Keskuskirjasto sai viimein kattopuutarhan

Vancouverin keskustakirjaston vuonna 1995 valmistunut soikionmuotoinen päärakennus esiintyy monen Vancouverissa vierailevan valokuvissa. Sangen näyttävä yhdeksänkerroksinen rakennus on nähty myös monessa kaupungissa kuvatussa televisiosarjassa ja on kuuluisan kanadalais-israelilaisen arkkitehti Moshe Safdien käsialaa. Safdie on suunnitellut monia merkkirakennuksia ympäri maailmaa, esimerkiksi Singaporen kuuluisan Marina Bay Sands -hotellin.

Keskuskirjasto rakenteilla

Ympäröivä alue nykyisin

Kirjasto on järjestyksessään kaupungin historian kolmas pääkirjasto ja se oli ehdotetuista kilpailutöistä kaikkein erilaisin ja rohkein vaihtoehto. Perinteisestä poikkeava tyylisuunta, joka huokuu roomalaista tyylisuuntaa, oli yleisön suuri suosikki ja voitti ylivoimaisesti arkkitehtikilpailun. Rakennuksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1993 tuolloin vielä kovin rähjäiselle Yaletownin nurkalle, korttelien päähän silloisesta keskusta-alueesta. 90-luvun jälkeen alue on kuitenkin muuttunut voimakkaasti ja kahden vuosikymmenen aikana rakennuksen ympärille on rakentunut Vancouverin halutuimpiin kuuluva asuinalue.

Pääkirjasto ulkoa ja sisältä

Kirjasto rakentui uskollisena Safdien alkuperäiselle visiolle, joskin siinä rakennuksen kaikki yhdeksän kerrosta oli pyhitetty kirjaston käyttöön. Kuitenkin viimeisten 20 vuoden ajan Kanadan liittovaltio on pitänyt kahta ylintä kerrosta, sekä viereistä 21-kerroksista toimistotornia, omina toimitiloinaan aina vuoteen 2017 asti, jolloin yläkerrokset vapautuivat kirjaston käyttöön. Samassa yhteydessä katolle alettiin rakentamaan alkuperäiseen arkkitehtisuunnitelmaan kuulunutta julkista puutarhaa.

Uusi puutarha on kauniina päivänä upea

Reilun 15 miljoonan dollarin hintainen remontti valmistui viime syksyllä, mutta en ole ehtinyt katsastamaan puutarhaa ennen viime viikonlopun aurinkoista lauantaita. Kaunis ja lämmin kevät on saanut luonnon jo monin paikoin kukkimaan ja kattopuutarha olikin jo alkanut vihertää. Kesäaikaan puutarhalla riittää varmasti kiirettä, sillä se vaikuttaa suositulta paikalta rauhoittua esimerkiksi hyvän kirjan ääressä tai vain nauttia kahvista ja maisemista katutason liikenteen yläpuolella.

Ympäröivää Yaletownia voi ihailla uudesta kuvakulmasta

Katolta aukeavat mukiinmenevät maisemat lähiympäristöön, jossa on paraikaa rakentumassa valtavasti uutta toimistotilaa ja asuntoja. Eri projektien tiirailuun kattotasanne tarjoaakin hyvät olosuhteet ja olin ilahtunut nähtyäni mitä aiemmin täysin joutilaana olleelle tilalle oli tehty. Ihmiset näyttävät myös jo löytäneen uuden julkisen kaupunkitilan ja paikka pitääkin katsastaa uudelleen jonain kauniina kesäviikonloppuna. 🙂

Alueelle rakentuu paraikaa valtavasti uutta

(Yhteensä 327 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.