Kanada esitteli pakolaissuunnitelmansa

Syyrian tilanne on ollut kuuma puheenaihe koko syksyn ajan myös Atlantin tällä puolella ja tällä viikolla Kanadan uusi liberaalihallitus esitteli suunnitelmansa syyrialaispakolaisten vastaanottoon. Jo kivaan vaalitaistelun aikana liberaalipuolue linjasi yhtenä politiikkanaan, että valtaan päästessään he myöntäisivät turvapaikan 25 000 syyrialaiselle. Vielä tuolloin puolue suunnitteli toteuttavansa lupauksen vuoden loppuun mennessä, mutta pieni reality check siitä että vuotta on jäljellä enää viisi viikkoa, pakotti hallituksen muuttamaan suunnitelmiaan.

Uuden suunnitelman mukaan Kanada tulee edelleen myöntämään turvapaikan 25 000 syyrialaiselle, mutta näistä vain 10 000 odotetaan saapuvan maahan vuoden loppuun mennessä ja loppujen maaliskuun alkuun mennessä. Tämän vuoden lukemaan tullaan myös sisällyttämään maahan jo aiemmin saapuneet yli 3000 syyrialaista, joten todellinen tulijamäärä vuoden loppuun mennessä on alle 7000. Ensijoukosta vain alle 400 arvioidaan asettuvan tänne British Columbiaan, muiden asettautuessa Kanadan muihin provinsseihin, Quebecin ja Ontarion ottaessa vastaan suhteellisesti suurimman tulijamäärän.

Uutta suunnitelmassa on myös, että vain 15 000 syyrialaista tullaan ottamaan maahan Kanadan valtion sponsoroimana ja loput 10 000 otetaan vastaan yksityisten tahojen sponsoroimana eli käytännössä täällä jo asuvien sukulaisten ja tuttavien kustantamana.

Erona Euroopan tilanteeseen pakolaiset eivät saavu Kanadaan hallitsemattomasti, vaan Kanada itse valitsee tänne saapuvat. Maa onkin lähettänyt Libanonissa, Jordaniassa sekä Turkissa sijaitseville pakolaisleireille 500 viranomaista, jotka yhdessä YK:n toimihenkilöiden kanssa käsittelevät leireillä asuvien pakolaisten jättämiä turvapaikkahakemuksia. Kanada tulee myöskin hyväksymään pakolaisiksi vain perheitä, yksinäisiä naisia sekä seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, joten tulijoiden joukko on hyvin erilainen kuin mitä on nähty syksyn aikana monessa Euroopan maassa, joissa tulijoista jopa yli 80% on ollut aikuisia miehiä. Kanada siis pyrkii valitsemaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, joiden terveydentilan sekä taustat maa myös tarkistaa perusteellisesti ennen näiden päästämistä Kanadaan.

Pakolaiset tullaan kuljettamaan Kanadaan charter-lennoilla, sekä tarvittaessa armeijan avustamana, mutta vain pieni osa asutetaan armeijan järjestämiin hätätiloihin. Suurin osa suuntaa suoraan näille osoitetuille uusille asumapaikkakunnille, joita valtion sponsoroimat pakolaiset eivät voi itse valita. Ei ole vielä tiedossa soveltaako Kanada tulijoihin normaalia käytäntöään, jossa pakolaiseksi hyväksytyt joutuvat itse kustantamaan oman terveystarkastuksensa lähtömaassa sekä lentonsa Kanadaan. Jos pakolaisella ei ole varaa tähän, joutuu tämä ottamaan valtiolta lainan, jolle lasketaan myös korko. Noin 91% pakolaisista maksaa lainan takaisin parin vuoden sisällä.

Maahan tultuaan Kanada myöntää tulijoille pysyvän asumisluvan, mikä tarkoittaa että tulijat pystyvät toimimaan yhteiskunnan täysimääräisinä osallisina ja työskentelemään maassa. Tämä on myös tarpeen, sillä valtio tarjoaa tulijoille tukeaan vain vuoden ajan, minkä jälkeen pakolaiset joutuvat elättämään itsensä. Kanadassa työttömyysturva sekä sosiaalituet ovat Eurooppaan verrattuna hyvin alhaiset ja aikarajattuja, joten käytännössä jokaisen on pyrittävä työllistämään itsensä normaalin elämän turvatakseen. Kanada siis tarjoaa pakolaisille vain turvaa ja avustusta maahantulossa, mutta se ei lupaudu elättämään ketään.

Aiempien vuosien lähtömaita ja määriä

Koko suunnitelman hinnaksi hallitus arvioi maksimissaan 678 miljoonaa dollaria seuraavan kuuden vuoden aikana. Euroiksi muunnettuna summa on samaa kokoluokkaa, kuin Suomen hallituksen viime viikolla laatima lisäbudjetti pakolaiskriisin aiheuttamien kulujen kattamiseksi pelkästään ensi vuonna.

Suunnitelmaa voikin pitää toteutukseltaan sangen järkevänä, joskin monet kysyvät miksi Kanada edes on osapuoli toisella puolella maailmaa käytävässä konfliktissa? Yhteys kuitenkin löytyy Kanadan osallistumisesta ISIS:in vastaisiin pommituksiin Yhdysvaltojen johtamassa liittoumassa, mikä on edellisen konservatiivihallituksen peruja. Liberaalit ovat luvanneet vetävänsä kanadalaiset joukot pois koko konfliktista, joten tämä yhteys tulee kutistuman lähikuukausina.

Kanadalla on pitkät perinteet humanitäärisessä avussa ja maan 36 miljoonasta kansalaisesta lähes miljoonalla on jonkinlainen pakolaisuuteen liittyvä tausta. Maa on myös asuttanut suuria pakolaismääriä aiempien konfliktien johdosta, muun muassa 1970-luvulla yli 70 000 vietnamilaista sekä Bosnian sodan pakolaisia.

Lopuksi on myös hyvä muistaa, että Kanada vastaanottaa joka vuosi yli kymmenen kertaa suuremman määrän työperäistä maahanmuuttoa, joten vaikka Syyrian pakolaiset saavatkin tällä hetkellä kohtuuttoman paljon huomiota mediassa, ovat nämä määrällisesti vain pisara vuosittaisten tulijoiden kokonaismäärästä. Tätä taustaa vasten hallituksen suunnitelmaa voikin pitää sangen realistisena osallistumisena suuret mittasuhteet saaneeseen maailmanlaajuiseen kriisiin. 💡

(Yhteensä 638 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Kanada esitteli pakolaissuunnitelmansa”

  1. Alkuviikosta uutisoitiin, että Kanada pysyi tavoitteessaan ja viimeiset kiintiön 25 000:sta syyrialaisesta saapuivat viikonloppuna Montrealiin. Yhteensä saapujista noin kaksikolmasosaa saapui maahan valtion sponsoroimana pakolaisena ja loput yksityisten ihmisten (kuten täällä jo olevien perheenjäsenten sekä tuttavien) sponsoroimana.

    Tästä operaatio jatkaa toiseen vaiheeseensa eli nyt tilapäismajoituksissa olevien ihmisten asuttamiseen eri puolille Kanadaa sekä näiden tukemiseen uuden elämän aloittamisessa. Kuten aiemmin mainittua, tukee Kanada pakolaisia vain ensimmäisen vuoden ajan, jonka jälkeen tulijat ovat omillaan tai joutuvat hakeutumaan muiden tukiohjelmien piiriin.

    Kanada myös jatkaa uusien syyrialaisten pakolaisten vastaanottamista, sillä maa on ottanut perinteisesti kymmeniätuhansia pakolaisia joka vuosi. Tänä vuonna vain aiempaa suurempi osuus näistä kiintiöpakolaisista tullaan ottamaan Syyrian kriisialueelta.

    Vielä on liian aikaista sanoa miten hyvin uusien tulokkaiden kotiuttaminen tulee onnistumaan, mutta ainakin nämä ovat nyt suunnitellusti uudessa maassaan. Aika näyttää sopeutuvatko nämä yhtä hyvin kuin aiempina vuosikymmeninä saapuneet muut pakolaisryhmät, jotka ovat nykyisin kiinteä osa kanadalaista yhteiskuntaa.

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.