Oberbaumbrücke

Menneenä perjantaina vei tiemme suomalaisen kaverin syntymäpäiville, joita juhlittiin suomalaisporukassa Kreuzbergissä sijaitsevassa Rio Grande ravintolassa. Oikeastaan merkkipäivästä oli ehtinyt kulua jo melkein kuukausi, mutta se toimi silti pätevänä verukkeena yhteiseen illanviettoon. Tämä uudehkon oloinen ravintola sijaitsee aivan Spreen rannalla, jonkinlaisessa vanhassa rantavarastossa aivan veden äärellä. Itse asiassa niin äärellä, että ravintolan yksistä ikkunoista näkyi suoraan vedenpinta. Ravintolan ruoka oli ihan hyvää ja paikalle pitää antaa pisteet hienosta sijainnista. Ravintolan terassilta voi nimittäin ihailla vieressä sijaitsevaa kaunista Oberbaumbrückeä.

Rio Granden alku- ja pääruokia

Nykyinen Oberbaumbrücken silta valmistui vuonna 1897 ja se korvasi paikalla aiemmin olleen puisen sillan vuodelta 1732. Uudesta sillasta rakennettiin näyttävä kaupunginportti, joka toimi osana Berliinin ytimen ympärillä kulkenutta tullimuuria. Lisäksi uusi silta paransi huomattavasti kulkuyhteyksiä itäpuolen Friedrichshainin ja länsipuolen Kreuzbergin pitäjien välillä. Berliinin metroa suunnitelleen Siemens & Halske yhtiön vaatimuksesta tälle 154-metriselle tiilestä muuratulle sillalle rakennettiin myös ylätaso, jolle sijoitettiin metroraiteet. Nykyinen U1-linja liikennöi edelleen sillan yli viereiseltä Warschauer Straßen asemalta aina länsikeskustassa Kurfürstendammilla sijaitsevalle Uhland Straßen asemalle saakka näitä samaisia raiteita pitkin.

Oberbaumbrücke 1900-luvun alussa

Berliinin tullimuuri

Sodassa vaurioitunut silta

Toisen maailmansodan viimeisinä hetkinä sillan keskimmäinen osa räjäytettiin natsien toimesta epätoivoisessa yrityksessä hidastaa puna-armeijan etenemistä. Sodan jälkeen silta korjattiin, mutta vuoden 1961 Berliinin jaon jälkeen sillan yli ei ollut enää asiaa. Tuolloin myös metroliikenne sillan yli katkaistiin täysin, kunnes se jälleenyhdistymisen jälkeen otettiin kunnostettuna käyttöön vuonna 1995.

Sillan kaksoistornit läheltää


Sillan yksityiskohtia

Silta on edelleen tärkeä idän ja lännen suuntaiselle liikenteelle ja sen yli kulkee noin 60 000 autoa päivittäin. Metron lisäksi sillan yli on ollut jo pitkään suunnitelma jatkaa M10-raitiolinjaa aina Hermannplatzille saakka, tosin näitä suunnitelmia ei olla toteuttamassa ihan lähivuosina. Suunnitelma on silti elossa ja sillan restauroinnin yhteydessä sen autokaistoille onkin sijoitettu ratikkaraiteet valmiiksi.

Oberbaumbrücken kaksitorninen silta on ehkä hieman heikommin tunnettu berliiniläinen nähtävyys, vaikka aivan lähettyvillä sijaitseva East Side Gallery johdattaakin turisteja sen äärelle. Silta on berliiniläisittäin tunnettu rakennelma, minkä lisäksi se on tunnetaan sillä aina syyskuussa järjestettävästä ruoka- ja vesisodasta nimeltä Berlin Gemüse- und Wasserschlacht. Tapahtumassa aina hieman kilpasilla olleet friedrichshainilaiset sekä kreuzbergiläiset ottavat mittaa toisistaan ja yrittävät valloittaa toisen puolen pilaantuneiden vihannesten, vesipyssyjen sekä styroksipamppujen avulla. Leikkimielinen tapahtuma on yleensä pysynyt leikin tasolla ja siitä löytyy Youtubesta hauskoja videoita.

Tapahtuma on saanut alkunsa vuonna 1996, kun kreuzbergiläiset tahtoivat valloittaa Itä-Kreuzbergiksi kutsumansa Friedrichshainin ja friedrichshainilaiset leikkisästi Ala-Friedrichshainiksi kutsumansa Kreuzbergin. Vaikka näiden alunperin omien pitäjien, sekä vuoden 1920 jälkeen Berliinin kaupunginosien, välillä on ollut aina kisaa, kuuluvat molemmat nykyisin tismalleen samaan Berliinin hallinnolliseen osaan ja niitä hallitaan yhdessä.

Oberbaumbrücke pimeällä

Näkymä sillalta keskustaan

Näkymä sillalta etelään

Oberbaumbrücke on matkan arvoinen ja hieno niin päivällä kuin yölläkin, kuten kuvat kertovat. Sillalle pääsee niin julkisilla kulkuneuvoilla, kuin Spreetä pitkin kulkevilla pidemmillä risteilyilläkin, jotka alittavat sillan matkallaan.

(Yhteensä 355 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.