Love Parade Stampede

Saksan ja muunkin maailman mediaa on viimeiset kaksi päivää puhuttanut Länsi-Saksan Duisburgissa järjestetyssä teknofestivaali Love Paradessa lauantai-iltana tapahtunut joukkopaniikki (stampede), jonka uhriluvuksi on noussut 20 nuorta ihmistä. Loukkaantuneita on ilmoitettu olevan 511 ja tavoittamattomissa on edelleen 1138 ihmistä.

Ongelmia pelättiin jo ennalta, sillä 492 000 asukkaan Duisburgin arvioitiin olevan liian pieni jopa 1,4 miljoonaa ihmistä houkuttelevalle Euroopan suurimmalle festivaalille. Edellisvuonna hieman pienempään Bochumin kaupunkiin suunniteltu samainen festivaali peruuntuikin kokonaan, kun poliisi uskoi etteivät yli miljoona odotettua vierailijaa yksinkertaisesti mahtuisi kaupungin päärautatieaseman alueelle. Kaksi vuotta sitten Dortmundissa järjestettiin onnistuneesti yksi kaikkien aikojen suurin Love Parade, joka keräsi B1-moottoritien varteen peräti 1,6 miljoonaa ihmistä. Tuolloinkin ahdasta oli, mutta suuremmilta ongelmilta vältyttiin. Me emme tuolloin enää Dortmundissa asuneet, mutta viimeisimmästä asunnostamme olisi ollut tapahtumapaikalle vain 300 metriä!

Duisburgissa Love Paraden tapahtuma-alueena toimi vanha ratapiha, jonka maksimi kapasiteetiksi on kuitenkin jälkeenpäin arvioitu vain noin 300 000 – 500 000 ihmistä, eli huomattavasti odotettua 1,4 miljoonaa vähemmän. Surullisen kuuluisaksi muodostui alueelle johtava noin 20 metriä leveä ja vähän yli 200 metriä pitkä alikulkutunneli, jossa ihmisjoukon paine kasvoi suurimmaksi ja kaksi ihmistä kuoli rutistumalla mainostaulun kylkeen. Suurin osa uhreista, 14, kuoli kuitenkin tunnelin ulkopuolella pakoreittinä käytetyn metalliportaikon kaaduttua väkijoukkoon.

Nyt kaksi päivää tapahtuneesta syyllisten etsintä on noussut suurimmaksi puheenaiheeksi. Syylliseksi on nostettu niin tapahtuman järjestäjät, Duisburgin kaupunginjohto, kuin poliisin edustajat tapahtumassa. Niin ennakkosuunnittelun puutteita, lupamenettelyn leväperäisyyttä, kuin paikan päällä tehtyä joukonhallintaakin on esitetty tapahtumaan vaikuttaneena syynä. Syyttely jatkuukin varmaan vielä pitkään ja sen lopputulemaa on mahdotonta arvioida etukäteen. Varmaa kuitenkin jo on, että Love Paradeja enää järjestetä.

(Yhteensä 227 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.