Kaupunkikuvallinen torahammas

Toinen maailmansota raunioitti Berliinin pahanpäiväisesti ja tuhosi sen keskustan melkein tyystin. Sotaa seurannut jälleenrakennus tapahtui kaupungin itä- ja länsipuolella erilaisten ideologioiden ja arkkitehtuurioppien mukaisesti, minkä vuoksi itää ja länttä ei ole kovin vaikea erottaa edes tänä päivänä, vaikka muuri onkin ollut poissa jo kauan.

Itäpuolella rauniot monesti vain jyrättiin puskutraktoreilla ja kokonaiset kaupunginosat uudelleenrakennettiin sosialismin oppien mukaisesti. Tuloksena oli jättimäisiä kerrostalokomplekseja, joiden betonikuutioihin asutettiin satojatuhansia berliiniläisiä. Vanhasta ei paljoa piitattu kaupunkia ”modernisoitaessa” ja paikoin tämä johti räikeisiin kaupunkikuvan raiskauksiin.

Kaupunkikuvallinen torahammas vanhan rakennuksen ympärillä

Esimerkkejä on kymmeniä pitkin kaupunkia, mutta yksi erittäin loistava löytyy aivan tästä asuntomme läheltä Mitten kaupunginosassa. Paikka sijaitsee vain korttelin päässä Saksan ulkoministeriön uudisrakennuksesta sekä turistien kansoittamasta Unter den Lindenin paraatikadusta, mutta harva sitä silti huomaa. Näkyä kauhistellessa ei voi kuin päivitellä mitä sen aikaisessa rakennusvirastossa on mahdettu miettiä. Kummassa rakennuksessa sinä asuisit mielummin?

(Yhteensä 294 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.