3000 bemarin hautausmaa

Harva tietää, että Vancouverin eteläisestä naapurikaupunki Richmondista löytyy jokaisen automiehen sydäntäsärkevä näky. Etelä-Richmondissa sijaitsevan huutokaupan parkkipaikalta nimittäin löytyy tuhansien uusien bemareiden ja Minien parkkipaikka, jossa upouudet ja koskaan maantietä nähneet premium-autot lahoavat taivasalla nyt jo neljättä vuotta.

Näyn taustalla on Halifaxissa vuonna 2015 sattunut luonnononnettomuus, jossa tämän itärannikolla sijaitsevan kaupungin satamaan oli juuri saapunut laivallinen suoraan tehtaalta tulevia upouusia autoja. Joukossa oli kaikkia mahdollisia BMW-malleja pienestä kakkossarjalaisesta aina suuriin M-malleihin saakka, ja oli joukossa jopa muutama i8-sähköurheiluautokin.

Lahoavaa premium-autoa

Laivasta satamaan puretut autot joutuivat kuitenkin rankan talvimyrskyjakson kouriin, jonka aikana satama lainehti merivettä. Myrskyn aikana taivaalta satoi useiden päivien ajan jäätävää vettä, joka jäätyi autojen pinnoille. Poikkeuksellinen tapaus ei kuitenkaan aiheuttanut välittömästi huolta ja autot toimitettiin liikkeisiin ympäri Kanadaa.

Läheisempi tutkinta kuitenkin paljasti, että useat autot olivat vaurioituneet olosuhteiden armoilla. Suolaista vettä oli mennyt ja jäänyt mitä erikoisempiin paikkoihin, aiheuttaen mahdollisesti korroosiota käynnistysmoottorin virransyötössä, mikä voisi johtaa ongelmiin moottorin käynnistyksessä. Tutkimukset myös paljastivat, että suolaiset olosuhteet saattoivat vaikuttaa ohjaustehostuksen voiteluun, mikä voisi aiheuttaa ongelmia ohjata autoa.

Tuhansia romutettavia autoja

Hieman epämääräisten julkisten raporttien perusteella on vaikea sanoa miten laajasti ongelmia lopulta kartoitettiin ennen kuin BMW Canada päättyi kutsumaan kaikki 2966 autoa takaisin. Autot päädyttiin lopulta kuljettamaan keskitetysti tänne länsirannikolle Richmondiin, jossa ne odottavat edelleen taivasalla kohtaloaan. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja käyttämättömien autojen kohtalona on todennäköisesti romutus, sillä tapauksesta maksettujen vakuutusmiljoonien takana on mitä todennäköisemmin vaatimus autojen tuhoamisesta.

Tapaus muistuttaa lopputulemaltaan hieman vuonna 2006 Alaskan rannikolla sattunutta MV Cougar Acen onnettomuutta, jossa jättimäinen autolautta kaatui merellä kyydissään 4703 upouutta Mazdaa. Laiva ei kuitenkaan uponnut ja se saatiin lopulta hinattua Portlandiin. Lastin tutkimusten jälkeen Mazda päätyi lopulta romuttamaan kaikki autot siitäkin huolimatta, että suurin osa niistä ei kokenut haaverissa suoranaisia vaurioita. Autojen roikkuminen viikkojen ajan merellä ajelehtineella hylyllä mitä erilaisimmissa asennoissa oli kuitenkin omiaan luomaan epävarmuutta autojen lopullisesta kunnosta, mikä johti massiiviseen romutusoperaatioon.

Tuhansien Mazdojen romutusoperaatio

Suuret autolautat ovat tuttu näky myös Vancouverissa, sillä Richmondin satamaan saapuvat kaikki Aasiassa valmistettavat ja Kanadassa myytävät autot. Myös yllämainittu MV Cougar Ace on nähty satamassa ja vuonna 2005 se asetti kaikkien aikojen ennätyksen Kanadan suurimmasta autotoimituksesta, kun sen kuormasta purettiin huikeat 5214 uutta autoa. Alukset ovatkin melkoisia jättiläisiä aina kun niitä sattuu näkemään. 😮

(Yhteensä 633 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “3000 bemarin hautausmaa”

  1. Aika uskomaton tarina miten tuhannet BMW-autot päätyvät romutuskuntoon ilman yhtäkään ajokilometriä. Eipä olisi tullut mieleenkään, että tuollaista voi sattua, eipä siihen osattu varautua tapahtumapaikallakaan. Harmin paikka, että mikään huolto ei ollut enää mahdollista.

     
    1. En ole nähnyt kyseistä hautausmaata omin silmin sen syrjäisen sijainnin vuoksi, mutta onhan tuollainen tapaus suuri harmi. Luulisi, että autoista olisi ollut edes varaosiksi, mutta monesti sellainen operaatio ei vain kannata yrityksille ja vakuutusyhtiöt vaativat autojen romutusta tapauksen kuittaamiseksi.

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.