Onnettomuus Squamishin gondolihissillä

Vancouverilaiset heräsivät lauantaiaamuna yllättävään uutiseen vakavasta onnettomuudesta Squamishin suositulla gongolihissillä. Viisi vuotta sitten avautuneesta Sea to Sky Gondolasta on muodostunut todellinen turistimagneetti, jonka huipulla 885 metrin korkeudessa vierailee vilkkaimpina päivinä jopa pari tuhatta ihmistä. Lauantaina kello neljä aamuyöllä tapahtuneessa onnettomuudessa huipulle johtavan gondolihissin kaapeli katkesi, pudottaen hissikopit kymmenien tai jopa yli sadan metrin matkan maahan. 😯

Hissikopit murskana

Tapaus on järkyttänyt monia siihen liittyvän suuronnettomuuden mahdollisuuden vuoksi. Hissiin mahtuu yhtä aikaa jopa 280 ihmistä kiireiseen päiväsaikaan, mutta onneksi tapauksen satuttua aamuyöllä hissi oli poissa käytössä. Näin ollen vahingot rajoittuvat huomattaviin taloudellisiin menetyksiin, sillä hissin kopit ovat todennäköisesti romuna ja hissi tulee olemaan poissa käytöstä ainakin viikkoja, mahdollisesti jopa kuukausia. Tämä on valtava isku suositulle turistikohteelle keskellä kuuminta kesäkautta, sillä ylös ei ole mitään pääsyä ilman hissiä. Sopiikin toivoa että kohde pystyy selviytymään vaikean tilanteen ylitse ja vakuutukset ovat olleet kunnossa.

Hissin kyydissä on tullut oltua

Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä varmasti, mutta poliisin mukaan tapauksessa epäillään tällä hetkellä äärimmäisen vaarallista vandalismia. Sää oli onnettomuusyönä kirkas ja tuuleton, eikä alueella tapahtunut myöskään maanvyörymää, joita Squamishin alueella toisinaan tapahtuu.

Kaapeli kappaleina

Gondolihissi on tunnetun sveitsiläisen Doppelmayrin valmistama ja vain muutaman vuoden ikäinen. Omistajan mukaan hissiä ja sen 55 millimetrin halkaisijan kaapelia on huollettu tasaisin väliajoin ja vastikään. Kaapeli on myös mitoitettu kestämään huomattavat tonnien painoiset ihmiskuormat, joten onnettomuuden sattuminen yöllä ilman minkäänlaista kuormaa tai tuulta on varsin erikoista. 😕

Gondolihissi nousee nopeasti

Sea to Sky Gondolalla on tapahtunut aiemmin vain yksi onnettomuus. Testivaiheen aikana yksi gondolin kopeista putosi kovassa myrskyssä kaapelilta ennen kohteen avautumista keväällä 2014. Tapauksesta ei syntynyt ihmisvahinkoja ja hissi on ollut käytössä sittemmin ilman minkäälaisia ongelmia.

Huomionarvoista on, että hissiin lisättiin vastikään kesäkuussa 10 uutta koppia, mikä nosti kokonaiskapasiteetin 31 hissikoppiin. Hissi oli kuitenkin alunperinkin mitoitettu tätä suuremmallekin määrälle ja lisäys johtui jatkuvista ruuhkista ylä- ja ala-asemilla, joiden on ennustettu vain pahenevan nähtävyyden laajentaessa ensi kesänä entisestään.

Näistä korkeuksista ei halua pudota

Yöllinen tapaus koskettaa monia, sillä mekin vierailimme paikalla viimeeksi toukokuussa vanhempieni kanssa ilman ajatustakaan että näin kävisi vain muutama kuukausi myöhemmin. Gondoli- ja tuolihissit ovat myös joka talvinen rutiini laskettelemassa, joten tapaus saa miettimään hissien riskejä. Jos Squamishin tapaus paljastuu todellakin vandalismiksi, se saa myös miettimään millaisia hulluja keskuudessamme onkaan, joten tapauksen tutkintaa tullaan seuraamaan tarkasti.

(Yhteensä 1 062 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.