Myrkkykurkut

Saksaa ja koko Keski-Eurooppaa on tällä viikolla huolestuttanut vakava ruokaepidemia, jonka aiheuttajaksi ovat paljastuneet Espanjasta tuodut vihannekset, lähinnä kurkut. Ensimmäisiä tietoja epidemiasta alkoi tulla alkuviikolla ja tähän mennessä sairaaloihin on joutunut jo yli 300 ihmistä. Suurin osa sairastapauksista on ollut Pohjois-Saksassa Hampurin ja Mecklenburg-Vorpommernin alueilla, mutta myös Berliinissä on ihmisiä joutunut sairaalahoitoon. Suurimmalle osalle on tähän mennessä riittänyt sairaalahoito, mutta yhdeksän ihmistä on myös kuollut EHEC-tyyppisen kolibakteerin aiheuttamaan oireyhtymään.

Kun epidemian syyksi paljastuivat Espanjassa saastuneella vedellä kastellut kurkut, vedettiin kaikki espanjalainen nopeasti kauppojen hyllyiltä. Eilen kurkut ja tomaatit oli jo korvattu saksalaisilla sekä muun muassa hollantilaisilla vastineilla. Vaikka saastuneet vihanneserät onkin jo vedetty kaupoista, ei voida vielä sanoa mikä epidemian lopullinen laajuus on. Oireiden ilmenemiseen menee 2-10 päivää, joten vasta ensi viikon lopulla viimeisetkin sairastuneet tiedetään.

Tilanne on kyllä erittäin harmillinen ja ei voi kuin kiittää onnea, ettei (kaiketi) ole sattunut syömään saastuneita vihanneksia. Puhdasta tuuria oli myös viime vuonna, kun pitkin Saksaa löytyi syöpää aiheuttavaa dioksiinia kananmunista. Tuolloinen tapaus oli vieläpä täysin tietoisesti tehty ja voi vain toivoa, että siitä seurasi kunnon sanktiot saastunutta eläinrehua toimittaneelle yritykselle. Samaa sopii toivoa myös tässä tapauksessa, tosin tapauksen satuttua Espanjan päässä ei voi olla varma seurauksista. Kaikkein harmillisinta asiassa on, ettei näihin epidemioihin voi yksittäinen ihminen paljon varautua, vaan ne väistetään melkeinpä tuurilla. Toivon mukaan tuuria siis piisaa.

(Yhteensä 167 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.