Valoa pimeyteen

Talvi on pohjoisella pallonpuoliskolla pimeää aikaa ja tämän tietävät kaikki suomalaiset. Ero päivän pituudessa kesällä ja talvella on huikea, kuten tämä video hyvin havainnollistaa. Vancouver sijaitsee Suomea 10 leveysastetta etelämpänä, noin eteläisen Saksan tasalla, mutta myös täällä talvi on pimeää aikaa. Vaikka suurkaupungissa ei olekaan koskaan täysin pimeää, tekee pilvinen ja länsirannikolla usein niin sateinen keli kuitenkin päivistä synkeitä. Jatkuva pimeys masentaa ja sen keskellä on vaikeampaa herätä aamuisin. Onneksi tähänkin on nykyisin tarjolla ratkaisu, sillä markkinoilla on ollut jo muutaman vuoden ajan erilaisia kirkasvalolamppuja sekä herätysvalaisimia.

Yksi alan edelläkävijöistä on hollantilainen Philips, jolla on ollut laaja tuotekatras erilaisia valaisimia jo vuosia. Koska kuulumme Niinan kanssa ihmisryhmään jolle pimeään aikaan herääminen on vaikeaa, on meitä kiinnostanut jo pitkään kokeilla tällaista herätysvalaisinta. Niinpä siirryimme syksyllä sanoista tekoihin ja ostimme makuuhuoneeseemme Philips HF3520 mallimerkintää kantavan herätysvalaisimen.

HF3520 on uusi malli, jonka muotoilu on sangen modernia. Valaisin näyttää hyvältä, mutta muoto tekee siitä hieman kiikkerän. Valaisimen tärkein toiminto on tietenkin sen värillinen auringonnoususimulaatio. Puoli tuntia ennen asetettua herätysaikaa valaisin alkaa hiljalleen valaistumaan. Valaistuminen alkaa punaisesta ”auringonnoususta”, päätyen kirkkaan valkoiseen ”päivänvaloon”. Valaistuminen on toteutettu täysin portaattomasti, eikä sävyjen vaihtumista pysty silmin havaitsemaan. Valo on sävyltään lämmintä, vaikka valaisimen valonlähteenä toimivatkin LED:it.


Aamu sarastaa

Asetettuun herätysaikaan valaisimen voi asettaa soittaamaan jonkin viidestä herästysäänestä, joita ovat lintujen liverrys, meren kohina, käen kukunta, panhuilun hento ääni tai herätyskellon piipitys. Myös laitteen sisäänrakennetun radion voi asettaa käynnistymään hiljalleen voimistuvalla äänenvoimakkuudella. Herätysäänen saa sammumaan valaisinta hennosti näpäyttämällä. Näpäytyksen on syytä olla hento, sillä muuten valaisimen voi helpohkosti pudottaa yöpöydältä.

Iltaisin valaisinta voi käyttää toiseen suuntaan eli nukahtamisen helpottamiseksi. ”Auringonlaskutilassa” valaisin hiljalleen himmenee aina punertavaksi möllykäksi saakka ennen sammumistaan kokonaan. Jälleen kerran siirtymä eri sävyjen välillä on täysin portaaton aina täysin pimeään saakka.

Valaisin sivulta ja takaa

Parin kuukauden kokeilun perusteella valaisin toimii luvatun kaltaisesti. Meidän kohdallamme valaisin on ehkä hieman helpottanut heräämistä, mutta sen kanssakin joinain aamuina on vaikea päästä sängystä. Ongelmana on, että kirkkaimmillaankin kohtuullisen pienikokoinen valaisin ei ole ihan niin kirkas, että se riittäisi valaisemaan täysin suurta makuuhuonetta. Sängyn toisella laidalla nukkuvaa yksittäinen lamppu ei riitä aina herättämään ja sen vieressä nukkuvakin saattaa jättää sen huomiotta, jos nukkuu selkä lamppuun päin. Meidän makuuhuoneessamme ei myöskään ole koskaan täysin pimeää, sillä lattiasta kattoon yltävistä suurista ikkunoista tulee huoneeseen alapuolellamme levittäytyvän kaupungin valoa läpi yön. Koska kaupunki on aina valaistu, on valaisimen tuottama valo sen verran pientä, ettei se aina riitä herättämään.

Asiaa voisi tietenkin paikata hankkimalla sängyn toiselle puolelle toinen herätysvalaisin. Veikkaan että yksi HF3520:kin toimii paremmin, jos makuuhuoneessa on yön aikana täysin pimeää. Myös valaisinta voimistavat vaaleat seinäpinnat auttavat asiaan. Pelkän herätyksen lisäksi valaisimen pitäisi herättää uuteen päivään myös normaalia virkeämpänä, koska herääminen on tapahtunut pehmeästi. Parin kuukauden kokemuksemme mukaan tässä on keskimäärin jonkin verran perää.

Kaiken kaikkiaan Philips HF3520 on hyvä laite ja tekee mitä lupaa. Hieman makuuhuoneen järjestyksestä sekä yövalaistuksesta riippuen se tekee heräämisestä ja nukahtamisesta hieman helpompaa, mutta mikään ihmelaite se ei ole. Lukuvalona sekä perus kelloradiona valaisin toimii hyvin, minkä vuoksi se on ollut meistä hintansa väärti. Laitetta voi siis suositella pienellä hintavarauksella ihmisille, joille talven pimeys teettää haasteita aamuisin.

(Yhteensä 346 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Valoa pimeyteen”

  1. Kirkasvalo on ollut käytössä nyt kaksi talvea ja on pakko sanoa, että sen valoon on kyllä miellyttävä herätä. Valaistuminen kestää puolisen tuntia ja siihen herää pehmeästi yleensä sen loppuvaiheessa, varsinkin jos radio käynnistyy samalla.

    Valosta huolimattakin pimeällä talvikaudella on vaikea nousta sängystä, mutta sanoisin sen olevan vieläkin vaikeampaa ilman tällaista valoa, joten voin kyllä lämpimästi suositella tuotetta muillekin aamuvirkuille. 🙂

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.