Paavi vierailulla

Vaikka Berliinissä käykin arvovaltaisia vieraita tämän tästä, on paavin vierailu hieman harvinaisempi tapahtuma missä vain Italian ulkopuolella. Paavi on vieraillut Berliinissä viimeeksi vuonna 1996 ja tuolloin kyseessä oli edesmennyt paavi Johannes Paavali II. Niinpä paavi Benedictus XVI:n eilen Berliinistä alkaneeseen Saksan kiertueeseen olikin ladattu paljon odotuksia ja kiinnostusta.

Paavi saapui aamupäivällä Alitalialta lainatulla lentokoneella Tegelin lentokentälle. Siellä häntä olivat vastassa niin Saksan liittopresidentti Christian Wulff, kuin liittokansleri Angela Merkelkin. Lentokentältä matka jatkui liittopresidentin virka-asunnolle Schloss Bellevuelle, joka sijaitsee Tiergartenin puistossa. Siellä liittopresidentti Wulff piti virallisen tervetuliaispuheen median edessä. Linnalta raskaasti vartioitu autosaattue siirtyi Berliinin katolilaisen akademian tiloihin Mitten alueelle, jossa paavi vietti Merkelin kanssa kahdenkeskisen juttutuokion. Keskustelujen jälkeen paavi myös lounasti akademian tiloissa.

Kyseinen akademia sijaitsee vain noin 300 metriä työpaikaltamme. Hieman uteliaina päätimme lounastaa eräässä jokaviikkoisessa ravintolassa, joka sijaitsee vain 100 metriä akademiasta. Matkalla ravintolalle lähiseudun kadut olivat täynnä poliiseja ja katoillakin näkyi virkavallan edustajia. Akademiaa lähimmät 100 metriä olivat täysin suljetut poliisirivistön toimesta. Kurkkasimme lounaan jälkeen aluetta, mutta paavi oli tuolloin jo siirtynyt sisätiloihin. Emme viitsineet odottaa paavin paluuta lounaalta, joten palasimme töihin.

     

Muutamia poliiseja paavin lounaspaikan luona

Lounaan jälkeen paavi siirtyi Bundestagin luokse, jossa hän piti ennakkoon odotetun puheen parlamentin edessä. Paavin puhuminen Bundestagissa oli osan kansanedustajista mielestä sopimatonta ja hieman alle puolet edustajista boikotoi puhetta jättämällä saapumatta paikalle. Minusta kyseessä on ylilyönnistä, sillä paavi on kuitenkin Vatikaanivaltion virallinen edustaja. Niin tai näin, vierailun ohessa Berliinin keskustassa järjestettiin myös muita paavin sekä katolilaisen kirkon vastaisia mielenosoituksia. Mielenosoitukset jäivät kuitenkin odotettua pienemmiksi ja sujuivat rauhallisesti.

Illan suurin ohjelmanumero oli paavin julkinen esiintyminen olympiastadionilla, jossa järjestettävään pyhään messuun odotettiin kymmeniätuhansia ihmisiä. Paikan päälle oli saatavilla ennakkoon ilmaisia lippuja, mutta ne loppuivat varauspalveluista kesken jo viikkoja aiemmin. Yhteensä olympiastadionin messuun kokoontui eilisiltana 61 000 ihmistä. Messun aluksi paavi kiersi stadionin kuuluisan papamobiilin kyydissä ja suukotti luokseen tuotuja vauvoja otsalle. Tämän jälkeen paavi piti puheen sekä lyhyen messun yleisölle.

Yöksi paavi vetäytyi apostolisen nuntiatuurin eli Vatikaanin suurlähetystön tiloihin. Hassu kuriositeetti on, että edustusto sijaitsee pienesti Berliinin Neuköllnin kaupunginosan puolella. Kyseinen kaupunginosa ei todellakaan edusta Berliinin arvokkainta aluetta, vaan on kaupungin köyhimpiä sekä ”vaarallisimpia” osia. Suuri osa asujaimistosta on ulkomaalaisia ja erityisesti turkkilaisia on valtavasti. Paavin ei kuitenkaan tarvinnut turvallisuudestaan huolestua, sillä vierailua turvasi noin 6000 poliisia. Kyseessä oli ykkösluokan poliisioperaatiosta, jollainen järjestetään ainoastaan paavin tai esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentin vierailun yhteydessä. Esimerkiksi Halosen vierailun vartiointi olisi huomattavasti kevyempi…

Turvatoimet olivat siis todella tiukat ja muun muassa paavin reitin varrella sijaitsevissa rakennuksissa asuvia ihmisiä kehoitettiin pitämään ikkunat kiinni ja pysymään poissa ikkunoista. Syynä oli huoli potentiaalisesta salamurhaajasta, minkä vuoksi kehoitus annettiin. Lisäksi kaikki autot ja polkupyörätkin oli siivottu katujen varsilta pommin mahdollisuuden vuoksi sivummalle. Paavin kulloisenkin sijainnin lähistöllä liikkuessa, tuli ihmisillä olla mukanaan henkilöllisyystodistus taikka joutuivat muuten odottamaan paavin siirtymistä seuraavaan paikkaan. Melkoinen operaatio siis, mutta niiden ansiosta kaikki sujuikin erittäin hyvin ja paavi pääsi jatkamaan matkaansa tänään aamulla Erfurtiin. Sieltä matka jatkuu vielä Freiburgiin, josta paavi palaa sunnuntaina kotiinsa Vatikaaniin.

Hieman harmittaa ettemme paavia nähneet, mutta eiköhän tuohon vielä tilaisuus siunaannu. Vaikka katolilaisen kirkon politiikasta voikin olla monta mieltä, ei käy kieltäminen, että paavi on sen verran korkean statuksen vieras, että hänet olisi jo pelkästään sen takia kiintoisaa nähdä. Jos ei Berliinissä, niin kenties Roomassa. Viime reissullammehan luulimme jo hetken näkevämme paavin Pietarinkirkossa vierailessamme, mutta tuolloinkaan ei käynyt tuuri. Ehkä ensi kerralla, kenties.

(Yhteensä 135 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.