Ensimmäinen maanjäristyksemme

Mannerlaatat ovat olleet viime kuukausina rauhattomina täällä länsirannikolla. Pieniä ja huomaamattomaksi jääviä maanjäristyksiä on alueella ollut aina, mutta lokakuussa sattunut Kanadan mittaushistorian kolmanneksi voimakkain 7,7 (lähteestä riippuen 7,8) Richterin maanjäristys havahdutti paikalliset siihen, että isompiakin järistyksiä sattuu alueella aika ajoin. Sittemmin asia painui taas unholaan, kunnes jälleen viime yönä järisi, tällä kertaa 7,5 Richterin voimakkuudella.

Viime yön järistyskohta sijaitsee samalla suunnalla lokakuisen kanssa ja ensimmäisten tietojen mukaan kyseessä oli samainen Queen Charlotten siirroksena tunnettu kaistale, joka liikahti 9,8 kilometrin syvyydessä noin 50 kilometrin alueella huikealta kuulostavat 7-8 metriä. Koska tapahtumapaikka sijaitsee melkein 800 kilometriä Vancouverista luoteeseen, tuntui kello 00:58 tapahtunut maanjäristys Vancouverissa vasta noin 10 minuuttia myöhemmin. Järistyksen energia taittoi siis matkansa parin kilometrin sekuntivauhdilla. Me heräsimme noin kello 01:08 siihen, että asuntomme verhot heiluivat ikkunoita vasten. Sängyssä maatessa emme tunteneet mitään muuta, mutta mieleeni tuli välittömästi että kyseessä saattaisi olla maanjäristys. Katsoinkin välittömästi puhelimella Yhdysvaltojen geologianlaitoksen nettisivuja, jotka vahvistivat Alaskan ja British Columbian luona sattuneen maanjäristyksen.

Viimeöinen järistyskohta

Onneksi tälläkään kertaa syrjässä tapahtunut maanjäristys ei aiheuttanut minkäänlaisia tuhoja ja annettu tsunamivaroituskin peruttiin sangen pian. Oli kuitenkin erikoista ensimmäistä kertaa tajuta, että kyseessä oli tosiaankin maanjäristyksestä, sillä esimerkiksi lokakuinen järistys meni meiltä täysin ohi.

Koska maanjärityksiä näyttää tapahtuvan aika ajoin ja Vancouver alueelle ennustettu jättijäristyskin on vielä tulematta, ei liene ollenkaan hölmöä nostaa omaa varautumisen tasoa, minkä vuoksi tilasimmekin juuri itsellemme 72 tunnin maanjäristyspakkauksen. Toivon mukaan sitä ei ole kuitenkaan tarve koskaan käyttää.

(Yhteensä 372 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.