Ostosretkeilyä Ruhrin alueella

Menneinä viikonloppuina olemme harjoittaneet pientä ostosmatkailua täällä Ruhrin alueella. Dortmundin naapurikaupungissa Bochumissa sijaitsee suurten teiden risteyksessä Ruhr Park niminen ostoskeskus tai pikemminkin ”kauppakylä”. Alue on Saksan suurimpia ostosalueita, käsittäen yhteensä 126 000 neliömetriä myyntitilaa sekä 119 liikettä. Keskuksessa vierailee vuosittain 16 miljoonaa asiakasta, joten vilkasta riittää. Saksalaiset tietysti rakastavat koko paikkaa, sillä sinne pääsee helposti autolla ja ilmaisia parkkipaikkoja on tarjolla peräti 7500 kappaletta. Hieman harmillisesti Ruhr Parkille ei pääsekään muuten kuin kumipyörillä ja meidän piti matkustaa Dortmundista junan ja bussin yhdistelmällä.

Ruhr Park Autobaanan kupeessa

Ennakkotietojen perusteella kuvittelin paikan giganttisen kokoiseksi, mutta koska kaupat sijaitsevat eri rakennuksissa laajalla alueella, ei kokonaisuus tunnu niin suurelta. Suurin osa rakennusten välisistä käytävistä on katettu ja käytäviä tuleekin käveltyä liikkeeltä toiselle. Alueella sijaitsevat kaupat ovat aika samoja mitä löytyy kaikkien saksalaisten kauppojen keskustoistakin, mutta muutamia erikoisuuksiakin löytyi. Esimerkiksi Niinasta oli taivaallista päästä pitkästä aikaa Lindexiin, joka on siis sama Suomessa laajasti toimiva vaateketju, joka löytyy Saksassa vain suurista kauppakeskuksista.

Pitkiä kauppakäytäviä

Eikä reissumme ollut edes turha, sillä itse sain ostettua mustan talvitakin sekä kahdet housut. Talvitakin ostaminen oli hieman hankalaa, sillä emme oikein tienneet millainen talvi Saksassa olisi odotettavissa. Lunta ei ainakaan pitäisi juuri tulla ja pakkanenkaan tuskin lähentelee Joensuussa tyypillisiä lukemia. Tuuli on kyllä täällä purevampaa.

Uudemman osan sisätiloja

Täkäläiset kaupat ovat täynnä (ja paikalliset tuntuvat itsekin pukeutuvan mieluusti) jättimäisiin untuvatakkeihin, jotka tuntuvat itsestämme liioittelulta paikallisiin olosuhteisiin nähden. Toivottavasti arviomme osui kohdalleen ja ostamillamme takeilla pärjää läpi tulevan talven. Pukeutuminen täällä on vähän ristiriitaista, sillä samaan aikaan kun kaupungilla näkee näitä untuvatakeissa kulkevia, saattaa samalla matkalla nähdä myös shortseissa ja t-paidoissa juoksenteleviin ihmisiin. Hulluja nämä saksalaiset…

Ruhr Parkin reissua seuraavana maanantaina lähdimme puhtaasti ex tempore pohjalta junalla 50 kilometrin päässä sijaitsevaan Oberhauseniin. Ruhrin länsilaidalla sijaitsevassa 210 asukkaan Oberhausenissa sijaitsee jättimäinen ostoskeskus nimeltä CentrO. Vaikka CentrO onkin hieman Ruhr Parkia pienempi, on se rakenteeltaan perinteisempi ostoskeskus. Sijainti monen suurkaupunkien kuten Duisburgin, Mülheim and der Ruhrin, Essenin ja itse Oberhausenin lähellä tekee keskuksesta hyvin vilkkaan.

Oberhausenin CentrO

Ostoskeskuksen kartta

Ostoskeskuksen päärakennus on hyvin amerikkalaismainen. Noin viisi vuotta vanha keskus on täysin yhtenäinen kaksikerroksinen jättiläinen, jonka lonkerokäytävät jatkuvat pitkälle. Kauppoja toistasataa ja niissä on helppo poikea tai istua hetken aikaa promenaadikahvilassa vilinää katsellen. Kauppakeskus on hieman samanlainen kuin Suomessa sijaitsevat Sello tai Jumbo, tosin sisustukseen on panostettu hieman enemmän, tehden keskuksesta viihtyisämmän viettää aikaa. CentrO vastaa täysin käsitystäni amerikkalaisesta ostoskeskuksesta, joka tosin perustuu elokuviin. Vuoden 2015 päivityksenä sanottakoon, että CentrO on todellakin hyvin amerikkalainen ostoskeskus.

Amerikkalainen ostoshelvetti

Suuri ruokailualue

Ostoshelvetin vieressä sijaitsee myös muita kiintopisteitä, kuten monitoimihalli jossa vierailee maailmanluokan tähtiä (esimerkiksi Pink on saapumassa paikalle lähiaikoina). Ruhr Parkin tapaan myös CentrO:n vieressä sijaitsee suuri elokuvakeskus sekä paljon muuta. Meillä kuluikin matkallamme noin neljä tuntia, joskin tuliaiset jäivät tällä kertaa enemmänkin muistikuvien tasolle roinan sijaan.

CentrO:n ympäristöä

(Yhteensä 708 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.