Tsawwassen Mills avautui

Himoshoppaajilla on ollut tänä syksynä aihetta iloon, sillä Vancouverin metropolialueelle avautui lokakuun alussa uusi valtaisa ostosparatiisi. Tsawwassen Mills niminen jättimäinen ostoskeskus sijaitsee nimensä mukaisesti Etelä-Deltassa Tsawwassenin taajaman kupeessa, aivan Vancouverinsaaren lauttaterminaalin kupeessa. Ostoskeskus on vancouverilaisittain poikkeuksellinen, sillä se sijaitsee keskellä aakeita peltoja, kaukana kaikista merkittävistä asutuskeskittymistä. Sijainti ”keskellä ei mitään” onkin saanut osakseen runsaasti negatiivisia kommentteja, sillä ostoskeskukselle pääseminen edellyttää käytännössä omalla autolla saapumista, eikä alueelle pääse julkisilla kulkuvälineillä muutamaa bussilinjaa lukuunottamatta.

Vihreiden aatteinen vastainen hanke

Syy syrjäiseen sijaintiin on ostoskeskuksen rakentuminen vieressä asustavan intiaaniheimon maille, jotka liitettiin heimon omistukseen muutama vuosi sitten osana Kanadan hallituksen suurta maa-alueiden palautusoperaatiota maan alkuperäiskansoille. Alkuperäiskansojen maihin pätevät monenlaiset erioikeudet, eivätkä niitä ympäröivät kaupungit pysty esimerkiksi vaikuttamaan niiden kaavoitukseen. Tämä onkin se syy, miksi heimon onnistui rakennuttaa huippulaatuiselle viljelysmaalle tällainen täysin metropolialueen vihreiden tavoitteiden vastainen ostoshelvetti.

Uudella ostoskeskuksella on kokoa huikeat 112 000 neliömetriä, mikä on suunnilleen saman verran kuin pohjoismaiden suurimmalla ostoskeskuksella Helsingin Itiksellä. Liikkeitä keskuksessa on noin 200, joista osa uusia ketjuja British Columbiassa. Vaikka Tsawwassen Mills onkin valtava, on se kuitenkin vasta provinssin kolmanneksi suurin ostoskeskus. Suurin on aivan naapurissamme sijaitseva äärimmäisen vilkas Metropolis Burnabyn Metrotownissa. Se kuitenkin sijaitsee Skytrain-aseman yhteydessä ja suurin osa shoppaajista saapuukin paikalle metrolla.

Tsawwassen Mills

Kaikki uusi kuitenkin kiehtoo ihmisiä ja niinpä juuri ennen kiitospäivän pitkää viikonloppua ajoitetut avajaiset olivatkin suuren mediahuomion saanut tapahtuma. Ensimmäiset ihmiset saapuivat paikalle aamuyöllä avajaistarjousten houkuttelemana ja päivän aikana autojonot ostoskeskukselle olivat kilometrien mittaiset. Kokonaisuudessaan avajaiset sujuivat kuitenkin rauhallisesti, sillä niitä vietettiin keskellä viikkoa tiistaina. Ensimmäinen viikonloppu johti kuitenkin täydelliseen liikennekaaokseen, kun kymmenettuhannet uteliaat änkesivät paikalle katsomaan uutta ostospyhäkköä. Ostoskeskuksen peräti 6000 autoa mahduttava parkkipaikka tukkeutui liikenteestä täysin ja ihmiset joutuivat jonottamaan parkkipaikalta ulos pääsyä jopa neljä tuntia. Moni vannoikin jo ettei palaisi ostoskeskukselle enää koskaan.

Parkkipaikalta ei ollut pakoa avajaispäivänä

Koska liikennesirkuksen syntymisen pystyi aavistamaan etukäteen, jätimme Tsawwassen Millsin suosiolla väliin ensimmäisten kolmen viikon ajan. Kuitenkin uteliaina ihmisinä halusimme mekin nähdä tämän uuden keskuksen ja niinpä suuntasimmekin paikalle muutama viikko sitten. Ajomatkamme oli ruuhkaton, mutta parkkipaikka oli kuitenkin lauantai-iltana noin 75% täynnä. Väkeä olikin liikkeellä runsaasti ja erityisen silmiinpistävää oli intialaisten suuri määrä, mikä kertoo siitä, että ostoskeskus vetää puoleensa erityisesti Surreyn seudulla asuvia asiakkaita. Pohjois-Surreystä paikalle onkin sangen kätevä ajaa uutta South Fraser Perimeter Roadia pitkin, joskin ajomatkaa kertyy sieltäkin 30 kilometriä. Se on saman verran kuin Vancouverin keskustasta ja matkaan saakin varata jonkin verran aikaa liikenteestä ja esimerkiksi George Massey Tunnelin ruuhkaisuudesta riippuen.

Uusi ostosparatiisi vaiko -helvetti?

Jotta ihmismassat saataisiin matkaamaan näin syrjässä sijaitsevaan ostosparatiisiin, on ostoskeskuksella panostettu sisätilojen viihtyisyyteen asettamalla käytäville runsaasti taidetta. Sisutus onkin sangen miellyttävä, sisältäen runsaasti puuta ja muita pehmeitä materiaaleja. Outoa on kuitenkin muovikasvien käyttö kaikkialla, mihin eräs toimittaja kiinnittikin jo huomiota. Ehkä syynä on luonnonvalon puute, sillä jostain syystä rakennuksessa on todella vähän kattoikkunoita.Kauppakeskuksen sisustusta

Itse pohjaratkaisu on uskollinen Mills-konseptille, mihin kuuluvat kaksi pitkää ostoskeskusta kiertävää käytävää, jotka yhdistyvät toisiinsa vain päistään sekä keskellä sijaitsevan 1100-paikkaisen ravintolamaailman kautta. Melkein identtisiä Mills nimeä kantavia keskuksia löytyy jenkkien puolelta kymmeniä ja Kanadassakin kaksi muuta, jotka sijaitsevat Torontossa sekä Calgaryssä. Osa näistä on menestynyt erittäin hyvin, mutta osa vähemmän hyvin. Esimerkiksi St. Louisin lähiössä sijaitseva ostoskeskus on tullut surullisen kuuluisaksi ollen melkein hylätty.

Suuri ruokahalli keskuksen keskellä

Puutaidetta

Tsawwassen Millsin liikkeet ovat sekoitusoutlet-tyyppisiä edullisempia poistomyymälöitä sekä normaaleita liikkeitä. Pääosin brändit ovat keskiluokkaisempia kuin esimerkiksi Vancouverin lentokentän kupeeseen viime vuonna avautuneella täysin eri konseptilla toimivalla outlet-keskuksella (jonne muuten pääsee ilman autoa Skytrainilla). Joukossa on myös muutamia täällä uusia liikkeitä kuten Saks Off 5th Avenue sekä kiintoisa Bass Pro Shop.


Ulkoharrastamisen paratiisi

Näistä jälkimmäinen on Kanadaan vasta jokin aika sitten rantautunut ulkoilu-, metsästys- ja kalastusliike, joka on todellinen erämiesten paratiisi. Mitä liikkeen tiloista ei löydy, sitä ei tarvitse. Bass Pro Shop on kiintoisa tapaus myös tavalliselle tallaajalle, sillä liikkeiden sisutus on jotain sangen odottamatonta. Tsawwassenissa liikkeeseen astutaan pienen luolan lävitse, jonka vieressä on suuri akvaario. Luola johtaa hienosti toteutetulle käytävälle, jonka kaartuvaa kattoa koristaa valtaisa freskomaalaus sekä kymmenet täytetyt eläimet. Käytävän päässä sijaitsevassa isossa akvaariossa uiskentelee suuria kaloja ja yläpuolella lorisee upeasti rakennettu metsämaisemaa halkova puro.


Hienosti koristeltu käytävä liikkeen poikki

Käytävä johtaa liikkeen omalle sisäänkäynnille, jonka ympärille on rakennettu valtaisa metsästysmajaa muistuttava aula. Aulan seinille on ripustettu (hieman puistattavasti) kymmenien eläinten päät suuren puutakan ympärille. Näky on kuin jossain yleellisessä erämökissä.

Erämökin tunnelmaa

Kolmas erikoisuus on liikkeen yhteydessä sijaitseva erityinen ”merenalainen” keilarata sekä baari. Tämäkin tila on koristeltu upeasti ja paikka on lapsiperheiden suosiossa. Liikkeen sisustus houkuttelee paikalle varmasti runsaasti perheitä, joille Bass Pro Shopissa käynti lienee jatkossa vakiopysähdys, sillä eläimissä ja kaloissa riittää lapsilla ihmeteltävää. On pakko myöntää, että sisustukseen panostamisen laadukkuus yllätti itsenikin täysin ja se on ehdottomasti näkemisen arvoinen vaikka ei muuten metsästyksestä tai kalastuksesta välittäisikään.


Merenalainen keilarata

Ostoskeskuksen omistajat toivovatkin, että Bass Pro Shop sekä kauppakeskuksen muu taide riittävät houkuttelemaan paikalle asiakkaita jatkossakin. Ainakin keskuksen ensimmäinen kuukausi on erittäin vilkas ja kävijöitä on riittänyt.

Vaikka sijainti onkin syrjäinen, voin kuvitella myös meidän ajavan ostoksille Tsawwasseniin toisinaan ihan vain vaihtelun vuoksi. Onkin kiintoisaa nähdä miten moni ajattelee samoin ja miten tuottoisaksi uusi jättimäinen ostoshelvetti lopulta muodostuukaan.

(Yhteensä 353 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.