Korkeuksiin kurkottava Metrotown

Noin Tampereen kokoinen 223 000 asukkaan Burnaby on Vancouverin itäinen naapuri ja yksi metropolialueen esikaupungeista. Sijainti Vancouverin kyljessä on tehnyt Burnabystä liikenteellisesti houkuttelevan asuinalueen, sillä kaupunkia halkoo kaksi kaikkiaan kolmesta nykyisestä Skytrain-linjasta. Myös rakenteilla oleva neljäs Evergreen Line nimellä tunnettu linja tulee valmistuttuaan kulkemaan kaupungin kautta.

Burnaby on sangen hajautunut kaupunki, eikä sillä ole vain yhtä keskustaa. Merkittäviä asutuskeskittymiä on yhteensä neljä; Brentwood, Metrotown, Lougheed ja Edmonds. Näistä Metrotown on nykyisin kaikkein merkittävin, tosin Brentwoodin tulevaisuuden suunnitelmat tulevat varmasti haastamaan Metrotownin Burnabyn tämän hetkisenä de-facto keskustana.

Metrotownin alueen kehitys sai alkunsa 60-luvulla, kun Burnabyn kaupunkisuunnittelijat alkoivat visioida uudenaikaisia kyläkeskuksia (metro town) vastavetona autoilun varaan perustuville alati laajentuville omakotitalolähiöille. Visio oli asuttaa liikenteellisesti keskeiselle paikalle runsaasti ihmisiä, sijoittaa sinne työpaikkoja ja tarjota alueella hyvät ostosmahdollisuudet. Vaikka samoja periaatteita sovellettiinkin kaikkiin mainittuihin kyläkeskuksiin, otti suunnitelma kunnolla tuulta purjeisiinsa erityisesti Metrotownin alueella.

Kehitys oli hidasta vielä 70-luvulla, mutta 80-luvulla alueelle alkoi toden teolla nousta asuintorneja. Vuonna 1985 Skytrain saapui Metrotowniin ja seuraavana vuonna avautui uusi ostoskeskus aivan Skytrain-aseman viereen. Pian alueelle alkoi ilmestymään muitakin ostoskeskuksia, joista osa yhdistyi muodostamaan nykyisen Metropolis at Metrotown -ostoskeskuksen. 165 000 neliömetrin kokoinen jättimäinen ostoskeskus on  Kanadan toiseksi suurin (suurin on West Edmonton Mall) ja siellä vierailee vuosittain noin 25 miljoonaa asiakasta. Liikkeitä ostoskeskuksessa on noin 450 ja parkkipaikkoja 8800. Kaksikerroksinen parkkitalo ostoskeskuksen alla onkin helppo paikka hukata autonsa automeren keskelle. Metropoliksen lisäksi Metrotownin alueella sijaitsee myös muita ostoskeskuksia, joista merkittävin on vuonna 2000 valmistunut Crystal Mall.

Metropoliksen yksi sisäänkäynneistä ja valtava parkkihalli

Ylikäytävä ostoskeskuksen luona

Sijainti 15 minuutin Skytrain-matkan päässä Vancouverin keskustasta sekä alueen loistavat ostosmahdollisuudet ovat tehneet Metrotownista hyvin houkuttelevan asuinalueen, mikä näkyy alueella käynnissä olevissa rakennushankkeissa. Vaikka suuria hankkeita onkin menossa kaikkialla Vancouverin metropolialueella (ja itse Vancouverissa), ovat Metrotowniin tällä hetkellä nousevat tornit ja pilvenpiirtäjät haastamassa koollaan jopa Vancouverin keskustaa. Uudisrakennuksista tulee aukeamaan myös poikkeuksellisen upeita maisemia ympäröiville alueille sekä vuorille, sillä Metrotown sijaitsee Fraser Riverin pohjoispuolisella kumpareella, noin 100 metriä merenpinnan yläpuolella.

Suurin projekti on juuri käynnistynyt Station Square, jossa aivan ostoskeskuksen viereen valmistuu yhteensä viisi 35-57 kerroksista tornia. Tornien tieltä on raivattu koko kevään suurta parkkihallia, joka näkyi vielä viime vuonna vastapäisen Hiltonin ikkunasta, yöpyessäni siellä ensimmäisellä Vancouverin vierailullani.

Jättimäinen Station Square -kompleksi

Jo purettu vanha parkkitalo keväällä 2012

Ensimmäisen tornin kuoppa toukokuussa 2013

Jättimäinen työmaa-alue viime viikonloppuna

Aivan näiden lähelle, Willingdon Avenuen ja Kingswayn risteykseen, on tällä hetkellä nousemassa Sovereign nimellä kulkeva 45-kerroksinen ja 156-metrinen asuinpilvenpiirtäjä, josta tulee joksikin aikaa koko Metrotownin kruunu. Lähelle lähtee pian nousemaan myös uusi 37-kerroksinen Modello nimellä kulkeva projekti.

156-metrinen Sovereign

Vielä matala Sovereign toukokuussa

Sovereign elokuussa ja osana silhuettia

Urbaani käytävä suburbiassa

Modello havainnekuva

Skytrain-aseman vierellä on paraikaa rakenteilla peräti kolme asuintornia, joiden koko on 33-46 kerrosta. Näistä korkein on 141-metrinen Metroplace, joka on jo kohonnut sangen korkealle, viereisten Silverin ja Modan ollessa vielä maantasolla.

141-metrinen Metroplace

Metroplace puolimatkassa toukokuussa

Työmaa elokuussa ja silhuetin osana

Silver havainnekuva

Silver rakenteilla Metroplacen vierellä

Lähettyville nouseva Moda

Näiden naapuriin valmistuu myös paraikaa Metrotower III nimellä tunnettu 25-kerroksinen ja 109-metrinen lasinen toimistotorni, joka tuo valmistuessaan alueelle lisää työpaikkoja ja monipuolistaa alueen tarjontaa. Rakennuksen ulkopinta tulee olemaan kaunista heijastavaa lasia. 8)


Peililasinen Metrotower III -toimistotorni

Hieman idämpänä löytyy vielä kaksi suurempaa asuinprojektia, joista 37-kerroksinen Chancellor on sangen sutjakka muuttovalmis asuintorni. Tien toiselle puolelle tehdään paraikaa perustoja 40-kerroksiselle The MET nimiselle tornille.


37-kerroksinen Chancellor

Tien toiselle puolelle valmistuva The MET

Alueella on siis käynnissä korkeita torniprojekteja saman verran kuin Helsingin visioissa on rakentaa seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Eivätkä suunnitelmat edes pääty tähän, sillä vastikään julkistettiin alustavia tietoja uudesta peräti miljardin dollarin megaprojektista Kingswayn varteen. ❗ Siinä nykyisille parkkipaikoille voisi nousta jopa seitsemän uutta pilvenpiirtäjää, lisäten entisestään Metrotownin jo nykyisin hulppeaan silhuettiin.


Metrotownin huikea silhuetti elokuussa 2013

Vaikka Metrotown osoittaakin erittäin positiivisia kehittymisen merkkejä, ei se tule kuitenkaan uhmaamaan Vancouverin Downtownia metropolialueen merkittävimpänä keskustana. Kuitenkin Metrotownista sekä monista alueen muista kaupunkikeskustoista rakentuu jatkuvasti osa yhä eheämpää metropoliverkostoa, joka tukeutuu vahvasti raideliikenteeseen. Tämän vuoksi Metrotownin kehittyminen onkin pelkästään positiivinen asia, sen hajauttaessa ainakin pienesti liikennettä tällä voimakkaasti kasvavalla metropolialueella. 💡

(Yhteensä 378 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.