Maratonin maailmanennätys meni uusiksi

Tänään juostiin 38. kerran Berliinin vuotuinen maraton. Tapahtuma oli tänäkin vuonna loppuunmyyty ja maratonreitille oli ilmoittautunut 40 963 juoksijaa, jotka edustivat 125:tä kansallisuutta. Kun mukaan lasketaan viikonlopun muihin juoksutapahtumiin osallistujat, nousee tapahtumaan osallistuvien määrä yli 70 000:nen. Katsojia sunnuntaiaamupäivällä juostavaan maratoniin odotettiin tänäkin vuonna noin miljoona.

Koko Berliinin keskusta-alue on maratonviikonloppuna suljettu, sillä pitkin kaupunkia mutkitteleva reitti ei mahdollista kulkemista autolla kaupungin keskustaan tai sieltä ulos. Raitiovaunut eivät kulje, joten ainoat kulkupelit viikonlopun aikana ovat omat jalat, polkupyörä tai sitten S- ja U-Bahn. Me asumme niin keskustassa, että maratonreitti sulkee meidät kokonaan sisäänsä. Tässä on se hyvä puoli, että maratonia on helppo lähteä katsomaan. Puolen kilometrin säteellä asunnostamme löytyvät niin 11 kilometrin kohta Alexanderplatzilla, kuin 40 kilometrin kohta lähellä Gendarmenmarktia.

Maratonreitti 2011

Kuten edellisinäkin vuosina, satuimme myös tänä vuonna heräämään hieman ennen aamuyhdeksää. Niinpä ehdimme avaamaan television ja näkemään miten melkein 41 000 osallistujan joukko lähti matkaan Tiergartenin puiston halkaisevalta Straße des 17. Juni -kadulta. Televisiosta on hyvä seurata maratonin etenemistä ja juoksijoiden ollessa noin 20 kilometrin kohdalla, päätin lähteä katsomaan juoksijoita läheiselle 40km pisteelle. Keli oli upea ja lähikaduillamme oli hyvin tyhjää. Ilman autoja kaupungilla oli suorastaan mystisen hiljaista kävellä. Kävelin rivakasti reitin varrelle, jossa oli sielläkin vielä hiljaista. Olinkin sangen paljon etuajassa, sillä vasta kolme varttia myöhemmin maratonin kärki olisi tuolla kohdin. Niinpä kuvailin hetken ympäristön maisemia, sekä reitillä omaa suoritustaan painaneita rullatuolilla kilpailevia sekä ”käsipyöräilijöitä”.

Muita kisaajia

Miesten sarjassa Berliinin viime vuosien paras juoksija on ollut etiopialainen Haile Gebrselassie, joka voitti maratonin neljänä peräkkäisenä vuonna 2006-2009. Vuonna 2008 hän juoksi maratonin voimassaolevan maailmanennätyksen Berliinissä aikaan 2:03:59. Olin myös tuolloin reitin varrella samoilla noin 40km kohdilla ja otin videon siitä miten huikeaa vauhtia kaveri vielä tuossa vaiheessa juoksee. Viime vuonna Gebrselassie ei osallistunutkaan Berliinin maratoniin ja niinpä voiton vei toinen kovan luokan maratoonari, myöskin kenialainen, Patrick Makau. Tänä vuonna sekä Bebrselassie että Makau olivat ilmoittautuneet kisaan, joten maratonista odotettiin jännittävää.

Ja jännittävä kisasta tulikin. Ensimmäinen yllätys koettiin noin 27 kilometrin kohdalla, kun kisaa tuolloin hallinnut Gebrselassie joutui äkillisesti vetäytymään tien sivuun. Hän palasi vielä hetkeksi kisaan, mutta joutui pian keskeyttämään kisan kokonaan. Johtoon siirtyikin Makau, joka oli huippuvedossa. Berliinin tasainen maratonreitti mahdollistaa hyvien olosuhteiden vallitessa erittäin nopean suorituksen ja Makau painoikin täysillä loppuun saakka. Tuloksena maratonin voitto yli neljän minuutin erolla toiseksi tulleeseen Stephen Kwelio Chemlanyyn, joka lähti kisaan ”jäniksen” ominaisuudessa. Jäniksellä tarkoitetaan odotettua ennätysjuoksijaa (tässä Gebrselassie) puolimatkaan kirittäviä ja tämän edeltä tuulta halkovia (!) juoksijoita, jotka eivät yleensä juokse loppuun saakka. Huikeinta Makaun suorituksessa oli kuitenkin maaliintuloaika 2:03:08, joka on uusi 21 sekuntia parantunut maailmanennätys!

Makau lähestyy

Patrick Makau ja Stephen Kwelio Chemlany

Naisten kilpailun voitti kenialainen Florence Kiplagat perässään saksalainen Irina Mikitenko ja britti Paula Radcliffe. Radcliffen kohdalla kiintoisa tieto on, että tämä synnytti pojan tasan vuosi sitten, joten menestyksekäs palaaminen kilpakentille on ollut todella nopeaa.

Florence Kiplagat ja Paula Radcliffe

Kuten aina, tunnelma maratonreitin varrella oli loistava sambabändien soittaessa ja yleisön taputtaessa sekä pyörittäessä ”säksättimiään”. Tunnelma oli rento, mutta kunnollisten kuvien saaminen kärkijuoksijoista oli jälleen erittäin vaikeaa. Sitä on vain vaikea uskoa miten lujaa nämä juoksevat aivan maratonin lopussakin. Onnistuin silti nappaamaan pikaiset kuvat niin miesten kuin naistenkin kisan voittaneista.

Sambaorkesterit tunnelmaa luomassa

Tätä kirjoittaessa viimeisiä maaliintulijoita vielä odotellaan, sillä aikaa maaliin saapumiselle on yhteensä 6 tuntia ja 15 minuuttia. Sen jälkeen alkaa tapahtuman purkaminen ja katujen avaaminen jälleen normaalille liikenteelle. Ennätysmaratoni on jälleen ohitse, mutta varmaa on että ensi vuonna on odotettavissa uusi taisto, sillä Gebrselassie hamuaa varmasti nyt rikottua ennätystään takaisin. Saa nähdä miten käy.

(Yhteensä 339 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.