Sears heitti pyyhkeen kehään

Viimeisten 20 vuoden aikana internet on mullistanut kaiken perinteisen. Kyyti on ollut kovaa erityisesti kaupan alalla, jossa uuden verkkokaupat ovat nopeasti haastaneet perinteiset kivijalkaliikkeet halvemmilla hinnoilla, suuremmalla valikoimalla sekä usein myös ilmaisella kotiinkuljetuksella. Uusi kilpailutilanne on pakottanut perinteiset liikkeet, kuten suuret tavaratalot, siirtämään toimintojaan verkkoon sekä karsimaan toimipisteitään.

Maailmanlaajuinen ilmiö on ajanut monin paikoin isot liikkeet tilanteeseen, jossa asiakkaat käyvät liikkeissä testaamassa uusimpia tuotteita ja tilaavat ne sitten halvimmasta verkkokaupasta. Samaan aikaan kuitenkin halpaliikkeet, joita täällä Pohjois-Amerikassa kutsutaan nimellä ”dollariliikkeet”, ovat onnistuneet kasvattamaan myyntiään ja avaamaan krääsämyymälöitään uusiin paikkoihin. Myös hintahaarukan yläpäähän sijoittuvat luksusliikkeet sekä yleelliset tavaratalot ovat nähneet myyntinsä nousevan, varakkaiden asiakkaiden suosiessa edelleen henkilökohtaista palvelua sekä luksustuotteiden fyysistä ”shoppailua”.

Kaupan jättiläiset eivät ole sopeutuneet uuteen aikaan

Kanadassa suuret tavarataloketjut olivat kaupan kuninkaita vuosikymmenien ajan, mutta muuttunut markkinailmasto on ajanut viime vuosina monta kuuluisaa brändiä konkurssiin. Kaikkein viimeisin pyyhkeen kehään heittävä on amerikkalaisen Sears -tavarataloketjun kanadalainen tytäryhtiö Sears Canada, joka on ollut ongelmissa jo pitkään.

Ketju on yksi viimeisistä koko maan kattavista tavarataloketjuista, joka on löytynyt käytännössä joka kaupungista sekä merkittävästä kauppakeskuksesta. Monin paikoin ketjun tavaratalot suurkaupunkien keskustoissa ovat määritelleet kaupunkien kaupallisen keskustan sijainnin. 65-vuotisen historiansa aikana ketju on myös ostanut itselleen aiemmin ongelmiin ajautuneita pelureita, kuten vuonna 1999 konkurssin tehneen kanadalaisen Eaton’s -tavarataloketjun, jonka nimeä Toronton kuuluisa Eaton Centre edelleen kantaa.

Sears oli aiemmin Vancouverinkin keskus

Eaton Centre oli Sears Canadan pääpaikka

Searsin ongelmat eivät ole ole ilmestyneet yllättäen ja meidän Kanadassa viettämien melkein 6 vuoden aikana Searsin kuihtumisen on voinut nähdä omin silmin. Vielä vuonna 2012 liikkeessä vieraillessa näki ihmisiä normaaliin tapaan, mutta viime vuosien jatkuvat vähennykset sekä liikkeiden sulkemiset ovat jättäneet mielikuvan kuolemankierteessä olevasta ketjusta, jossa kukaan ei halua edes vierailla. Tavaratalot ovatkin olleet aavemaisen tyhjiä, mikä on tuntunut todella oudolta valtavassa myymälässä, jossa on kuitenkin myynnissä ihan kuranttia tavaraa. Tyhjyyden vaikutelmaa on lisännyt myös alati vähenevä henkilökunnan määrä ja viimeisen vuoden aikana liikkeessä on saanut etsimällä etsiä myyjiä.

Searsissa ei ole ollut vilinää aikoihin

Onkin ollut jo pitkään selvää, että Sears Canada tulee ajautumaan konkurssiin ja ketjun johto onkin viime vuosina keskittynyt realisoimaan huippusijainneilla olevia kiinteistöjään. Niille on avautunut joko uusia tavarataloja, kun esimerkiksi amerikkalainen ylemmän hintaluokan tavarataloketju Nordstrom on avannut uusia liikkeitä Kanadaan tai sitten tonteille on rakennettu suuria asuintorneja – niitä kun ei tunnut olevan koskaan liikaa…

Tilalle on tullut uusia tavarataloja tai asuntoja

Lopullinen kuolinkello kajahti lokakuun 10. päivä, kun Sears Canada anoi pääsyä konkurssimenettelyyn, jonka myötä kaikki jäljellä olevat noin 200 liikettä suljetaan tammikuuhun mennessä ja loput 12 000 työntekijää menettävät työnsä. Menettely on edennyt nopeasti ja loppuunmyynneistä riehaantuneet ihmiset ovat repineet liikkeet melkein hajalle, mikä on aiheuttanut suurta paheksuntaa. Yleensä samanlaista huonokäytöksistä ostoskäyttäytymistä on nähty vain Amerikassa, jossa kiitospäivän jälkeinen Black Friday ajaa shoppailijat hulluksi.

Loppuunmyyntien hulluutta

Sears Canadan loppu jättää moniin kauppakeskuksiin suuret määrät vapaata liiketilaa, minkä täyttäminen voi olla hankalaa. Jo amerikkalaisen Targetin nolo vetäytyminen vuonna 2015 jätti runsaasti tilaa, jonka uudelleen vuokraaminen on ollut hankalaa varsinkin pienemmissä kauppakeskuksissa. Suuremmissa keskuksissa tilat on monin paikoin jo korvattu uusilla liikkeillä, sillä Kanadaan myös saapuu koko ajan uusia kauppaketjuja koettamaan onneaan haastavilla markkinoilla. Menestyksekkäitä uusia tulokkaita ovat olleet muun muassa japanilaiset Muji ja Uniqlo, joiden minimalistisille tuotteille löytyy suuri asiakaskunta erityisesti Kanadan suurkaupungeista.

Sears ei ole ainoa epäonnistunut jättiläinen

Sears Canadan sulkeutuminen jättää edelleen jäljelle emäyhtiö Searsin, joka jatkaa toimintaansa Yhdysvaltojen puolella. Sielläkin ketju on tosin vain haamu aiemmista kultavuosistaan, jolloin se muun muassa rakennutti pääkonttorikseen Chicagoon silloisen maailman korkeimman pilvenpiirtäjän, Sears Towerin (nykyisin Willis Tower). Sears Canadan romahdus aiheuttaa myös huolta toisen suuren tavarataloketju The Hudson’s Bay Companyn kohdalla, joka on kanadalainen ikoni ja omistaa myös kymmeniä suuria tavarataloja. Aikojen muutos pakottaa liikkeet miettimään uusia vaihtoehtoja pysyäkseen hengissä ja ihmiset kyllä tottuvat uusiin ratkaisuihin. Onhan Kanada toipunut myös Tim Hortonsin myynnistä amerikkalaisille. Helppoa se ei tosin ole ollut.

Entinen Sears Tower

(Yhteensä 416 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.