Ensikosketus Surfaceen

Microsoft julkaisi viime viikon perjantaina paljon odotetun Windows 8 käyttöjärjestelmänsä ja samalla myyntiin tuli myös yhtiön ensimmäinen tablettitietokone, Surface. Kummatkin näistä ovat kiehtoneet minua jo tovin, sillä olen harkinnut ostavani ensimmäisen tablettini juuri Windows 8 -alustalla. Surface on kerännyt ainakin etukäteen paljon kiinnostusta, vaikka julkaisun jälkeen ilmaantuneet arviot olivatkin hieman vaihtelevia. Silti ei voi kiistää, että tylsästä iPadista ja kymmenistä Android tableteista edukseen eroava Surface on varmaan tämän hetken kiinnostavin uutuus markkinoilla.

Surface on nyt myynnissä Microsoftin virallisilla sivuilla, joka helpoin reitti laitteen ostamiseen, sillä sitä ei myydä yhdessäkään perinteisessä kaupassa. Microsoftin taktiikka onkin myydä tätä referenssilaitteeksi mainostettua tablettia vain verkossa, sekä erityisten Microsoft Shoppien kautta. Näitä pieniä ”kauppakioskeja” on avattu loppuvuoden sesongin ajaksi Pohjois-Amerikan suurimpiin kaupunkeihin ja myös Vancouveriin avautui viime perjantaina kaksi Microsoftin kauppaa.

Ensimmäinen kaupoista sijaitsee Vancouverissa Oakridge Centren ostoskeskuksessa ja toinen provinssin suurimmassa kauppakeskuksessa Metropoliksessa, Burnabyn Metrotownissa. Itse asiassa Metrotownin kauppa sijaitsee prikulleen samalla paikalla kuin Samsung Store, josta kerroin heinäkuussa. Koska sijainti on lähellä työpaikkaamme, päätimme käydä eilen torstaina lounaalla katsastamassa miltä Surface oikein näyttää ja tuntuu omissa käsissä.

Näppärä Surface

Microsoft Store on tosiaankin pieni kioskimainen myyntitiski kauppakeskuksen käytävällä, toisin kuin Samsung Store, joka on pysyvä liike kauppakeskuksessa. Kiinnostusta uutuutta kohtaan tuntuu olevan, sillä ainakin torstaina esillä olleille noin kymmenelle koneelle oli jatkuvasti jonoa. Ja kauppakin tuntui käyvän, sillä luottokorttia höylättiin aina välillä ja Surfaceja katosi ihmisten ostoskasseihin.

Ensivaikutelma Surfacesta on korkealaatuinen ja varsinkin näyttö on kirkas ja terävä katsoa. Laite painaa jonkin verran, mutta sitä on silti miellyttävä pitää kädessä. Laitteen koko on omaa makuuni sopiva ja materiaalit tuntuvat laadukkailta. Tabletin seisomaan asettava taustatuki toimii hyvin, mutta on vähän kenkkua, ettei sen kulmaa voi säätää. Lisäksi tuen alareuna on vähän terävän oloinen, joten se voi naarmuttaa joitain pöytäpintoja. Tästä huolimatta itse tabletti vaikuttaa rakenteeltaan hyvältä.

Kätevä kickstand

Surfacen coolein ominaisuus on siihen saatavilla oleva näppäimistön ja suojakuoren yhdistelmä. Saatavilla on kaksi versiota, joista ”seksikkäämpi” on hyvin ohuilla kohonäppäimillä varustettu näppäimistö, josta Microsoft käyttää nimitystä Touch Cover. Valitettavasti näppäimistö tarjoaa hyvin pienen tuntuman kirjoittamiseen ja ainakin lyhyellä kokeilulla tuntui, että homma oli puhtaasti herran haltuun. Näppäimistö näyttäisi kuitenkin rekisteröivän painallukset sormenpäitä paremmin ja täysin oikein, ja niinpä sen käyttöön varmastikin tottuisi. Parempi versio ainakin itselleni lienee pienet fyysiset kohonäppäimet omaava Type Cover, jota en valitettavasti päässyt jonosta johtuen kokeilemaan.

On kuitenkin hyvä, että tarjolla on vaihtoehtoja, sillä kumpikin versio miellyttäneen eri ihmisiä. Erittäin coolia molemmissa näppäimistöissä on miten ne kiinnittyvät Surfaceen magneettisesti kuin itsestään. Liitäntä tuntuu samaan aikaan sekä toimivalta, että tarpeeksi tukevalta, eikä lerpu mitenkään.

Touch Cover ja Type Cover

Kolmas kiintoisa asia on tietenkin itse uusi käyttöjärjestelmä. Surfacen mukana toimitetaan tällä hetkellä Windows RT, joka on tableteille optimoitu versio Windows 8:sta. Suurin ero näiden kahden välillä on käyttäjän näkymättömissä, sillä Windows RT:hen ei voi asentaa eikä sillä voi ajaa muita kuin Microsoft Marketplacesta ladattuja tai ostettuja applikaatiota. Hieman myöhemmin myyntiin tuleva Windows 8 Pro versio tukee puolestaan kaikkia ohjelmia, jotka toimivat Windows 7:ssakin. Ero ei ole näkyvä, mutta se on kuitenkin merkittävä ja itse tulenkin odottamaan Windows 8 Pro -versiota.

Vaikka taustalla RT ja Windows 8 toimivatkin eri tavalla, on käyttöliittymän käyttäjälle näkyvä osuus identtinen. Uusi kosketukselle optimoitu Windows 8 näyttää tuoreelta ja on Windows Phone -puhelimia käyttäneelle tutuhko lookiltaan. Silti uudessa Windowsissa on ainakin jonkinmoinen oppimiskynnys. Uskon että tabletilla uusi kosketukselle optimoitu käyttöliittymä on omiaan, mutta tavallisella pöytäkoneella tai läppärillä perinteinen Desktop-näkymä on edelleen se käytännöllisin. Sekin Windows 8:sta löytyy ja se on hyvin pitkälti Windows 7:n näköinen.

Kokonaisuutena kymmenen minuutin kokeiluni jätti koko laitteesta positiivisen kuvan. Aion kyllä vielä katsoa muidenkin valmistajien Windows 8 -tarjonnan, mutta Surface vaikutti laadukkaalta tuotteelta. Kunhan vielä valtavaksi paisuva Windows 8 -ekosysteemi lähtee ensi vuonna kunnolla käyntiin, on tarjolla varmasti vähintäänkin riittävästi sisältöä kummallekin versiolle. Ja mikä parasta, tuo sisältö toimii puhelimella, tabletilla sekä pöytäkoneella, mikä on iso askel nykyisestä sangen hajanaisesta systeemistä.

Ja mainittakoon vielä, että tämä blogini näytti Surfacen näytöllä erittäin hyvältä! Windows 8:n mukana tuleva Internet Explorer 10 -selain tukee HTML5-standardia, jolla tämä WordPress teema on kehitetty. Pitäisikin varmaan lätkäistä joku ”Best viewed with Microsoft Surface” leima jonnekin kulmaan…

(Yhteensä 128 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Ensikosketus Surfaceen”

  1. Niina sitten otti ja osti joulun jälkeen itselleen uuden Surface 2:sen. Kyseessä on ensimmäisestä tabletista kodissamme ja onhan tuo hauska viihdelaite. Oikeastaan vielä ei ole löytynyt mitään pahaa sanottavaa, vaan laitteella voi tehdä monenlaisia asioita. Appiksiakin löytyy niin paljon, kuin vain jaksaa latailla.

    Koska laitteen käyttö on mennyt sittemmin jatkuvaksi vuorotteluksi, pitäneekin tässä jossain välissä harkita oman hankkimista. 8)

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.