Muovirahaa

Kuten rajan eteläpuolella Yhdysvalloissa, myös täällä Kanadassa ”muovirahan” eli pankki- taikka luottokortin vinguttaminen on yleistä. Kuitenkin piakkoin aivan jokainen kanadalainen, myös me käteistä pääasiassa käyttävät, joudumme siirtymään muovirahaan. Syynä tähän on Kanadassa meneillään oleva seteliuudistus, jossa kahden vuoden aikana kaikki käytössä olevat paperisetelit korvataan uusilla polymeerivalmisteisilla muovisilla seteleillä.

Uudistus alkoi viime vuoden marraskuussa, kun kaikkein arvokkaimmasta 100 dollarin setelistä tuli jakoon uusi versio. 50 dollarin polymeeriversio seurasi perässä maaliskuussa ja tämän vuoden marraskuussa korvautuu kuningatar Elisabet II:n kuvaa kantava 20 dollarin seteli. Ensi vuonna seuraavat perässä vielä pienet 10 ja 5 dollarin muovisetelit, jonka jälkeen kaikki setelit ovat uudenmallisia.


Uuden polymeerisetelit

Kanada ei ole ensimmäinen maa joka ottaa käyttöön polymeerisetelit, sillä esimerkkis Australiassa setelit ovat olleet muovisia jo vuodesta 1988. Yhteensä noin 30 maata käyttää nykyisin ainakin osittain muovisia seteleitä Muoviseteleiden hyviin puoliin kuuluu niiden paperiseteleitä parempi kestävyys, sillä ne eivät helposti rypisty tai repeä, eikä vesi ole niille uhka. Kanadan keskuspankki arvioikin, että uudet setelit kestävät kierrossa kaksi ja puoli kertaa vanhoja pidempään, mikä tarkoittaa 100 dollarin setelin kohdalla jopa 19 vuoden kiertoaikaa. Kestävyydellä on kuitenkin hintansa, sillä muovisatasen valmistaminen maksaa 19 senttiä – kaksi kertaa paperista enemmän.


Vanhojen seteleiden etupuoli


Vanhojen seteleiden kääntöpuoli

Kädessä uudet muoviset setelit tuntuvat aluksi omituisilta, varsinkin kun yleisemmät pienimmät setelit ovat tätä kirjoittaessa edelleen paperisia. Setelit tuntuvat kyllä kestävämmiltä ja ovat varmasti erittäin vaikeita väärentää, mutta ne eivät oikein tunnu rahalta. Ehkä aika totuttaa siihen että muovinenkin voi olla arvokasta, mutta ainakin vielä tunne on hieman outo.

Uusien seteleiden kanssa on myös esiintynyt muutamia ongelmia yhden yhteisen tekijän kanssa: lämmön. Kanadan keskuspankki kertoo testanneensa seteleitä erittäin laajasti ennen käyttöönottoa ja niiden pitäisi kestää lämpötilat väliltä +140°C ja -75°C astetta. Tästä huolimatta julkisuuteen on ilmestynyt kuvia ja tarinoita sulaneista seteleistä. Monessa tarinassa seteleitä on säilytetty jonkinlaisen lämpölähteen lähettyvillä, esimerkiksi metallipurkissa tai kuumassa autossa. Lienevätkö nämä tarinat täysin totuudenmukaisia kaikilta yksityiskohdiltaan, sitä ei tiedetä varmaksi, mutta täysin tuhoutumattomia uudetkaan setelit eivät siis ole.

Sulaneita satasia

Tällä viikolla paljastui myös pienen kohun aiheuttanut aiemmin tuntematon seikka uuden satasen suunnittelun taustalta. Kaikkien seteleiden etupuolella pönöttää henkilö, joka satasen tapauksessa on Kanadan pääministerinä vuosina 1911-1920 toiminut Sir Robert Borden. Seteleiden kääntöpuolella kuvitus vaihtelee erilaisten kanadalaisten aiheiden välillä, kuten kulttuuri, luonto sekä teknilliset saavutukset. Uudessa satasessa setelin kääntöpuoli juhlistaa teknologiaa ja insuliinin keksimistä. Kuvassa laboratoriotakkiin pukeutunut nainen katsoo mikroskoopin läpi. Kohun aiheutti se, että alkuperäisessä kuvassa kuvan nainen oli ollut aasialainen, mutta kuvan nainen muutettiin myöhemmin kaukaasialaiseksi valkoiseksi.

Kohuttu uuden satasen kääntöpuoli

Kerrotun perusteella naisen etnisyys keräsi runsaasti palautetta seteliä arvioineelta testiryhmältä, joka piti sitä stereotypisenä mielikuvaa aasialaisista loistavina teknillisillä aloilla. Ehkä myös näkyvän vähemmistön edustajan sijoittaminen setelin kaltaiseen kansalliseen symboliin koettiin outona, mutta joka tapauksessa kuvaa muutettiin palautteen perusteella ”neutraalimmaksi”, mikä nyt paljastuessaan sai muutamat vähemmistöryhmien edustajat syyttämään tekoa rasistiseksi.

Itse en täysin ymmärrä kohua, sillä monikansallisessa Kanadassakin aasialaista etnistä alkuperää olevien määrä on vain hieman alle 10%. Minusta ei ole mitenkään rasistista, että edelleen 80% valkoihoinen länsimainen kansa päättää painaa seteleihinsä suurta enemmistöä edustavia kuvia sekä hahmoja. Hieman hölmö kohu siis, mutta se johti kuitenkin erään asiaa valmistelleen kuvernöörin viralliseen anteeksipyyntöön.

Itse olen perinteisen käteisen käyttäjä henkeen ja vereen, joten minulla on edessä vain tottua uusiin seteleihin. Eri valuuttaan on jo puolen vuoden aikana ehtinyt tottua, mutta on pakko myöntää että muovisetelit ovat edelleen hankala mieltää oikeiksi rahaksi. Ehkäpä aika totuttaa.

Esittelyvideo uusista seteleistä

(Yhteensä 1 502 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Muovirahaa”

  1. Parin viime viikon aikana kierrossa on alkanut näkyä nyt myös mainittuja uusia muovisia kaksikymppisiä, jotka korvaavat paperiset tulevien kuukausien aikana. Esimerkiksi kierrossa olevat viisikymppiset ovat nykyisin pelkästään polymeerisiä versioita, mikä kertoo että setelit korvautuvat uusilla nopeasti.

     
  2. Kaikkia seteleitä on ollut nyt kierros jo reilun vuoden ajan ja kaikki paitsi satanen on tullut nähtyä. Muovisetelit kestävät kyllä hyvin repeytymistä vastaan ja muistan nähneeni vain yhden jotenkin pakolla revityn setelin. Myöskään tussinjälkiä ei ole polymeeriseteleissä näkynyt.

    Vaikka uusille seteleille voikin povata pitkää ikää niin hieman ne kyllä rypistyvät käytössä. Ihmiset kun taittelevat niitä lompakkoonsa ja pitävät irrallisena taskussaan, mikä rypistää muovisiakin seteleitä jonkin verran. Ihan hauskoja ja miellyttäviä nämä uudet setelit kyllä ovat ja niin kauniita katsoa. 🙂

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.