Kanadalle 26. jääkiekkokulta

Alunperin en aikonut kirjoittaa jääkiekon juuri päättyneistä MM-kisoista mitään, mutta koska loppuottelu pelattiin Kanadan ja Suomen välillä, ajattelin lyhyen kirjoituksen olevan sittenkin paikallaan. Molempia maita kun yhdistää syvä rakkaus jääkiekkoon, jonka eroavaisuuksia on kiintoisa analysoida.

Kanadan rakkaus lienee jopa hieman syvempää, sillä onhan jääkiekko maan virallinen kansallislaji (yhdessä omituisen lacrossen kanssa – Suomen kansallislajihan on pesäpallo) ja tiukasti seurattu puheenaihe. Kanadalaisten NHL-joukkueiden edesottamusten seuraaminen on suuri jutunaihe paikallistasolla, joskin tämä kausi oli katastrofaalinen, kun yksikään kanadalainen joukkue ei selvinnyt Stanley Cupin pudotuspeleihin. Pudotuspelien katsojamäärät ovatkin romahtaneet ja kanadalaiset mainostajat ovat olleet kauhuissaan, kun ihmisiä ei kiinnosta seurata amerikkalaisten joukkueiden keskinäistä pudotuskisaa.

Niinpä olisikin voinut olettaa että Pietarissa järjestetyt MM-kisat olisivat olleet erityishuomion kohteena, mutta koko kisat menivät ohi aika matalalla profiililla. Itse kuulin kisojen alkaneen vasta kun muutamia pelejä oli jo pelattu, sillä edes Kanadan maajoukkueen menestys ei ole normaaleita uutisaiheita suurempaa.

Totta kai pelejä on näytetty koko ajan urheilukanavilla, mutta oma haasteensa on Euroopassa tapahtuvien turnausten otteluiden osuminen aikaeron vuoksi aikaiseen aamuun. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma finaalipelien kohdalla, sillä Kanadassa vietetään paraikaa maanlaajuista Victoria Dayn pitkää viikonloppua, joten jokaisen kiekkofanin on ollut mahdollista seurata kisoja suorana.

Matalan profiilin kultamitali

Tästäkään huolimatta kisojen ei ole onnistunut saada suurta huomiota, mihin on voinut vaikuttaa se että Kanadalla on jo ennestään peräti 25. kultamitalia (ja 13 hopeaa sekä 9 pronssia) MM-kisoista. Kyse oli siis vain ”jälleen yhdestä” loppuottelusta, varsinkin kun maa oli jo valmiiksi hallitseva mestari edelliseltä vuodelta. Suomi on myös kohtuullisen tuntematon pienen profiilin vastustaja ja kanukeille unelmafinaali tarkoittaa ottelua Yhdysvaltoja vastaan, samalla tavalla kuin Ruotsi on Suomelle kaikista rakkain vastustaja.

Kullan uusinut maajoukkue

Niinpä tänäinen voitto menikin ohitse aika pienin otsikoin, eikä tiedossa ole mitään vastaavanlaista voitonjuhlaa kuin Sotšin talviolympialaisten jälkeen, Kanadan voitettua sekä miesten että naisten olympiakullan. Tuolloin esimerkiksi täällä Vancouverissa sytytettiin olympiatuli ja juhlallisuuksia vietettiin muutaman päivän ajan ympäri Kanadaa.

MM-kisat eivät kuitenkaan aiheuta kovin kirvelevää tappiota, sillä uudet kisathan on jälleen ensi keväänä ja Suomella on ollut viime vuodet kasassa melkein satumaisen hyvä joukkue, jonka menestyksen voi vain ennustaa jatkuvan tulevina vuosina. Ehkä ensi vuosi on Suomen kolmannen kullan paikka?

(Yhteensä 328 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.