Päivämatka Bochumin kaivosmuseoon

Viime viikon maanantaina ja keskiviikkona meillä oli ohjelmassa kaksi museovierailua. Maanantain kohteena oli Dortmundissa sijaitseva Hoesch Museum, joka on pieni raudan valmistuksesta kertova museo. Sisäänpääsy oli vaivaiset 75 senttiä – siis tosiaankin alle euron! – ja paikka tuli nähtyä kokonaan vain noin puolessa tunnissa.

Hoesch Museum

Sen sijaan kiintoisampi oli naapurikaupunki Bochumissa sijaitseva kaivosmuseo Deutsches Bergbau-Museum Bochum. Museo on valtava ja siellä esitellään todella laajasti kaikkea kaivostyöskentelyyn, välineisiin ja aiheeseen liittyvää. Sisäänpääsyyn kuuluu myös kierros ”kaivoksessa”, joka on oikeasti 16 metrin syvyyteen uudelleenrakennettu jäljitelmä aidosta kaivoksesta. Kaivoksen sisällä on kuitenkin hämärää, ahdasta, kosteaa ja viileää, joten aidon kaivoksen tunnelma välittyy sangen hyvin. Kierros maan alla on pituudeltaan noin kaksi kilometriä pitkä ja se kestää kokonaisen tunnin. Kierroksen aikana opas kertoo saksaksi 1900-luvun ja nykypäivän kaivoslaitteista ja toiminnasta, mikä on kiintoisaa kuultavaa.

Kaivosmuseo ulkoa

Havainnemalleja kaivostoiminnasta

Kaivosmuseon vierailuumme liittyi myös pientä dramatiikkaa. Nimittäin 30 hengen vahvuisen ryhmämme ahtauduttua hissiin takaisin maanpinnalle palataksemme, ei hissi liikahtanutkaan mihinkään. Ovetkaan eivät toimineet, joten jäimme koko joukko jumiin hissin sisälle. Kaikki alkoivat tietenkin vitsailla hapen loppumisesta ja tuntien jumissa olosta. Kyllä se hieman pisti huolestumaan, sillä siellä oltiin ison ryhmän kanssa aivan kylki kyljessä – ei mikään mukava olo! Onneksi tilanne ratkesi kuitenkin nopeasti oppaamme puhelinsoitolla, minkä jälkeen mekaanikko saapui paikalle vääntämään ovet auki paljain käsin. Torniin emme kuitenkaan enää tämän jälkeen päässeet, koska hissi meni todellakin kaputt.

Kierros kaivostunnelissa

Kaivoslaitteita

Kaivostorni lähempää

Bochumin reissu oli ihan kiintoisa kokemus ja samalla näimme myös itse kaupunkia. Bochumissa on noin 390 000 asukasta ja keskustassa on laajoja kävelykatualueita. Kauppoja keskustassa ei kuitenkaan tuntunut olevan kovinkaan paljon, sillä ne ovat keskittyneet läheisten autobaanojen risteysalueella sijaitsevalle suurelle ostoskeskittymälle nimeltä Ruhr Park. Siellä emme ole ehtineet vielä käydä, mutta suunnitelmissa olisi viikon päästä käydä kurkkaamassa paikka.

Keskustan katuja


Bochumin keskustan maisemia

Päivät ja illat ovat muuten kuluneet totuttuun tapaan kielikurssilla istuessa ja seuraavan aamun tenttiin lukien. Meillä on joka aamu pieni tentti edellisen päivän aiheesta, joten joka ilta tulee luettua saksankielen sanoja sekä opeteltua kielen ihania rakenteita. Mutta siis sellaista kivaa pitää tehdä kaiken retkeilyn lomassa.

(Yhteensä 441 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.