Elämyskylpy Kolilla

Joululoma on jälleen ohitse ja olemme takaisin Kanadassa. Kahden ja puolen viikon mittaisen loman aikana ehdimme tehdä monenmoista ja yksi erityisen kiintoisa retki oli vierailu pitkästä aikaa Lieksassa sijaitsevalla kauniilla Kolilla. Edellisestä vierailustamme olikin ehtinyt kulua jo viisi vuotta, kun jouluna 2010 laskettelimme Ukko-Kolin rinteissä.

Ite Kolin vaaramaisema ei ole muuttunut sittemmin, mutta lumeton talvi on aiheuttanut sen ettei edes 347 metriä korkealla Kolilla ollut joulun välipäivinä mainittavasti lunta. Normaalistihan Kolilla nautitaan runsaasta lumentulosta ja puut ovat paksun lumen peitossa. Tästä seikasta huolimatta kiipesimme silti Ukko-Kolin huipulle ihailemaan kansallismaisemaa Pieliselle. Suuri järvi oli saanut ylleen jo jääpeitteen, mutta Euroopan pisimmän jäätien avautuminen Lieksaan on vielä monen viikon päässä.

Kolin kansallismaisema

Vaikka vaaran huipulla ei ollutkaan lunta, oli siellä silti jäistä ja varovaisesti kävimme katsomassa myös hieman matalamman Akka-Kolin huipulta toiseen ilmansuuntaan aukeavat maisemat. Vaikka kello oli vasta vähän yli kaksi iltapäivällä, oli keskitalven aurinko jo melkein laskeutunut horisontin taakse.

Auringonlasku Akka-Kolilla

Pimeä laskeutuikin pian, mitä pakenimme Kolin huipulla sijaitsevan Sokos Hotellin sisälle lämpimään. Hotelli on remontoitu vain muutama vuosi sitten ja nautimmekin hotellin ravintolassa maukkaan päivällisen. Suomalaisista makupaloista muodostuva ruoka oli erittäin hyvää ja jätti hyvän fiiliksen, vaikka itse palvelu olikin pohjoisamerikkalaiseen palveluun tottuneelle hieman hidasta.

Hyvä ruoka hotellilla

Sokos Hotel on saanut oheensa myös uuden Koli Relax Spa nimisen kylpylän, jota päätimme appiukon kanssa kokeilla. Kyse on aivan uudesta kylpyläkonseptista, jossa lapsiperheillä on pääsy kylpylään vain kello neljään saakka, jonka jälkeen se on K-18. Jokaiselle vieraalle ojennetaan myös saunakiulu, jossa on kaksi juomalasia jäissä sekä vapaavalintainen shampanja-, viini- tai mehupullo. Juomat nautitaan tunnelmallisen hämärästi valaistun kylpylän tiloissa, joihin kuuluu useita suihkuja, altaita sekä saunoja.

Altaita on niin lämpimiä kuin kylmiäkin, veden lämpötilan vaihdellessa +7 ja +34 asteen välillä. Yhdessä altaassa on tarjolla myös vedenalaista musiikkia sekä värikkäitä valoja, jotka yhdessä luovat rennon tunnelman.


Myös kylpylän suihkut ovat kaukana normaalista, sillä ne ovat erikoisia elämyssuihkuja, joissa valitaan suihkuohjelma neljästä eri valinnasta. Valintoja ovat esimerkiksi kukilta tuoksuva sademetsä, viileä valtameren sumu sekä ukkosmyrsky Karibialla. Valinnan mukaan katossa ja sivustoilla sijaitsevista suuttimista tulee vuoroin sekä yhdessä kylmää ja lämmintä vettä sekä vesisumua, samaan aikaan kun kaiuttimista soljuu valittuun ohjelmaan liittyvää äänimaisemaa. Suihkut on myös valaistu vaihtelevilla valoilla sekä väreillä, ja esimerkiksi ukkosmyrskyn aikana koko suihkukoppi salamoi. 😮

Kylpylässä on yhteensä kolme saunaa, jotka ovat 40, 60 ja 80 asteisia. Näistä ensimmäisen piti olla höyrysauna, mutta meistä se oli vain viileä koppi. Toisesta saunasta löytyi jo lämpöäkin ja sen erikoisuus on erilaisten tuoksujen yhdisteleminen. Kaikkein lämpimin sauna on todellinen suomalainen sauna, jonka erikoisuus ovat jäähdytetyt kivilauteet, jollaisia ei ole tullut aiemmin nähtyä. Vain hitusen viileät lauteet tuntuvat kuitenkin jännältä muuten lämpimässä saunassa, jossa saa myös heittää itse vettä.


Kylpylän ulkoterassilla voi paeta pakkasta kolmeen lämmitettyyn porealtaaseen ja ihailla samalla upeaa Pielisen maisemaa. Maisemaa voi ihailla myös sisäpuolen rentoutumishuoneesta, lämmitetyillä penkeillä rauhallisesti maaten ja juomia sippaillen. Rohkeimmat poistuvat kylpylästä erityisen kylmäsuihkun kautta, jossa katosta roikkuvasta vivusta vetäistessä päälle kaadetaan saavillinen jääkylmää vettä. Melkoista shokkihoitoa loppuun siis! 😀

Koli Relax Spa oli mielestäni aivan mahtava, enkä ole vieraillut koskaan yhtä laadukkaassa kylpylässä. Kaikki oli uutta ja tyylillä tehtyä, ja laadukas kylpylä vetoaa varmasti Itä-Suomessa tärkeisiin venäläisiin turisteihin. Voinkin suositella kylpylävierailua lämpimästi kaikille Kolilla vieraileville, siitäkin huolimatta että pääsylippu maksaa S-korttilaisille 36 euroa ja kortittomille muutama euroa lisää. Meillä vierähti kylpylässä melkein kaksi tuntia, jolloin hintaa ei voi pitää pahana.

Vierailumme Kolilla monen vuoden tauon jälkeen oli upea ja olin todella vaikuttunut paikan viimeaikaisista panostuksista matkailuun. Kolia kelpaa kyllä esitellä myös ulkomaalaisille vieraille, jotka pitävät paikkaa varmasti eksoottisena. Siitäkin huolimatta, että itse vaara tuntuu hieman matalalta oikeisiin vuoriin tottuneelle. 😉

(Yhteensä 3 322 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.