Marx ja Engels käänsivät selkänsä idälle

Viime viikolla se sitten tapahtui: kommunismin isinä pidetyt Karl Marx ja Friedrich Engels käänsivät katseensa vuosikymmenien jälkeen sosialistisesta idästä kapitalistiseen länteen. Tai ainakin heidän patsaansa Berliinin keskustassa sijaitsevassa Marx-Engel-Forum puistossa käänsivät. Syynä moiseen epäpyhään tekoon on U5-metrolinjan jatkorakentaminen Alexanderplatzilta Brandenburgin portille (josta yhteys nykyistä U55:sta pitkin päärautatieasemalle). Metron linjaus kulkee juuri kyseisen puiston halki ja vaikka työtä tehdäänkin maan alla, piti painavat pronssipatsaat siirtää päältä toiseen paikkaan. Niinpä patsaat katsovat seuraavat viitisen vuotta kohti länttä puiston luoteiskulmassa, aivan Berliinin tuomiokirkon lähettyvillä.

Herrat Marx ja Engels

Asialla ei tietenkään ole muuta merkitystä kuin symboolinen, sillä DDR:n aikana melkein kaikella rakennetulla oli symboolinen merkityksensä. Niinpä niihin aikoihin ei olisi tullut kuuloonkaan, että kommunismin isät katsoisivat kapitalistiseen länteen. Ehei, sinne kuului kääntää ainoastaan selkänsä ja luoda katse kohti nousevaa itää. 😮

Vielä vanhalla paikalla katse sosialismin luomuksiin

Vastedes selkä itään, katse länteen!

Marx-Engels-Forum on pieni korttelin kokoinen puisto aivan oman Nikolaiviertelimme naapurissa. Puisto on mukava pieni viheralue muuten melko raskaasti rakennetulla Berliinin tv-tornin juuren alueella. Ennen toista maailmansotaa paikalla sijaitsi tiiviisti rakennettu Berliinin vanha kaupunki, joka kuitenkin tuhoutui sodassa täysin. Sodan jälkeen rauniot lanattiin tasaiseksi ja sittemmin DDR:n aikana tilalle nousi täysin erilaisen asemakaavan mukaan rakennettuja valtavia kerrostaloja. Näiden talojen, tv-tornin sekä Spree-joen väliin jäävä alue, johon Marx-Engel-Forumkin kuuluu, on valtava avoin alue, joka on pääosan vuotta tuulinen ja ankea, suurista ihmisvirroista huolimatta.

Rotes Rathaus kurkistaa puiston lomasta

Marx-Engels-Forum vehreänä tv-tornin ja Spreen välissä

Nykyinen aava aukio tv-tornin juurella

Viime aikoina onkin herännyt ajatuksia ja visioita alueen uudelleenrakentamiseksi. Kaupungin pormestari Klaus Wowereitin avaus peliin oli ehdotus rakentaa alueen vanhat korttelit takaisin, joka on kiintoisa ajatus. Ajatuksena on tuoda vilkkaat pikkukujat takaisin Alexanderplatzin läheisyyteen, mikä toisi eloa alueelle. Muunlaisiakin visioita on esitetty, alkaen suuren esiintymisalueen rakentamisesta, aina suureen sisävesisatamaan saakka. Alla muutamia kuvia ehdotetuista visioista.

Visioita Marx-Engel-Forumin alueesta

Visioitu sisäsatama

Niin tai näin, ainoa tällä erää varma asia on, että metro jatkuu puiston halki ja sen mukana meillekin tulee uusi lähin metroasema Rotes Rathausin kulmalle. Tuota päivää saa silti vielä hetken odottaa, sillä ensimmäinen pätkä uutta U5:sta Alexanderplatzilta Rotes Rathausille valmistuu näillä näkymin vuonna 2014. Koko U5:sen on arvioitu olevan valmis vasta vuonna 2017, joten on mahdotonta sanoa josko me näemmä tuota päivää berliiniläisinä. Sitä ennen mylläys aivan kotimme lähettyvillä jatkuu ja Marx ja Engels joutuvat tuijottamaan kohti länttä.

(Yhteensä 452 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.