseen Saksassa on työnantajasi kaltaisia yrityksiä pilvin pimein. En tiedä olisiko kulta sitten halvempaa, tuskin.

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.